foto: REUTERS/SCANPIX
Bijušais FIDE vadītājs labprāt atgrieztos "lidojošajā šķīvītī"
Bijušais FIDE prezidents Kirsans Iļumžinovs
Trakā pasaule
2023. gada 16. maijs, 18:35

Bijušais FIDE vadītājs labprāt atgrieztos "lidojošajā šķīvītī"

Jauns.lv

Izrādās, bijušajam Starptautiskās šaha federācijas (FIDE) vadītājam Kirsanam Iļumžinovam ir ne tikai bagātīga dzīves pieredze tepat uz Zemes, bet arī debesīs — ciemojoties “lidojošajā šķīvītī”, turklāt ne vienu reizi vien. Par to viņš pastāstījis intervijā izdevumam “sports.ru”.

Viņš apgalvoja, ka divas reizes ticies ar citplanētiešiem, pirmo reizi viņu kosmosa kuģī nokļuvis 1997. gada septembrī Maskavā. “Viņi pasauca uz balkona. Es iznācu un drīz nokļuvu viņu kuģī. Viss vienkārši.” Svešinieki bijuši mazliet garāki par cilvēkiem un tērpušies dzeltenos skafandros. Ekskursijā pa “šķīvīti” viņš pavadīja 8 stundas.

“Kad atjēdzos mājās, vispirms padomāju, ka to visu biju nosapņojis. Taču pēc tam palīgs un vadītājs stāstīja, ka stundu meklēja mani dzīvoklī — visu pārraka. Paspēja krist panikā. Bet pēc tam — hops! — es materializējos. Visticamāk, versija par miegu bija viņu iespaidošanas rezultāts, lai es nesajuktu prātā, visi taču reaģē dažādi.”

“Es viņiem jautāju, kādēļ viņi neatklāj sevi, nepastāsta visiem par sevi. Viens no viņiem atbildēja: “Jūs taču ar skudrām nesarunājaties. Jūsu civilizācijas līmenis vēl nav pietiekami izaudzis.”,” stāstīja kādreiz galvenais šaha funkcionārs.

Viņš piebilda, ka daudzi valstu prezidenti stāstījuši par saviem kontaktiem ar citplanētiešiem., taču nerunā publiski, lai viņus neuzskatītu par jukušiem. Arī bijušais pasaules čempions šahā Vasilijs Smislovs stāstīja, ka viņu un sievu Nadeždu savulaik “savākuši”.

Otrā kontakta laikā jau viesi esot vaicājuši, kādēļ Kirsans nav visiem izpļāpājies. Uz to bijušais FIDE šefs atbildējis, ka baidījās no nesaprašanas un izsmiekliem. Tomēr viņš pastāstījis par piedzīvoto toreizējam Krievijas prezidentam Borisam Jeļcinam, kurš viņam lika nenodarboties ar niekiem. “Kirsan, ej strādāt!” — tā esot teicis Jeļcins.

Taču viņš uzskata, ka ziņas par NLO pasaules varenie uztver nopietni. “Nebūt ne nejauši [pašreizējais Krievijas prezidents] Vladimirs Putins nesen uzdeva Kurčatova institūtam nodarboties ar neatpazītajiem objektiem. Londonā valdības paspārnē pastāv vesela nodaļa, bet Romas pāvestam — atsevišķa observatorija.”

“Mani joprojām velk uz zoba. Bet ko, mēs esam cēlušies no pērtiķiem? No ribas? Diez vai. Nesen bija Lieldienas. Negribu zaimot, bet sanāk, ka cilvēks staigāja pa ūdeni, viņu sita krustā, bet viņš augšāmcēlās un aizlidoja debesīs — un tam visam miljardiem cilvēku tic. Bet es runāju par citplanētiešiem, un mani sauc par jukušu. Bet vai viens ir neticamāks par otru? Mani vienkārši savāca un nogādāja atpakaļ,” sacīja Kirsans Iļumžinovs.

Uz jautājumu, vai gribētu atkal tikties ar svešajiem, viņš atbildēja apstiprinoši. “Es pajautātu, kādēļ viņi joprojām sevi neatklāj. Viņu taču ir pilns mums apkārt. Jau [Krievijas kosmonautikas celmlauzis Konstantīns] Ciolkovskis rakstīja, ka mūsu galaktikā ir dažādu civilizāciju pārpilnība. Lūk, rāpo skudra un domā, ka pasaule aprobežojas ar to, ko viņa redz. Bet apkārt pastāv tik daudz! Tāpat ir arī ar mums.”

Par saviem ārpasaules piedzīvojumiem viņš ir stāstījis arī agrāk.

Kirsans Iļumžinovs vadīja FIDE no 1995. līdz 2018. gadam, bet no 1993. līdz 2010. gadam bija Krievijas budistu republikas Kalmikijas vadītājs. Savulaik žurnālā "Russkij pioņer" viņš apgalvoja, ka virs Kalmikijas galvaspilsētas Elistas lido pat gandrīz veselas NLO eskadriļas, bet vietējie ir tik ļoti pieraduši, ka vairs nepievērš tam īpašu uzmanību.