foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Teātra pirmizrādi Valmierā nosvin, dāvinot režisoram Regnāram Vaivaram atkritumu maisu
Jālūko, kas tur iekšā. Pārsteigums – no plastmasas savilcējiem darināta “kovidcepure”! Dāvana nekavējoties tika pielaikota.
Slavenības
2023. gada 30. maijs, 10:10

Teātra pirmizrādi Valmierā nosvin, dāvinot režisoram Regnāram Vaivaram atkritumu maisu

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Valmieras Drāmas teātrī pirmizrādi piedzīvojis režisora Regnāra Vaivara jauniestudējums "Burbulis", kas caur asarām un smiekliem skatītājus ieved kovidpandēmijas apkarošanas aizkulisēs, parādot pacientu un mediķu ikdienu sarežģītajā periodā.

Luga un izrāde tapusi, balstoties uz patiesiem notikumiem, pēc režisora Regnāra Vaivara un aktieru intervijām ar ārstiem, rezidentiem, medmāsām, sanitāriem, brīvprātīgajiem, pacientiem, vakseriem un antivakseriem, kuri šos divus gadus pavadīja un daži joprojām pavada slimnīcu Covid nodaļās visā Latvijā. Sižetā atpazīstami vairāki skaļi izskanējuši kovidhroniku skandāli un varoņi, kas gan krituši no kovida, bērniem uz mūžu atstājot vainas sajūtas jūgu par pirktu un dāvinātu vakcinēšanās sertifikātu, gan augšāmcēlušies, kaut bijuši neapšaubāmi bezcerīgā stāvoklī.

Banketā pēc pirmizrādes aktieru kolektīvs iestudējuma autoram Regnāram Vaivaram bija sarūpējis pārsteigumu, pasniedzot melnu, apaļu atkritumu maisu.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Aktieru kolektīvs režisoram Regnāram Vaivaram pirmizrādē pasniedza melnu atkritumu maisu.

To atverot, skatam pavērās no plastmasas savilcējiem uzpīta “kovida burbuļa cepure”, ko režisors turpat arī piemērīja, uzlikdams galvā un apkārtesošajos izsaukdams grandiozas smieklu šaltis.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Jālūko, kas tur iekšā. Pārsteigums – no plastmasas savilcējiem darināta “kovidcepure”! Dāvana nekavējoties tika pielaikota.

Pirmizrādi noskatīties bija ieradušies kā Valmieras Drāmas teātra aktieru kolēģi un tuvinieki, tā arīdzan no Rīgas sabraukušie sabiedrībā zināmi cilvēki. Malkojot dzērienus, pirmizrādes viesi vakaru aizvadīja, pārrunājot uz skatuves redzēto. Izrāde ir piesātināta ar asprātīgiem jokiem, amizantiem kurioziem un jautriem misēkļiem, atminoties skarbo un patiešām traģisko neseno pagātni, kas ilgāk nekā divu garu un grūtu gadu garumā aizritēja kovida drūmajā ēnā. Tajā pašā laikā režisors ir prasmīgi ieturējis robežu, lai par daudzās ģimenēs sāpīgo laiku publika nemitīgi nesmietu kā kutināta, bet gan arī aizdomātos par to, kam iziets cauri.

Teātra kritiķe Zane Radzobe žurnālam "Kas Jauns" atzīst, ka jauniestudējuma lielākais pluss ir izvēlētā tēma. “Valmierieši ir pirmie, kas radījuši izrādi par kovida laika aizkulisēm!” Vaicāta, vai lugas un iestudējuma autoram Regnāram Vaivaram ir izdevies jutīgajai tēmai iziet cauri sausām kājām, teātra zinātniece saka: “Gadījums nepārprotami sarežģīts, un šo tēmu skatīt ir mulsinoši un interesanti. Izrādei ir gan savi plusi, gan mīnusi. Liels pluss ir stilistika, kādā ir mēģināts šo tematu ietērpt. Domāju, ka šai izrādei ir potenciāls būt ārkārtīgi asprātīgai.”

Madara Botmane pateicīga valmieriešiem, ka vīru atveda uz dzemdībām

Svinībās klāt bija arī jaunais tētis Regnārs Vaivars ar sievu aktrisi un kostīmu mākslinieci Madaru Botmani (35), kuri 2. aprīlī pasaulē sagaidīja savu pirmdzimto dēlu Zemgu.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Madara Botmane un Zane Aļļēna.

Jaunie vecāki līdztekus suminājumiem pirmizrādē saņēma sirsnīgus apsveikumus arī par dēliņa piedzimšanu. Madara no sirds pateicās Valmieras Drāmas teātra aktieru atsaucīgajam kolektīvam, jo laikā, kad viņai sākās dzemdības, Regnārs strādāja un uzturējās Valmierā. Dēls izlēmis piedzimt naktī, un valmierieši laimīgi satraukto režisoru operatīvi aizveduši uz Rīgu pie dzemdējošās sievas. “Valmieras teātra aktieri ir fantastiski! Esmu viņiem neizsakāmi pateicīga, ka Regnārs varēja būt ar mums!” žurnālam "Kas Jauns" pastāstīja Madara Botmane, kura mēnesi pēc dzemdībām izskatās lieliskā formā. “Mēs esam ļoti, ļoti laimīgi, ka nu esam sagaidījuši savu maziņo,” viņa mirdzošām acīm pavēstīja.

Ilze Liepa svin ar meitu un bijušo vīratēvu

Aktrise un Cēsu Mazā teātra vadītāja Ilze Liepa (44), kas pērnvasar apprecējās ar Valmieras Drāmas teātra aktieri Mārtiņu Liepu (44), jaunā vīra sniegumu skatīja meitas Paulas Strades un bijušā vīra aktiera Imanta Strada tēva – kādreizējā Latvijas Nacionālās operas direktora Gata Strada – kompānijā.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Aktrise Ilze Liepa ar meitu Paulu un viņas vectētiņu, bijušo vīratēvu Gati Stradu.

Trijotne visu vakaru ģimeniski pavadīja kopā gan skatītāju zālē, gan starpbrīdī kafejnīcā, gan pirmizrādes banketā, kur visi pēc grima notīrīšanas mīļi sagaidīja Mārtiņu Liepu, kas izrādē "Burbulis" ir viens no spilgtākajiem personāžiem.

Gatim Stradam pirmizrādē bija iespēja apsveikt arī sava dēla Dailes teātra aktiera Imanta Strada tagadējo dzīvesbiedri – Valmieras Drāmas teātra dīvu Elīnu Vāni, kas arī jauniestudētajā "Burbulī" priecē ar savu profesionālo meistarību.