foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Inga Misāne pēc aiziešanas no Nacionālā teātra atgriežas... citā teātrī!
Inga Misāne-Grasbera ar "Spēlmaņu nakts" balvu.
Slavenības
2023. gada 20. aprīlis, 06:51

Inga Misāne pēc aiziešanas no Nacionālā teātra atgriežas... citā teātrī!

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Pazīstamā aktrise Inga Misāne-Grasberga (43), kas pēc 18 nostrādātiem gadiem negaidīti iesniedza atlūgumu un aizgāja no darba Latvijas Nacionālajā teātrī, tagad sastrādājas ar kolēģiem Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

Kad aizvadītā gada izskaņā Inga Misāne-Grasberga – viena no Latvijas Nacionālā teātra pamatkodola aktrisēm – iesniedza atlūgumu un aizgāja no darba, pārsteigti bija daudzi.

Žurnālam "Kas Jauns" Inga neslēpa, ka lēmuma pieņemšana aiziet no teātra nākusi smagi. “Tas ļoti, ļoti ilgi manī iekšā bija gruzdējis, veidojies un kūleņojis. Tas nebija viegli. To bija ļoti grūti izdarīt. Arī tāpēc, ka man ir ļoti daudzi kolēģi, kas ir mīļi... Un man šī radošā vieta patika. Arī mans vīrs aizvien tur strādā,” domīgi teica aktrise. Uz jautājumu, vai dosies bijušajā darbavietā skatīt vismaz tās pirmizrādes, kurās spēlēs viņas laulātais draugs Gundars Grasbergs, Inga kategoriski paziņoja: “Pagaidām neiešu gan. Šobrīd vēlos no tā pilnīgi atdalīties un atsvešināties, lai varētu paskatīties no malas. Jūtu, ka no šī dzīves cikla jau sāku attālināties. No šī teātra es esmu atvadījusies,” šā gada sākumā pastāstīja Inga Misāne-Grasberga, ļaujot noprast, ka gluži bez kāda iemesla darbu nav pametusi.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Inga ar vīru un kolēģi Gundaru Grasbergu.

Aktrise atzina: “Kāds ir paredzēts mans nākotnes ceļš, to vēl nezinu. Un šī neziņa, kas daudzus biedē, mani gluži pretēji izaicina un patīk. Tad jūti vairāk vai mazāk savas dzīves rāmju atbrīvojumu. Savus jaunos izaicinājumus joprojām meklēju. Domāju, ka savos meklējumos neapstāšos. Pagaidām tas lai paliek manai nākotnei. Ir daudz dažādu domu lidojumu, un es pilnīgi ļaujos šim savam lidojumam. Man ir svarīgi iet uz priekšu un neapstāties, jo, kolīdz cilvēks apstājas, viņš sev var arī pateikt paldies. Mani ļoti daudz kas interesē. Iespējams, arī apgūšu ko pavisam nesaistītu ar aktiermākslu un izmēģināšu sevi vēl kādā citā profesijā.”

Ilgi radošie meklējumi un atpūta Ingai Misānei-Grasbergai gan nav bijuši sabiedrotie. Patlaban viņa cītīgi apmeklē mēģinājumus Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, kur režisores Lauras Grozas vadībā top jauniestudējums "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos". Lugā, kas Artūra Dīča dramaturģijā tapusi pēc Sandras Kalnietes grāmatas motīviem, loma ir arī Misānei-Grasbergai.

“Izrāde ir patiess stāsts par vienas ģimenes vairākām paaudzēm, kas piedzīvojušas vienu no baisākajiem totalitārā režīma noziegumiem – 1941. un 1949. gada  izsūtīšanas no toreizējās Padomju Latvijas uz Sibīriju. Deportācijām pakļauto stāsti ir tik līdzīgi – mainās darbojošās personas, bet izsūtījuma laiks, vieta, beztiesiskums ir tie paši. Aukstajos Sibīrijas plašumos spēja izdzīvot tie, kuri sirdī nesa cilvēkmīlestību un ticību atgriešanās brīnumam,” teikts topošā skatuves darba aprakstā. Pirmizrāde ieplānota 19. maijā.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!