Vaira Vīķe-Freiberga "Kaukāziešu krīta aplis" pirmizrādē

Dailes teātra iestudējuma "Kaukāziešu krīta aplis" pirmizrādē 2023. gada martā neviļus par vakara lielāko zvaigzni kļuva eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

gallery icon
15
Slavenības
2023. gada 3. aprīlis, 05:55

FOTO: kā Vaira Vīķe-Freiberga līdz vēlam vakaram līksmoja teātra pirmizrādē

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Latvijas Valsts 6. prezidente Vaira Vīķe-Freiberga (85) ir atguvusies no veselības likstām un līdz ar pavasara iestāšanos izskatās kā uzplaukusi. Kā vēsta žurnāls "Kas Jauns", pagājušā mēnesī viņa līdz vēlam vakaram līksmoja teātrī, pagūdama piedalīties pat divos banketos.

Dailes teātra jaunākā iestudējuma "Kaukāziešu krīta aplis" pirmizrādē neviļus par vakara lielāko zvaigzni kļuva eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa sabiedrībā nebija izgājusi vairākus mēnešus, izņēmums bija vien kinofilmas "Mātes piens" apmeklējums februārī. Pailgā atteikšanās no saviesīgās dzīves bija saistīta ar veselības sakārtošanu. Aizvadītā gada izskaņā Vairai bija operācija ceļgala problēmu dēļ, un atlabšanai bija nepieciešams saudzīgs režīms un izvairīšanās no locītavas pārslodzes.

Visa publika, tostarp tagadējais prezidents Egils Levits un citas prominences, ar interesi un pacietību, aizvien sēžot izgaismotā zālē, lūkoja, kā viens no iestudējuma galvenajiem varoņiem – Dailes teātra premjers Artūrs Skrastiņš – staigā pa skatuvi šurpu turpu un ik pa laikam atkārto vārdus: “Vēl nevaram sākt.” Atbilde eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas un viņas laulātā drauga Imanta Freiberga izskatā parādījās zālē sešas minūtes pēc izrādes sākuma plānotā laika. Cienīto viesu, kam kavēšanu neviens ij neuzdrīkstētos pārmest, sagaidīšanu bija uzņēmusies Dailes teātra radošā direktora Viestura Kairiša kundze scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ieva Jurjāne. Līdz ar to arī viņa sēdvietu zālē ieņēma ar novēlošanos.

Teātra izrādes "Kaukāziešu krīta aplis" pirmizrāde Dailes teātrī

Dailes teātrī 24. martā pirmizrādi piedzīvoja iestudējums "Kaukāziešu krīta aplis", kuras pamatā ir Bertolta Brehta luga un to iestudējis gruzīnu ...

gallery icon
157

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga pirmizrādes vakarā bija saposusies eleganti košā kostīmā, izskatījās žirgta un enerģiska, arī staigāšana viņai acīm redzamas grūtības neradīja. Dāma pat neizmantoja spieķi. Gādājot par draudzenes ērtumu, dažbrīd starpbrīdī eksprezidenti zem elkoņa saņēma dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte, kura šķietami raudzīja, lai Vairas kundzei negadītos kāds paklupiens pie pakāpieniem.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Kaukāziešu krīta apļa" pirmizrāde Dailes teātrī, kas iekrita tieši dienu pirms Mārām, izvērtās par brīnumjauku draudzeņu vakaru dzejniecei Mārai Zālītei un bijušajai Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai.

Zālīte draudzeni pavadīja arī uz labierīcībām, bet pēc tam abas devās uz gaitenī sarīkoto slēgto banketu, kur Dailes teātra vadība ar vīnu un šampanieti uzņēma visus tā vakara prominentos ciemiņus. To, lai pieņemšanā neiesprūk kāds neaicināts vīna kārotājs, uzraudzīja valsts augstāko amatpersonu miesassargi, kas arī klātesošajiem mediju fotogrāfiem piekodināja svinēšanu nefotografēt, jo tas esot privāts pasākums.

Pēc otrā cēliena noskatīšanās, neraugoties uz vēlo vakara stundu un aizvien saulaini smaidot, Vaira Vīķe-Freiberga kopā ar citiem aicinātajiem viesiem piedalījās arī otrā – oficiālajā banketā, kur atkal ar vīnu, šampanieti un ūdeni, kā arī uzkodu galdu tika svinēta pirmizrāde kopā ar radošo kolektīvu. Vīķe-Freiberga visupirms sirsnīgi pateicās, gan mīļi paslavējot, gan sabučojot savu mīļāko aktieri Artūru Skrastiņu, kas jauniestudējumā uz skatuves redzams faktiski visu izrādes laiku un ir viens no pašiem galvenajiem personāžiem. Protams, Skrastiņa sniegumu pieredzēt, kā allaž, ir īsta bauda – tā atzina vairums pirmizrādes apmeklētāju.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Izcilo aktieri Artūru Skrastiņu Vairas kundze ne tikai samīļoja, bet arī sabučoja.

Pulkstens rādīja jau teju stundu pirms pusnakts, taču Vaira Vīķe-Freiberga braši un priecīgi svinēja pirmizrādi, nemaz neizskatīdamās nogurusi pēc vairāk nekā trīs stundas ilgā iestudējuma skatīšanas un līdzi dzīvošanas. Eksprezidente atzina, ka abiem ar vīru "Kaukāziešu krīta aplis" pat ļoti gājis pie sirds. Viņa priecājās gan par tēmas aktualitāti, gan režisora, gan aktieru brīnišķīgo veikumu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
No zāles uz banketa norises vietu eksprezidenti pavadīja miesassargs.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!