foto: Juris Rozenbergs/Jauns.lv
Ko šobrīd dara bijusī kultūras ministre Helēna Demakova?
Žurnāls Kas Jauns bijušo politiķi Helēnu Demakovu sastapa izstādes Laikmeta refleksijas: Rietumu Bankas Latvijas glezniecības kolekcija atklāšanā Rīgas biržā.
Slavenības
2023. gada 9. maijs, 06:30

Ko šobrīd dara bijusī kultūras ministre Helēna Demakova?

Jauns.lv

Bijusī kultūras ministre Helēna Demakova savos 63 gados joprojām gan aktīvi darbojas mākslas zinātnes jomā, gan arī nav aizmirsusi par hobiju – puķu audzēšanu. Par to šodien raksta žurnāls “Kas Jauns”.

Demakova ir docente Latvijas Mākslas akadēmijā, kur pasniedz lekcijas gan bakalaura studijās, gan maģistriem, bet Latvijas Mūzikas akadēmijā ir padomes priekšsēdētāja. Viņa arī joprojām veido mākslas izstādes. “Darīt man patiešām ir ko, un ļoti daudz,” žurnālam Kas Jauns atbild mākslas zinātniece un, vaicāta, ar ko tad šobrīd nodarbojas, uzskaita savus darbus: “Vēl arī darbojos Latvijas Nacionālā mākslas muzeja padomē, nesen noslēdzās Imanta Lancmaņa darbu izstāde, kurai biju kuratore, bet tagad strādāju pie kārtējās grāmatas – pēc pāris mēnešiem jāpabeidz ļoti nopietna monogrāfija par Imantu Lancmani, kas tā arī sauksies: Imanta Lancmaņa māksla.”

“Laikmeta refleksijas: Rietumu Bankas Latvijas glezniecības kolekcijas” izstādes atklāšanas Rīgas Biržā

Rietumu Bankas kolekcijā sastopami tādu izcilu gleznotāju vārdi kā Konrāds Ubāns, Aleksandra Beļcova, Eduards Kalniņš, Rūdolfs Pinnis, Džemma Skulme, Imants ...

gallery icon

Paralēli Demakovas kundze atrod laiku savam vaļaspriekam – dārzam. “Audzēju dārzeņus un augļus, kā arī visdažādākās puķes. Man dārzā ir visas Latvijas puķes – flokši, lupīnas, pujenes un citas –, bet no eksotiskajiem augiem – hibisks, budleja, ipomeja, un šopavasar pirmo gadu iestādīju mandevillas,” uzskaita mākslas zinātniece un uz iebildi, vai pavasara dārza darbi nenozog laiku grāmatas rakstīšanai, pasmaida: “Nē, nē! Es rakstu!”

Un kā ar veselību? Kā zināms, 2009. gadā Helēna Demakova veselības stāvokļa dēļ atkāpās no kultūras ministres amata un apturēja darbību politikā – toreiz viņai tika konstatēta locītavas kaula saslimšana, kā ārstēšanai bija nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās un ilgstoša terapija. Savukārt pāris gadu vēlāk Demakova salauza kāju, tāpēc kādu laiku pārvietojās ratiņkrēslā un ar kruķiem. “Ar veselību manā vecumā jau ir, kā ir, bet cīnos un daudz strādāju. Taču ar to 13 gadu seno krīzi gan viss ir kārtībā, šajā ziņā visas problēmas jau ir pagātne,” mierina Helēna Demakova un, sirsnīgi smejoties, piebilstot: “Ja veselība būtu ļoti stipra, tad dārzā strādātu daudz vairāk!”