foto: John Rainford / SplashNews.com/ Vida Press
15 karaliskās ģimenes pārstāvjiem atļauts būt uz pils balkona kronēšanas dienā. Pilns saraksts
Zināms, kuriem karaliskās ģimenes pārstāvjiem būs ļauts kronēšanas dienā kāpt uz Bakingemas pils balkona kopā ar karali un noskatīties svinīgajā parādē. To skaits būs ievērojami sarucis, ja salīdzinām ar karalienes Elizabetes II valdīšanas ziedu laikiem.
Slavenības
2023. gada 6. aprīlis, 15:55

15 karaliskās ģimenes pārstāvjiem atļauts būt uz pils balkona kronēšanas dienā. Pilns saraksts

Jauns.lv

Karalis Čārlzs tiks kronēts šā gada 6. maijā. Viņš tronī kāpa aizvadītā gada septembrī pēc savas mātes karalienes Elizabetes II došanās mūžībā. Viņa tronī bija pavadījusi rekordilgu laiku - 70 gadus!

Jau ilgāku laiku nerimstas diskusijas, kuriem karaliskās ģimenes pārstāvjiem kronēšanas dienā būs ļauts atrasties uz Bakingemas pils balkona un no šīs vietas vērot svinīgo parādi.

Karalienes Elizabetes II laikā tur vienmēr pulcējās ģimene ļoti kuplā skaitā. Tāpat ticis mēļots, ka Čārlzs sev tuvo cilvēku skaitu plāno ievērojami samazināt. Visbeidzot sabiedrību sasniegušas ziņas par to, kuriem karaliskās ģimenes pārstāvjiem būs ļauts atrasties uz Bakingemas pils balkona kronēšanas dienā. Tie būs tikai karaļnama labā strādājošie ģimenes locekļi un to skaits patiešām samazināts, ja salīdzinām ar Elizabetes II valdīšanas laikā pieredzēto.

foto: Mirrorpix / Vida Press
2018. gadā, vērojot karalienes Elizabetes II dzimšanas dienas parādi, uz Bakingemas pils balkona valdīja liela rosība.

Viņa Majestātes karaļa lēmums vēsturiskajā brīdī iznākt uz pils balkona tikai kopā ar saviem tuvākajiem un lojālākajiem ģimenes locekļiem parādīs viņa redzējumu par skaita ziņā samazinātu monarhiju, komentējuši britu karaļnama eksperti. Svinīgo parādi no balkona vēros tikai 15 “firmas” (tā ģimeni sarunvalodā mēdz dēvēt Lielbritānijā) pārstāvji, ieskaitot pašu karali.

foto: Nils Jorgensen/Shutterstock/ Vida Press
Karalienes valdīšanas laikā uz pils balkona pulcējās teju trīs reizes vairāk ģimenes pārstāvju nekā savas kronēšanas dienā atvēlējis jaunais karalis Čārlzs.

Uz Bakingemas pils balkona būs sekojoši karaliskās ģimenes pārstāvji: karalis Čārlzs, karaliene Kamilla, princis Viljams un princese Ketrīna kopā ar saviem trim bērniem princi Džordžu, princesi Šarloti un princi Luisu, jaunais Edinburgas hercogs un hercogiene – princis Edvards un viņa sieva Sofija, kā arī princese Anna un viņas vīrs viceadmirālis sers Timotijs Lorenss. Viņiem pievienosies arī Kentas hercogs un princese Aleksandra.

Karalim tuvo cilvēku skaitu noslēgs Glosteras hercogs un hercogiene. Kā jau iepriekš ticis prognozēts, princim Harijam un Meganai Mārklai nebūs ļauts atrasties uz pils balkona šajā vēsturiskajā brīdī, tāpat kā negodā kritušajam karaļa brālim Jorkas hercogam princim Endrū.

Hercogienes Megana, Ketrīna un citi karaliskās ģimenes pārstāvji piedalās karalienes dzimšanas dienas parādē 2019. gadā

gallery icon

“Karalis ir ļoti skaidri pateicis, kuriem cilvēkiem viņš uztic pārstāvēt monarhiju,” kāds avots norādījis izdevumam “The Mirror”. “Šeit ir maz vietas sentimentam, jo šis ir valstisks, nevis ģimenisks pasākums. Ir pareizi, ka lielajā publiskajā brīdī tur būs tikai karaļnama labā strādājošie ģimenes locekļi.”

Bakingemas pils paziņojumā teikts: “Kronēšanas ceremonija notiks Vestminsteras abatijā, Londonā, un to vadīs Kenterberijas arhibīskaps. Ceremonijā kopā ar Viņa Majestāti karali Čārlzu III tiks kronēta arī karaliene konsorte. Kronēšana atspoguļos monarha lomu šodien un skatīsies nākotnē, vienlaikus sakņoties senās tradīcijās un krāšņumā.”

“Sīkāka informācija tiks paziņota laika gaitā.”

Čārlzs III oficiāli pasludināts par Apvienotās Karalistes jauno monarhu

Karalis Čārlzs III sestdien Troņmantošanas padomes sēdē oficiāli pasludināts par Apvienotās Karalistes jauno monarhu.

gallery icon

Atgādināsim, ka ceturtdien izplatītajā paziņojumā pils lika saprast, ka turpmāk karaliene konsorte tiks dēvēta par karalieni Kamillu. Šādi viņas vārds nodrukāts uz kronēšanas ceremonijas oficiālajiem ielūgumiem, ko publiskai apskatei nodevusi pils.