Seriāla "Kolektīvs" pirmizrāde "Forum Cinemas"

Seriāla "Kolektīvs" pirmizrāde "Forum Cinemas"

gallery icon
117
Slavenības
2023. gada 9. jūnijs, 06:38

Renāra Kaupera dēls mācās par režisoru

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Viens no dziedātāja Renāra Kaupera vecākajiem dēliem - Edgars Kaupers (27) - ne tikai nodarbojas ar mūziku, bet sevi jau piesaka starp kino režisoriem, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

Nupat kinoteātros nonākušas seriāla par Dziesmu un Deju svētkiem "Kolektīvs" pirmās četras sērijas, kurām katrai ir savs režisors. Vienai no tām – "Gaismas pils" – tas ir Edgars Kaupers, zināms arī kā grupas "Carnival Youth" dalībnieks. Un šis, starp citu, nav viņa pirmais ekrāna darbs! Pērn Edgara veikums – filma "Veiksme ir ar mums" – līdzās citu jauno režisoru, kas mācās Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālajā filmu skolā, darbiem bija redzams Latvijas Televīzijas 7. kanālā. Motivāciju uzsākt režijas studijas Edgaram devis pandēmijas laiks.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Edgars Kaupers kā režisors skatītāju vērtējumam nodevis jau otro filmu.

Filma "Gaismas pils" stāsta par 1985. gadu, kad Haralds Mednis ir atstādināts no virsdiriģenta amata, bet koris viņu izsauc no skatītāju rindām nodiriģēt no programmas svītroto Gaismas pili.

Komiskā gaismā filma ielūkojas, kas pa šo laiku notiek televīzijas busiņā un čekistu kabinetos. Idejas seriāla scenārijam tika meklētas no Dziesmu svētku dalībnieku stāstiem, tomēr Kaupers savu sēriju izlēmis veidot, par pamatu ņemot patiesus notikumus, par kuriem lasījis internetā un vēlāk centies izprast, arī satiekot 1985. gada svētku aculieciniekus. “Domāju, mana paaudze nemaz nezina, kā tas [svētku rīkošana] toreiz notika. Man gribējās par to pastāstīt,” pauda Kaupers, kurš aktieru izvēlē gājis iepriekšējā filmā pārbaudītu ceļu, galvenajā lomā aicinot dzejnieku, žurnālistu un aktieri Tomu Treibergu.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Īpaša sadarbība Kauperam izveidojusies ar Tomu Treibergu.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!