Sabiedrība
2023. gada 16. marts, 09:11

Svetlana Loboda: "Es Krievijā biju popularitātes zenītā, bet pametu visu, jo mīlu savu valsti un tautu." Videointervija ar ukraiņu popmūzikas superzvaigzni

Jauns.lv

Viņai Krievijā esot solīts samaksāt jebkādu naudu un nodrošināt vēl lielāku slavu, ja vien dziedātāja paliks tur un nostāsies Krievijas pusē, taču Loboda redzēja tikai vienu ceļu – būt kopā ar savu valsti un tautu. To raidījumā "Statuss: Brīvs" žurnālistam Sergejam Nikolajevičam stāsta ukraiņu popmūzikas superzvaigzne Svetlana Loboda.

Kad Krievija iebruka Ukrainā, viņa šo soli publiski nosodīja un nekavējoties pameta Krieviju, lai jau drīz pārceltos uz dzīvi Latvijā. Tagad viņas līdzšinējo popdīvas tēlu vizuļojošās minikleitās nomainījis daudz nopietnāks veidols salīdzinoši atturīgos kostīmos Ukrainas valsts karoga krāsās, bet ierasto repertuāru krievu valodā strauji pārņem dziesmas ukraiņu mēlē.

Pirmais dziedātājas koncerts kopš kara sākuma pērnvasar notika Rīgā. Šeit filmēti arī vairāki Lobodas dziesmu videoklipi. Piemēram, dziesmas "Moļitva" ("Молитва") video filmēts Sv. Pētera baznīcā ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķu piedalīšanos, arī "Goroda" ("Городa") video tapis šeit un ar latviešu aktieru līdzdalību. Kopš kara sākuma Loboda ierakstījusi jaunu mūzikas albumu, un drīz gaidāma tā izdošana.

foto: Natālija Berezina
Ar bijušajiem kolēģiem – Krievijas skatuves māksliniekiem, kas pauduši lojalitāti agresorvalsts varai vai bailēs klusē –, Svetlana Loboda nekontaktējas, bet arī apspriest un nosodīt viņus negrasās.

Loboda ir dibinājusi divus atbalsta fondus, kas palīdz atjaunot sabombardēto dziedātājas dzimto pilsētu Irpiņu un nodrošina bezmaksas psiholoģisko palīdzību ukraiņiem, kuri atgūstas pēc psiholoģiski traumatiskiem notikumiem un tuvinieku zaudējumiem kara laikā.

Ukraiņu dziedātājas Lobodas koncerts "Wondersalā"

2022. gada 14. augustā "Wondersalā" uzstājās ukraiņu dziedātāja Loboda.

gallery icon

Ar bijušajiem kolēģiem –Krievijas skatuves māksliniekiem, kas pauduši lojalitāti agresorvalsts varai vai bailēs klusē –, viņa nekontaktējas, bet arī apspriest un nosodīt viņus negrasās. Loboda uzskata: "Dieva priekšā mēs visi esam vienlīdzīgi.Kad pie Viņa nonāksim, tad redzēsim, kā kurš savu dzīvi nodzīvojis, ko darījis, kā palīdzējis un kurā pusē atradies."

Žurnālista Sergeja Nikolajeviča projekts "Statuss: Brīvs" veidots sadarbībā ar izdevniecību "Rīgas Viļņi". Tā centrā ir lielu zvaigžņu un spilgtu radošu personību likteņi.

Svetlanas Lobodas dzīve sociālajos tīklos

Svetlanas Lobodas dzīve sociālajos tīklos.

gallery icon


Skaties pievienoto video un uzzini arī, cik ātri Loboda pierada pie sirēnu un lidojošu raķešu trokšņa, esot Ukrainā, kā, viņasprāt, atšķiras to cilvēku izjūtas, kuri ikdienā dzīvo kara apstākļos,un to, kuri uz karu noraugās no attāluma, kā arī, ko dziedātāja saka par dzīvi Latvijā un šejienes mainīgajiem laikapstākļiem.