Slavenības
2023. gada 6. aprīlis, 06:36

Tā tik bija ballīte! Elita Patmalniece un Olga Rajecka laukos sarīko gada līksmāko burziņu. FOTO un VIDEO

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Šampanietis, māksla, dziesmas un dejas līdz vēlai naktij - Elitas Patmalnieces izstādes atklāšana ar Olgas Rajeckas koncertu izvērtās par vētraināko notikumu, kas līdz šim pieredzēts Blīdenē, Saldus novadā, 100 kilometru attālumā no Rīgas.

Kā vēsta žurnāls "Kas Jauns", gleznotāja un māksliniece Elita Patmalniece (58) aprīļa sākumā Blīdenes kultūras namā atklāja savu personālizstādi "Elita dabā un pilsētā", viesiem dāvājot arī savas mīļas draudzenes dziedātājas Olgas Rajeckas koncertu. Par izstādi Liepājas šosejas malā vēsta košsarkans baneris, mudinot ikvienu ceļabraucēju piestāt un kaut uz mirkli pieredzēt Patmalnieces radošās izpausmes.

Elitas Patmalnieces un Olgas Rajeckas sarīkotais burziņš Blīdenē

Gleznotāja un māksliniece Elita Patmalniece 2023. gada aprīļa sākumā Blīdenes kultūras namā atklāja savu personālizstādi "Elita dabā un pilsētā", viesiem ...

gallery icon

Viesos gan Kurzemes elite, gan Rīgas aprindas

Uz atklāšanas pasākumu kuplā pulkā sanāca gan vietējie ļaudis, gan pagastveči un apkaimes sabiedrības krējums. Cilvēki bija mērojuši ceļu no Saldus, Tukuma, Talsiem, Jūrmalas, Grobiņas, Liepājas, Kuldīgas un citām tuvākām un tālākām vietām. Sveikt Patmalnieci ar krāšņo notikumu bija sabraukuši arī sabiedrībā zināmi viesi no Rīgas, tostarp politiķis Mārtiņš Bondars ar sievu mākslinieci Ievu Bondari, kādreizējā Rīgas domniece, uzņēmēja Linda Baltiņa, gleznotājs Ģirts Muižnieks ar sievu mākslas kuratori Daigu Rudzāti, kino kritiķe Dita Rietuma, bijusī TV seja, tulkotāja Dace Andžāne un citi. Sveikt māsu atbrauca arī dizainere un māksliniece Ilze Patmalniece.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Krietni īsāku ceļa gabalu uz Blīdenes kultūras namu mērot nācās Latvijas Valsts 7. prezidentam Valdim Zatleram ar kundzi Lilitu Zatleri, kuriem turpat netālu Tukuma pusē ir lauku māja, kā arī uzņēmējai, Vecrīgas galerijas "Putti" īpašniecei Agitai Putānei, kura pirms dažiem gadiem ar vīru uzņēmēju Andri Putānu atteicās no galvaspilsētas glamūra un pārcēlās uz dzīvi tieši pašā Blīdenē.

Kā žurnālam "Kas Jauns" pastāsta Elita Patmalniece, pateicoties Putānes iniciatīvai un finansiālam atbalstam, viņas personālizstāde ar grandiozo atklāšanu sarīkota tieši Blīdenē. “Agita vēlējās, lai šādi mēs kopā izkrāšņojam provinces kultūras dzīvi; tādā veidā iedzīvinot šīs apkaimes cilvēkos vēlmi iziet no mājām, smelties iedvesmu un priecāties,” stāsta māksliniece. Ne velti daudzi tā vakara viesi ar ziediem un dāvanām nāca gan pie Elitas Patmalnieces, gan pateicās arī Agitai Putānei.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Agita Putāne.

Labierīcības pārtop par pielaikojamo telpu

Elita personālizstādes atklāšanas svētkos sajutās gluži kā apaļā jubilejā – ciemiņi, kā zināmi, tā sveši, nāca klāt sveikdami, skaudami, apdāvinādami ne tikai ar puķēm, bet arī dažnedažādām no sirds gādātām veltēm. Kāds bija atnesis šokolādes tāfelīti, kāds sarūpējis lauku labumus, cits ieradies ar krāšņu ziedu kasti, kas liekama uz palodzes. Teju ikviens lūdza mākslinieci uz kopīgu fotografēšanos. “Tas viss bija tik jauki, sirsnīgi un mīļi,” aizkustinājumu neslēpa Patmalniece.

Svinību laikā daudzi iegādājās Elitas dizaina krūzītes, šķīvjus, lakatus un T kreklus, bet košās kleitas un pavasarīgie lietus mēteļi izraisīja tik lielu interesi, ka visa vakara garumā kultūras nama labierīcību telpa pārtapa par pielaikošanas kabīni. Mērīt ko jaunu un spoguļoties devās pat dāmas, kas jau uz izstādes atklāšanu bija saposušās Elitas kleitās. Un viņu bija daudz, vismaz septiņas astoņas pavisam noteikti!

Izstādes norises vietu pieskandināja grupas "Symbionica" spēlētas melodijas, kā arī darbojās bufete, kur viesiem bija iespēja iegādāties Saldus kafejnīcas "Pietura" sarūpētās uzkodas, kafiju, limonādi, šampanieti un arī ko stiprāku, ja bija vēlēšanās.

Olga Rajecka pieceļ kājās pat prezidentu!

Sākoties Olgas Rajeckas koncertam, Blīdenes kultūras nama skatītāju zāle bija pilna stāvgrūdām. Ar aplausu un ovāciju vētru Latvijas estrādes dīva tika apbalvota pēc ikkatras nodziedātās dziesmas. Mūziķe, vēstot, ka dziesmu saraksts ir Elitas Patmalnieces personīgi sastādīts, uzstājās ar savu zelta repertuāru – Imanta Kalniņa dziesmām, kā arī populārākajiem hitiem, kā "Ziemeļvējā" un "Kad man vairs nebūs 16". Visa zāle dziedāja līdzi, un, koncertam iesilstot, publika cēlās kājās.

To darīja teju visi bez izņēmuma, pat Valdis Zatlers, neraugoties uz to, ka veselības dēļ viņam tas prasīja lielu piepūli.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Eksprezidents žurnālam "Kas Jauns" atzina, ka Olgas Rajeckas uzstāšanos pieredzējis vairākkārt, taču šajā koncertā gaisā virmojusi īpaši pacilājoša gaisotne. Lai gan Valdim Zatleram neesot dziedamās balss, viņš vairākām dziesmām dungojis līdzi galvā. “Fantastisks notikums! Divas spilgtas personības – Elita Patmalniece un Olga Rajecka vienuviet! Katra savā jomā izcilas!” priecājās Zatlera kungs, atklādams, ka Blīdenē esot biežs viesis, jo regulāri apmeklē Blīdenes stādaudzētavu. Nesenākais pirkums esot vairāki hortenziju krūmi. “Toties Blīdenes kultūras namā pabiju pirmoreiz! Un noteikti esmu gandarīts par šeit pavadīto vakaru,” sacīja Valdis Zatlers, kura sabiedrotie pasākumā bija kundze Lilita Zatlere un mazdēliņš.

To, kas ir Patmalnieces jaunais draugs, un citas interesantākās ziņas lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" svētku dubultnumurā!