foto: no privātā arhīva
Aktrise Ieva Aleksandrova-Eklone savus 50 atzīmē Bali
Slavenības
2023. gada 1. maijs, 06:13

Aktrise Ieva Aleksandrova-Eklone savus 50 atzīmē Bali

Žurnāls "Kas Jauns"

Aktrise un jāšanas trenere Ieva Aleksandrova-Eklone ar dzīvesbiedru uzņēmēju fotogrāfu Elvingu Eklonu atgriezusies no krāšņa un iespaidiem bagāta ceļojuma Indonēzijā, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

foto: no privātā arhīva
Ieva Aleksandrova-Eklone ar dzīvesbiedru uzņēmēju Elvingu Eklonu pie Saraswati tempļa.

Ieva doties uz Bali vēlējusies jau pirms vairākiem gadiem, taču īstais laiks, lai šo sapni piepildītu, izrādījies 50 gadu jubileja. “Jau pirms pandēmijas skatījos ceļojumu piedāvājumus uz Bali, bet tad sākās “lielā dižķibele” un par ceļošanu varējām aizmirst,” stāsta aktrise, kas nu izlēmusi tālajā zemē svinēt savu dzimšanas dienu.

Ievas Aleksandrovas-Eklones iespaidi Bali

Aktrise un jāšanas trenere Ieva Aleksandrova-Eklone ar dzīvesbiedru uzņēmēju fotogrāfu Elvingu Eklonu 2023. gada pavasarī atgriezusies no krāšņa un iespaidiem ...

gallery icon

“Skolas laika draudzenēm teicu, ka 50 gadu jubilejas balles nebūs, jo būšu egoistiska un aizbraukšu ar vīru kaut kur, kur saule un okeāns. Plānojot ceļojumu, kā variantus izskatīju Malaiziju vai Indonēziju. Sarēķinājām izdevumus un sapratām, ka varam atļauties 14 dienu ceļojumu uz Bali. Lidojums nav no īsajiem. Jārēķinās, ka pāris dienu no ceļojuma būs jāpavada lidmašīnā. Bet tas viss ir nieks, ja gara acīm jau redzi ceļojuma galamērķi,” nosaka Ieva.

Mācās indonēziešu valodu

Aktrise ceļojumam gatavojusies rūpīgi, par to liecina arī centieni apgūt indonēziešu valodas frāzes. “Divas nedēļas pirms brauciena katru dienu iemācījos pāris frāžu indonēziešu valodā. Valodai ir primitīva struktūra, tāpēc tā ir viegli apgūstama. Starp citu, diezgan daudz no indonēziešu valodas ir aizņēmušies "Minjoni" un arī "Avatars". Pirmais vārds, ko iemācījos, bija laba-laba, kas nozīmē ‘zirneklis’. Ir arī vārdi, kas līdzīgi latviešu valodai, piemēram, madu ir ‘medus’.”

Bali piedzīvo klusuma dienu

Ieva, daloties iespaidos, atceras kādu neparastu dienu. “Nyepi jeb Klusuma diena Bali tika atzīmēta 22. martā, tā ir gada pēdējā diena, kad nedrīkst iziet ārpus mājām, skaļi uzvesties un iedegt gaismu. Pat tūristi var saņemt sodu, ja viņus pieķer ārpus viesnīcas teritorijas. Nestrādā neviens pakalpojumu sniedzējs, pat lidosta ir slēgta – tur neielido un neizlido neviena lidmašīna šo kluso 24 stundu laikā. Iemesls – šajā dienā pāri salai lidojot dēmoni un viņi salu nepamanīs, ja viss būs tumšs un kluss. Dēmoni aizlidošot tālāk… Tādā veidā viss ļaunais paies salai garām un visi dzīvos laimīgi,” par piedzīvoto pastāsta Eklone.

Krievu tūristi Bali nav īpaši gaidīti

Aktrisei palicis ļoti jauks iespaids par Bali vietējo iedzīvotāju attieksmi pret tūristiem. “Diemžēl par tūristiem no Krievijas, gluži kā citās valstīs, vietējie nav sajūsmā. Krievi mēģina nelegāli izīrēt skūterus un auto un iekuļas nepatikšanās, kas saistītas ar alkoholu vai narkotikām. Šā iemesla dēļ pašlaik tiek lemts, vai Krievijas pilsoņiem neaizliegt ieceļot Bali. Nevis kara, bet tieši necieņas pret Bali likumiem dēļ. Otra kriminālā kategorija ir javieši, kas mēģina bēgt no nabadzības Javas salā, ļoti uzbāzīgi ubago un arī mēģina apzagt tūristus. Bijuši arī zādzību un slepkavību gadījumi tūristu īrētās villās,” stāsta Eklone.

Satrauc atkritumu problēma

Kontrastu gan salā nav trūcis. “Pirmās dienas acis žilba no zaļuma visapkārt un eksotiskajiem ziediem, pēc tam, ar to visu apraduši, sākām redzēt ne tik iepriecinošas ainas… Netālu no Denpasaras pilsētas ir milzīgs atkritumu kalns, kuru varētu salīdzināt ar Latvijas Getliņu izgāztuvi. Starp luksusa kūrortiem, kas iecienīti sērferu vidū, atrodas nabadzīgāki rajoni, kuri ir ieauguši atkritumos no šiem pašiem kūrortiem, kuros mitinās bagātnieki. Okeānā peld plastmasas maisiņi, izlietotas sauļošanās krēmu pudeles un cita draza, kas kaitē okeāna florai un faunai. Balinēzieši gan atrunājas, ka mēsli atpeldējuši no Javas salas, bet, iebraucot salas iekšienē, redzams, ka upēs tiek mesti visi iespējamie gruži un turpat ar metāla bļodiņām upes ūdenī mazgājas vietējā ciema bērni. Ja Bali neatrisinās atkritumu problēmu, drīz brīnišķīgi skaistās salas vietā būs atkritumu kalns,” sašutumu pauž aktrise.

Dzimšanas dienā aiziet uz masāžu

“Ko darīju savā dzimšanas dienā? Tā tieši bija viena no “nekā nedarīšanas” dienām. Aizgāju uz balinēziešu masāžu. Uzcienāju masāžas meitenes ar Latvijas zefīriem. Vakarā aizgājām uz vietējo krodziņu paklausīties mūziku un pēc tam – okeāna krastā ar riņķojošo sikspārni un krabjiem mēnesgaismā izdzērām līdzi paņemto "Rīgas balzamu". Ak, jā, viesnīcas apkalpojošais personāls arī mani apsveica jubilejā – ar svaigi ceptām pankūciņām ar medu, dziedot "Happy Birthday". Bali nevajag neko sasteigt. Vienkārši baudīt visu, ko sniedz sala. Priecāties par dabu un cilvēkiem. Daudz smieties un smaidīt. Un pēc tam, atbraucot mājās, nepazaudēt smaidu sejā. Vai brauksim vēl? Jā! Vēl ir tik daudz ko redzēt un izbaudīt. Un atkal satikt dzīvespriecīgos balinēziešus, kuri ir kaut kur pa vidu starp dēmoniem un dieviem,” stāsta jubilāre.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" dubultnumurā!