foto: dpa/picture-alliance
Latvijas scenāristi pievienosies globālajai akcijai "Scenāristi it visur", prasot godīgu samaksu par paveikto darbu
Scenāristu protestam pievienojas arī kolēģi Vācijā, piedaloties akcijā pie Berlīnes katedrāles
Kino
2023. gada 14. jūnijs, 13:58

Latvijas scenāristi pievienosies globālajai akcijai "Scenāristi it visur", prasot godīgu samaksu par paveikto darbu

Jauns.lv/LETA

Šodien dažādās pasaules valstīs notiek akcija "Scenāristi it visur" ("Screenwriters Everywhere"), prasot godīgu samaksu par paveikto darbu. Pēc Eiropas Scenāristu federācijas aicinājuma tai pievienojusies arī Latvijas Scenāristu ģilde, paziņoja Latvijas Scenāristu ģildes valdes priekšsēdētāja Līga Gaisa.

Akcijas mērķis ir atbalstīt 11 500 ASV scenāristus - ASV Scenāristu ģildes biedrus, kuri jau kopš 2.maija piedalās līdz šim ilgākajā un plašākajā streikā. Televīzijas un kino scenāristiem ir pievienojušies arī citi kinoprofesionāļi - režisori, operatori, aktieri, animatori un citi.

ASV scenāristu ģildes rīkotā streika pamatā ir prasība scenāristiem nodrošināt godīgu samaksu par paveikto darbu pie filmu un televīzijas seriālu izveides, kam iebilst viņu darba devēji, lielās kinoražošanas un izplatīšanas kompānijas un straumēšanas platformas, tādas kā "Disney", "Netflix" un "Amazon" un citi lielie kinoindustrijas spēlētāji, kas no scenāristu un citu kinoprofesionāļu darba ir nopelnījuši miljardus.

ASV Scenāristu ģilde jaunajā koplīgumā, kas tiek pārskatīts reizi trijos gados, vēlas paredzēt taisnīgāku scenārista darba atalgojumu un darba apstākļus, kā arī maksājumu sistēmas uzlabojumus par scenārista radīta satura izmantošanu straumēšanas platformu sniegtajos pakalpojumos.

Tostarp paredzot maksājumus, kas piesaistīti skatītāju skaitam, kas noskatās kādu konkrētu seriālu, TV programmu vai filmu. Tāpat ASV Scenāristu ģilde vēlas, lai koplīgums aizsargātu scenāristus no darba bez atalgojuma, un mākslīgā intelekta izmantošanu kā argumentu, lai studijas mazinātu scenāristu atalgojuma apmērus un autortiesību apjomu uz radīto saturu.

Arī Latvijas Scenāristu ģilde, Eiropas Scenāristu federācijas kandidātlocekle, iestājas par godīgu, pienācīgu, samērojamu un caurspīdīgu atalgojuma sistēmu visiem kino nozarē strādājošajiem un atbalsta citas ASV Scenāristu izvirzītās prasības, uzsver Gaisa.

Akciju "Screenwriters Everywhere" organizē Eiropas Scenāristu federācija, Starptautiskā rakstnieku ģilžu apvienība, Starptautiskā mākslas un izklaides alianse un citi atbalstītāji. Eiropas Scenāristu federācija apvieno 31 scenāristu organizācijas no 25 Eiropas valstīm.

Starptautiskā rakstnieku ģilžu apvienība pārstāv 14 biedrus no 12 valstīm, savukārt Starptautiskā mākslas un izklaides alianse apvieno vairāk nekā 140 arodbiedrības un ģildes. Kopā šīs organizācijas pārstāv aptuveni 67 000 profesionālu kino un televīzijas scenāristu un vairāk nekā 100 000 rakstnieku un vairāk nekā pusmiljonu šajās nozarēs strādājošu citu radošo un tehnisko profesiju pārstāvjus visā pasaulē.