Seriāla "Čornobiļa 2022. Iebrukums" pirmizrāde

2023. gada 28. martā "Forum Cinemas” notika Andreja Ēķa producētā seriāla "Čornobiļa 2022. Iebrukums" pirmo divu epizožu noskatīšanās. Latvijas un ...

gallery icon
63
Slavenības
2023. gada 17. aprīlis, 06:37

Aktieris Juris Lisners nestrādā, ja nav naudas vai baudas

Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Nacionālā teātra aktieris Juris Lisners (65) nesen nofilmējies seriālā "Čornobiļa 2022. Iebrukums", kurā atveido Čornobiļas atomelektrostacijas maiņas priekšnieku.

2022. gada 23. februārī Čornobiļas atomelektrostacijas (AES) darbinieki ieradās uz ierasto 15 stundu maiņu, taču īsi pirms rītausmas pie vārtiem parādījās Krievijas militārie spēki.

AES darbinieki varēja atgriezties mājās pie ģimenēm tikai pēc 36 dienām, kuru laikā piedzīvotais joprojām ir noslēpumos un dažādās interpretācijās tīts. Eiropa bija soļa attālumā no jaunas kodolkatastrofas, un svarīgākie lēmumi tobrīd bija jāpieņem AES maiņas priekšniekam Vladimiram. “Protams, “garšīgāk” būtu spēlēt nelieti. Es tiešām ļoti gribēju to lomu,” sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" pēc seriāla pirmo divu sēriju noskatīšanās atklāj Lisners, ar “to lomu” domājot krievu iebrucēju komandieri, ko spoži, kā pats atzīst, nospēlējis Rīgas Krievu teātra aktieris Dmitrijs Palēs.

Andreja Ēķa seriāls par Čornobiļas AES

Andrejs Ēķis sadarbībā ar Ukrainas kompāniju "UM Group" un pazīstamo ukraiņu producentu Vitaliju Dokalenko radījuši dokumentālo filmu, kas vēstīs par ...

gallery icon
28

Tikmēr latviešu aktieris iejutās varonīgā atomelektrostacijas priekšnieka tēlā. Un nav brīnums, ka Lisneram ticis tieši šāds tēls, jo viņa varoņi ekrānā lielākoties bijušas augstas morāles personības. Ar nelieliem izņēmumiem, kāds bija, piemēram, aktiera atveidotais Banāns Aloiza Brenča uzņemtajā "Dubultslazdā" (1986). “Toties tā loma ir leģendāra,” atceroties Banānu, vēl tagad smej Lisners. “Drīz pēc tās man teātrī bija jāspēlē Lāčplēsis Raiņa "Ugunī un naktī". Un tur, teātra foajē, esmu kā Lāčplēsis uz afišas. Kāds skatītājs iet garām un izsaucas – paskat, kur Banāns; Lāčplēsis ir Banāns, vot, montana [teiciens filmā]!”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Juris Lisners.

Turpinot par lomu jaunajā seriālā, kas no 24. aprīļa būs skatāms platformā Go3, aktieris teic, ka nospēlēt Vladimiru bijis viņa “pilsoņa pienākums”. “Bieži seriāliem arī atsaku. Vispirms domāju, kāpēc tajā strādāt. Kāpēc cilvēks vispār strādā? Vai nu naudas, vai baudas (labs scenārijs un loma) dēļ, bet, ja nav ne vienas, ne otras, izvēlos nestrādāt. Šajā seriālā piedalīties bija mans pilsoņa pienākums, te arī naudai nebija izšķirīga nozīme. Gribēju palīdzēt cilvēkiem izstāstīt šo šausmīgo stāstu.”

Ar Lisnera līdzdalību nesen Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvoja iestudējums "Ričards. Nekā personīga". “No pirmizrādēm šajā sezonā man tā bija pēdējā. Un tad jau sezona beigsies.” Vaicāts, vai jau vasarai ir kādi plāni, aktieris teic, ka, kā ierasts katru gadu, gribētos paceļot ārpus Latvijas. “Jau zinu, ka pirmais brauciens man ar sievu būs uz Berlīni, bērni jau uzdāvinājuši biļetes, lidosim Jāņu vakarā prom.”

“Ričards. Nekā personīga” pirmizrāde Nacionālajā teātrī

“Ričards. Nekā personīga” pirmizrāde Nacionālajā teātrī 2023. gada 16. martā

gallery icon
119

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!