foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
"Tas palīdz turēties pie veselā saprāta," - Valdis Birkavs ar mākslīgā intelekta palīdzību raksta grāmatu
Valdis Birkavs ar dzīvesbiedri Marinu Dianovu.
Slavenības
2023. gada 10. jūnijs, 06:34

"Tas palīdz turēties pie veselā saprāta," - Valdis Birkavs ar mākslīgā intelekta palīdzību raksta grāmatu

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Bijušais premjers Valdis Birkavs raksta grāmatu, kas atspoguļos viņa vadītās valdības gaitas, pieņemtos lēmumus un rīcību - par to, kāds bija Latvijas ceļš, lai iestātos un pievienotos Eiropas Savienībai un NATO.

Sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" Valdis Birkavs pastāstījis, ka zaudētās redzes dēļ pašam rakstīt nav iespējams, tāpēc viņš izmanto mākslīgo intelektu, proti, ierunā visus vēsturiskos notikumus audio formātā un datorprogramma to pārvērš burtos, tekstā.

Par grāmatas tapšanu Valdis Birkavs runā piesardzīgi: “Es vienkārši nodarbojos ar to, ko vēlos. Protams, neesmu rakstnieks, visu daru pats, neviens man nepalīdz, tāpēc arī iet ļoti lēni. Es nemaz nevaru atļauties pieņemt palīgu. Tā nu velku palēnām visas atmiņas laukā. Es jau smejos, ka grāmatu izdošu uz savu 100 gadu jubileju. Es rakstu tāpēc, ka pašam ir interesanti. Man tas palīdz turēties pie veselā saprāta un priecīga noskaņojuma. Katrā gadījumā ātri tas nebūs, šogad noteikti grāmata vēl netiks izdota.”

Valda Birkava 80 gadu svinības

2022. gada 28. jūlijā savu 80 gadu dzimšanas dienu atzīmēja ekspremjers Valdis Birkavs.

gallery icon
50

“Jāteic, ka strādāju diezgan cītīgi. Kad agrāk staigāju pa parku vai skrēju, lai gan arī tagad vēl to daru, tad tūkstošiem grāmatu audio versijā noklausījos. Bet nu es staigāju un domāju, mēģinu precīzāk noformulēt savas domas, meklēju pareizos vārdus,” stāsta Birkavs. “Ja agrāk domas bira kā no maisa un nevajadzēja lieki domāt, tad tagad viss precīzi jānoformulē. Esmu ievērojis – kad sāku ierunāt grāmatas materiālu, tad pašam sevi jāmāk piebremzēt, jo sāk atkal jaunas idejas un domas rasties. Tagad gan man ir atvaļinājums grāmatas rakstīšanā, jo “nobruka” dators, kur iekšā viss materiāls. Un, tā kā datora nav klāt, bez tā es neko nevaru izdarīt, jo tas taču fiksē manas domas.”

Precīzu grāmatas nosaukumu ekspremjers vēl nevar pateikt, jo septiņas reizes to jau mainījis. “Par grāmatas fotomateriālu arī pagaidām neko nevaru pastāstīt – ja man kāds palīdzēs atlasīt fotogrāfijas, tad būs arī foto. Es jau pats vairs neredzu, tāpēc nevarēšu atpazīt attēlotos cilvēkus. Jāņem kāds tā laika kolēģis palīgā, kas visus pazīst,” pastāsta Valdis Birkavs.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!