Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Rokzvaigzne fotogrāfs – Braiens Adamss
Braiens Adamss fotografē leģendāro grupas „Led Zeppelin” mūziķi Robertu Plāntu.
Slavenības

Rokzvaigzne fotogrāfs - Braiens Adamss

Jauns.lv

Deviņdesmitajos gados Braiens Adamss (55) bija meiteņu mīlēts rokeris. Viņa dziesma „(Everything I Do) I Do It For You” sešpadsmit nedēļas nepameta britu singlu topa augstāko pozīciju un vēl aizvien ir viena no favorītēm kāzās. Lai gan Adamss joprojām aktīvi koncertē (un šovakar uzstāsies Rīgā), pēdējo 16 gadu laikā viņš ir iemantojis pasaules atzinību arī kā izcils fotogrāfs.

Rokzvaigzne fotogrāfs – Braiens Adamss...

Braiena Adamsa fotogrāfijas ir publicētas neskaitāmos prestižos žurnālos: „Vogue”, „Vanity Fair”, „Harper’s Bazaar”, „Esquire”, „Jane” un vēl daudzos, daudzos citos. Vācu žurnāls „Stern” pat veselu numuru (90 lappuses) reiz veltīja Adamsa fotogrāfijām. Šī speciālizdevuma vākam viņi izraudzījās dziedātājas Pinkas bildi, kurā viņa pozēja kailām krūtīm.

Reiz vācu žurnāls „Stern” veltīja 90 lappušu biezu speciālizlaidumu Adamsa fotogrāfijām. Uz vāka viņi publicēja attēlu, kurā redzama dziedātāja Pinka.
Reiz vācu žurnāls „Stern” veltīja 90 lappušu biezu speciālizlaidumu Adamsa fotogrāfijām. Uz vāka viņi publicēja attēlu, kurā redzama dziedātāja Pinka.

Foto grāmatas

1999. gadā Adamss izdeva pirmo fotoalbumu – „Made in Canada”. Tajā viņš bija iemūžinājis populāras kanādietes, viņu vidū arī dziedātājas Avrilu Laviņju un Selīnu Dionu. 2000. gadā mūziķis laida klajā otru fotogrāmatu – „Haven”. To viņš veltīja labai savai draudzenei vārdā Donna, kura slimoja ar krūts vēzi. Diemžēl Donna tā arī nepiedzīvoja grāmatas izdošanu... Savukārt 2005. gadā Adams izdeva trešo fotoalbumu „American Women”. Tajā viņš apkopoja populāru amerikāņu sieviešu fotogrāfijas, līdzīgi kā pirmajā grāmata, kas bija veltīta viņa tautietēm – kanādietēm.

2012. gadā viņš izdevis fotogrāfiju grāmatu „Exposed”, 2013. gadā kara invalīdiem veltītu albumu „Wounded – The Legacy of War”.

Kā fotogrāfs Adamss sadarbojies ar neskaitāmām slavenībām. Viņš fotografējis Eimiju Vainhausu, Lanu del Reju, Stingu, Šenaiju Tveinu, Miku Džegeru, Tīnu Tērneri, Rodu Stjuartu, Reju Čārlzu, Robertu Plāntu, „Take That”, Džosu Stounu, Plasido Domingo, Billiju Aidolu, Mobiju, Lindseju Lohanu, Enniju Lenoksu, Pīteru Geibrielu, Braienu Feriju, Leniju Kravicu, Boju Džordžu, Džonu Ņūmenu, Vanesu Paradī, Maiklu Bublē, Moriseju, „The Who” un vēl citus.

Reti kuram fotogrāfam vispār ir gods fotografēt Anglijas karalieni Elizabeti II, taču Adamsam šī privilēģija tikusi jau divas reizes!
Reti kuram fotogrāfam vispār ir gods fotografēt Anglijas karalieni Elizabeti II, taču Adamsam šī privilēģija tikusi jau divas reizes!

Adamss savās fotogrāfijās iemūžinājis aktierus, dziedātājus, politiķus, sportistus un pat pāvestu un karaļnama pārstāvjus. Reti kuram fotogrāfam ir gods fotografēt Anglijas karalieni Elizabeti II, taču Adamsam šī privilēģija tikusi jau divas reizes! Pirmoreiz viņš karalieni fotografēja par godu viņas valdīšanas Zelta jubilejai (2004. gadā). Vienu no Adamsa darbiem pastmarkai izraudzījās arī Kanādas pasts! Oficiāli Anglijas monarhs ir augstākā amatpersona arī šajā zemē. Gadu vēlāk Braienam un Viņas Majestātei notika vēl viena fotosesija. Tajā Elizabete II pozēja kopā ar vīru – Edinburgas hercogu Filipu. Viena no šīm fotogrāfijām iekļauta pat Londonas Nacionālās galerijas pastāvīgajā ekspozīcijā!

Līdzās Rembrantam

Arī Adamsam pašam ir bijušas neskaitāmas personālizstādes: Londonā, Parīzē, Romā, Vīnē, Sanpaulu (Brazīlijā), Ņujorkā, Madridē, Ķelnē... Viņa darbi bijuši izstādīti arī Londonas Nacionālajā portretu galerijā, kur apskatāmi arī tādu dižgaru kā Leonardo da Vinči, Rembranta un Rafaela gleznas!

No šā gada februāra līdz jūnijam Adamsa fotogrāfijas aplūkojamas Nacionālajā mākslas muzejā Kvebekā, Kanādā.

Kāzu fotogrāfs

„Mani vienmēr ir interesējusi fotogrāfija, bet tikai pirms kādiem 20 gadiem es nolēmu tai pievērsties nopietnāk,” viņš atzinis intervijā. „Pirmo fotoaparātu es iegādājos, kad devos vienā no pirmajām koncertturnejām. Tas bija 1979. gadā.” Braienam patika iemūžināt mirkļus no koncertu aizkulisēm: piemēram, kā grupasbiedri gulšņā vai našķējas ar picu. Vēlāk viņš sāka bildēt draugu kāzās un jaunajam pārim dāvanā iedeva „kādu jauku ierāmētu fotogrāfiju”. Tā nopietnāk aizrauties ar fotogrāfiju viņš sāka, kad secināja, ka attēlos uz savu albumu vākiem pats sev īsti nepatīk – tās neatspoguļojot viņa īsto būtību. Tā Adamss sāka aizrauties ar pašportretiem. Dažu pēdējo albumu vāciņu fotogrāfijas ir uzņēmis viņš pats.

Adamss atzīst, ka nekad nav analizējis savu vēlmi pēc dubultas karjeras, viņš vienkārši dara to, ko vēlas un abas karjeras uzskata par vienlīdz izaicinošām un gandarījumu sniedzošām.
Adamss atzīst, ka nekad nav analizējis savu vēlmi pēc dubultas karjeras, viņš vienkārši dara to, ko vēlas un abas karjeras uzskata par vienlīdz izaicinošām un gandarījumu sniedzošām.

Adamss atzīst, ka nekad nav analizējis savu vēlmi pēc dubultas karjeras, viņš vienkārši dara to, ko vēlas un abas karjeras uzskata par vienlīdz izaicinošām un gandarījumu sniedzošām. „Man ļoti patīk komponēt mūziku un nodarboties ar (foto)mākslu. Dažreiz man iznāk labāk, dažreiz ne. Tas vienkārši ir veids kā sabalansēt visu, kas tobrīd notiek manā galvā. Vienīgā problēma – man pietrūkst laika abiem darbiem. Esmu pārliecināts, ka reiz uz mana kapa pieminekļa būs rakstīts „Viņš nepabeidza, ko bija iesācis”.”

Adamss ir zvērējis, ka viņa panākumi kā fotogrāfam nekad nebūs iemesls, lai viņš atteiktos no mūzikas uz ilgu laiku. „Es par to pat iedomāties nevaru,” norāda mūziķis. „Es drīzāk būšu zem zemes, nekā zaudēšu vēlmi dziedāt.”

Tā fotografē Braiens Adamss

Kanādiešu rokeris Braiens Adamss ir arī talantīgs un atzīts fotogrāfs.

Kasjauns.lv / Foto: Vida Press