Slavenības
2023. gada 23. marts, 09:36

Svetlana Loboda: Tas, ka dzīvoju Krievijā, ukraiņiem bija kā liela sarkana lupata

Jauns.lv

Ukraiņu dziedātāja Svetlana Loboda līdz Krievijas armijas iebrukumam Ukrainā dzīvoja Krievijā un atradās popularitātes zenītā, taču, uzzinot par kara sākumu viņas dzimtenē, dziedātāja 24 stundu laikā pameta agresorvalsti.

Nu jau apritējis gads, kopš viņa ar ģimeni dzīvo Latvijā. Dziedātāja ir nodibinājusi divus atbalsta fondus Ukrainai. Viens palīdz atjaunot kara sagrautos namus viņas dzimtajā pilsētā Irpiņā, otrs sniedz psiholoģisku atbalstu karu piedzīvojušajiem ukraiņiem.

foto: Publicitātes
Karš Svetlanai Lobodai licis pārskatīt vērtības.

Tagad Lobodas ikdiena aizrit Rīgā, un arī viņas nesenāko dziesmu videoklipi tapuši šeit. Jautāta, kas viņai Latvijā patīk, bet ko labprāt izmainītu, Loboda teic, ka šeit viņai patīkot itin viss, izņemot laikapstākļus. Tie esot pārsteidzoši mainīgi, taču tā ir šejienes īpatnība, kas jāpieņem. Ja gribas dzīvot siltākā zemē, tad turp arī jādodas, spriež Loboda.

Karš Svetlanai Lobodai licis pārskatīt vērtības. Līdz karam Ukrainā dziedātājas mūzika, viņas uzstāšanās un dziesmu videoklipi klausītājos un skatītājos lielākoties raisīja bezrūpīgas laimes un prieka izjūtu, taču tagad mainījies gan viņas mūzikas saturiskais vēstījums, gan pašas ārējais tēls. Tā secina raidījuma “Statuss: Brīvs” vadītājs žurnālists Sergejs Nikolajevičs. Loboda piekrīt, ka tagad viss ir citādi – sākot jau ar līdzšinējiem skatuves tērpiem, kas tagad guļ skapī, bet to vietā uzšūti jauni: atturīgāki, Ukrainas karoga krāsās.

Ukraiņu dziedātājas Lobodas koncerts "Wondersalā"

2022. gada 14. augustā "Wondersalā" uzstājās ukraiņu dziedātāja Loboda.

gallery icon

Dziedātājas pirmais koncerts kopš kara sākuma notika Rīgā. Tas bijis īpaši satraucošs, joviņa nebija droša, vai ir izdevies atgūt ukraiņu klausītāju uzticību. “Tas, ka dzīvoju Krievijā, Ukrainā bija kā liela sarkana lupata. Lai sadzirdētu un saprastu manu nostāju, bija vajadzīgs laiks, daudz interviju, viedokļu paušanas.” Un tomēr koncerta vakarā, izejot uz skatuves un ieraugot ļaužu pūli, viņa sapratusi, ka ieguldītais darbs ir atmaksājies.