foto: CAMERA PRESS/ROTA / Vida Press
Princis Viljams kronēšanā dod skarbu mājienu Harijam un Meganai
Princis Viljams velta runu tēvam kronēšanas koncertā Vindzorā.
Slavenības
2023. gada 9. maijs, 07:26

Princis Viljams kronēšanā dod skarbu mājienu Harijam un Meganai

Jauns.lv

Princim Viljamam karaļa kronēšanas koncertā aplaudēja tūkstoši, kad viņš savā publiskajā uzrunā piesauca "kalpošanu". Daudzi vēlāk norādīja, ka tas bijis dzēlīgs mājiens brālim princim Harijam un viņa sievai Meganai Mārklai, kas kalpošanu iemainījuši pret sev ērtāku dzīvi.

Princis Viljams sava tēva karaļa Čārlza kronēšanas koncertā pateica zīmīgus vārdus, kas daudziem šķita kā skarbs mājiens viņa brālim Harijam un Meganai Mārklai.

Velsas princis un princese ar vecākajiem bērniem vēro karaļa kronēšanai veltīto koncertu

gallery icon

Velsas princis koncerta laikā kāpa uz skatuves un teica sirsnīgu uzrunu savam tēvam, tā izpelnījās skaļas ovācijas un aplausus. Viljams pauda pārliecību, ka nelaiķe karaliene būtu “lepna mamma”, redzot, kā viņas dēlu kronē par karali, un pateicās savam “pā” par viņa apņemšanos kalpot savai tautai.

Daļai sabiedrības šķita, ka Viljams savā uzrunā vēlējies iedzelt jaunākajam brālim Harijam, kurš reiz teicis: “Mēs visi varam dzīvot kalpošanas mūžu. Kalpošana ir universāla.”

Karalis Čārlzs III un karaliene Kamilla no Bakingemas pils balkona sveic tūkstošus cilvēku

Karalis Čārlzs III un karaliene Kamilla sestdien no Bakingemas pils balkona sveica sanākušos cilvēkus, noslēdzot kronēšanas dienas publiskos pasākumus.

gallery icon

Savas spēcīgās runas laikā Viljams teica: “Neraugoties uz to, ka svinības ir lieliskas, centrā ir vienkāršs vēstījums – kalpošana.”

Daudzi pēc Viljama runas noklausīšanās rakstīja tviterī, ka, viņuprāt, tas bijis nepārprotams kritisks mājiens Harija un Meganas virzienā.

Kāds skatītājs rakstīja: “Kalpošana, Harij. Vai tu to dzirdi? Nevis bezmaksas vizināšanās.”

“Kalpošana! Kaut kas, ko Harijs nesaprot,” komentēja otrs.

Bet trešais rakstīja: “Kalpošana… Pakalpot… Pakalpots… Interesanti, kura virzienā bija šis mājiens…”

Lielbritānijas karaļa Čārlza III un karalienes Kamillas kronēšanas ceremonija

Svinīgā un vēsturiskā ceremonijā Vestminsteras abatijā Londonā par britu monarhijas karali kronēts Čārlzs III un viņa sieva Kamilla kronēta par ...

gallery icon

Kad Saseksas hercogi nolēma atkāpties no karaļnama pienākumu pildīšanas, Bakingemas pils izplatīja oficiālu paziņojumu par viņu atteikšanos no saviem pienākumiem.

Tajā bija rakstīts: “Pēc sarunām ar hercogu karaliene ir uzrakstījusi apstiprinājumu, ka, atkāpjoties no darba karaliskās ģimenes labā, nav iespējams turpināt uzņemties atbildību un pienākumus, ko paredz dzīve, kas veltīta publiskai kalpošanai.”

Savā atbildes paziņojumā Saseksi rakstīja: “Mēs visi varam dzīvot kalpošanas mūžu. Kalpošana ir universāla.”

Tolaik daudzi Saseksu teikto vērtēja pretrunīgi, norādot, ka tagad viņi vairāk pievērsīsies komerciāliem projektiem nevis labdarībai, lai varētu sevi finansiāli nodrošināt.

Viljama runa izpelnījās skaļas ovācijas no 20 000 koncerta apmeklētāju. Princis tajā iekļāva arī tēvam adresētu joku, velkot paralēles ar Laionela Ričija dziesmas rindām. Viņš apsolīja, ka savu sakāmo “neturpinās visu nakti”.

“Es vēlos pateikt dažus vārdus par savu tēvu, un kāpēc es uzskatu, ka šī nedēļas nogale ir tik svarīga,” turpināja Viljams.

“Kā kronējot teica mana vecmāmiņa, kronēšana ir mūsu nākotnes cerību pasludināšana.”

“Es zinu, ka viņa ir tur augšā un ar prieku mūs vēro. Viņa būtu lepna māte.”

Noslēdzot savu svinīgo uzrunu, Viljams veltīja tēvam vārdus, kas aizkustināja daudzus pavalstniekus.

“Pā, mēs tik ļoti lepojamies ar tevi,” sacīja Viljams. “Es apņemos kalpot jums visiem: karalim, valstij, Sadraudzībai. Dievs, sargi karali!”

Kronēšanas ceremonijas laikā Vestminsteras abatijā Viljams un Harijs nepārmija ne vārda. Organizatori bija parūpējušies, lai brāļi nevienā brīdī nebūtu līdzās.

Saseksas hercogs bija nosēdināts trešajā rindā, solu rindas pretējā galā, ja salīdzina ar vietu pirmajā rindā, kur sēdēja Velsas prinča ģimene.

Taču ceremonijas laikā bija viens īss brīdis, kurā fiksēta Harija reakcija uz Viljamu. Tas bija pašā sākumā.

Kad Viljams un Ketrīna devās uz savām vietām, Harijs pārtvēra Viljama skatienu un atbildēja uz to “ignorējoši”. Tā šo brīdi raksturojusi ķermeņa valodas eksperte Džūdija Džeimsa.