Vīnziņu čempions Raimonds Tomsons: “Mēs esam jauni šajā kultūrā un ļoti izsalkuši, entuziastiski un ambiciozi”
Pasaules vīnziņu čempions Raimonds Tomsons un raidījuma vadītāja Inese Vaikule.
Slavenības
2023. gada 13. marts, 14:50

Vīnziņu čempions Raimonds Tomsons: “Mēs esam jauni šajā kultūrā un ļoti izsalkuši, entuziastiski un ambiciozi”

Jauns.lv

Nupat par labāko vīnzini pasaulē prestižajā konkursā Parīzē, ko varētu salīdzināt ar olimpiskajām spēlēm sportistiem, kļuva latvietis Raimonds Tomsons. “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” viņš dalās savās pārdomās, kādas ir latviešu priekšrocības un iespējas vīna pasaulē. Tāpat Tomsons norāda, ka iegūt šo titulu latvietim ir gan sensācija, gan gadu gaitā nopelnīts sasniegums.

Gandrīz mēnesi pēc svarīgajām sacensībām, kurām norit gana intensīva gatavošanās, Pasaules vīnziņu čempions Tomsons raidījuma vadītājai Inesei Vaikulei stāsta, ka šobrīd aprod ar titulu, atbildību un visu, kas norit apkārt. “Protams, ka tā uzmanība ir īpaša un liela, bet, kā es vienmēr saku, nav jau tā, ka tas ir nepatīkami – diezgan patīkami. Protams, liels gandarījums. Brīžiem liekas, ka tas ir neticami, ko mums visiem kopīgiem spēkiem ir izdevies panākt,” norāda vīnzinis.

Taujāts par to, vai tieši tas, ka pats nenāk no lielas vīna zemes, ir ļāvis atvērt prātu pasaules vīniem, Tomsons atklāj, ka tā ir pat priekšrocība. “Mums nav senas vīna tradīcijas un kultūra, kas varbūt uzliek gan spiedienu, gan atbildību. Mums ir ļoti daudz iespējas vīna pieejamības ziņā,” viņš stāsta, piebilstot, ka, piemēram, kolēģi Francijā ir ļoti patriotiski noskaņoti par saviem vīniem, tāpēc bieži ir grūtības atrast citu valstu vīnus.

“Latvijā ir diezgan brīvs prāts tādā ziņā un plaša pieeja principā visiem vīniem no visas pasaules, kas arī dod iespēju viņus visus izdegustēt, iepazīt un nav mantojuma, kas tev uzliek slogu vai tradīcijas. Mēs esam jauni šajā kultūrā un savā ziņā ļoti izsalkuši, ļoti entuziastiski un ambiciozi. Man liekas, ka tā ir diezgan liela priekšrocība.” Tomsons atzīst, ka latvietis kā labākais vīnzinis ir sensācija, taču piedalīšanās sacensībās jau iepriekš palīdzējusi iepazīst Baltiju un Latviju kā zinošiem vīnziņiem bagātu. “Kopš 2017. gada mēs esam sevi atzīmējuši un ierakstījuši kā nopietnu, konkurētspējīgu valsti šajā vīnziņu olimpiādē,” viņš piebilst.

Noklausies interviju šeit: