Sarkanais paklājs
2023. gada 13. marts, 12:39

Šī gada "Oskara" ceremonijā lauzta 62 gadus sena tradīcija

Jauns.lv

Lielākās kinozvaigznes un citas slavenības uz šī gada "Oskara" balvu pasniegšanas ceremoniju ieradās, fotografējoties ne vairs uz tradicionālā sarkanā, bet gan šampanieša krāsas paklāja. Tādējādi pasākuma organizatori šogad lauzuši 62 gadus senu ceremonijas tradīciju, raksta ārvalstu mediji.

Labāk ģērbtās slavenības “Oskara 2023” balvu vakarā

gallery icon
25

Šī gada ceremonijas vadītājs Džimijs Kimels ceremonijas atklāšanā jokoja, ka paklāja krāsu maiņu izraisījis aktieris Vils Smits, kurš pērn uz skatuves iesita pa seju vakara vadītājam, komiķim Krisam Rokam.

"Es domāju, ka lēmums izvēlēties šampanieša krāsas paklāju, nevis sarkano paklāju, parāda, cik pārliecināti mēs esam, ka netiks izlietas asinis," viņš jokojot teica.

Tikmēr "Oskara" balvu ceremonijas organizatori pastāstījuši, ka vēlējušies, lai paklājs būtu maigos toņos, kā pludmale saulrieta laikā.

Ne tikai "Oskari" sper šādu soli

Pasākuma radošā konsultante Liza Lova un "Met Gala" radošais direktors Rauls Avila galu galā pieņēmuši lēmumu, ka šogad paklājs būs šampanieša krāsā, savukārt sienas un griesti dekorēti sarkanīgos toņos. "Mēs izvēlējāmies šo skaisto safrāna krāsu, kas atgādina saulrietu, jo šis ir saulriets pirms zelta stundas," Lova paskaidroja ziņu aģentūrai "Associated Press".

Zināms, ka ASV Kinoakadēmijas balva nebija vienīgais saviesīgais pasākums, kurā ieviestas šādas izmaiņas. Paklāja krāsa uz zeltainu nomainīta arī "Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā, savukārt uz Zelta globusu pasniegšanu slavenības ieradās, defilējot pa pelēku paklāju. 

"Katru gadu jaunā krāsa būs karstā krāsa," pastāstīja uzņēmuma "Event Carpet Pros" prezidents Stīvs Olivs. Tieši šis uzņēmums jau vairāk nekā 20 gadu ražo paklāju "Oskara" balvai, kā arī citiem pasākumiem, tostarp Zelta globusiem, "Emmy" balvai, "Grammy" balvai un tūkstošiem filmu pirmizrāžu. Olivs pastāstīja, ka šogad dominējot lavandas krāsas toņi, tomēr joprojām populārākā ir sarkanā krāsa, lai gan arī melnie, baltie un pelēkie toņi kļūst arvien pieprasītāki. Pasākumu organizatori ar paklāju krāsām aktīvāk sākuši spēlēties pirms aptuveni 15 gadiem.

foto: REUTERS/SCANPIX
Amerikāņu mūziķi BloodPop un dziedātāja Lady Gaga pozē uz paklāja "Oskara" balvu pasniegšanas ceremonijā

Sarkanais paklājs nav pateicīgs fotogrāfijām

Tikmēr pasākumu plānotāja Mindija Veisa, kura sadarbojusies ar tādām slavenībām kā Kardašjanu ģimeni, dziedātāju Džastinu Bīberu un raidījumu vadītāju Elenu Dedženeresu, norāda arī uz citu aspektu - neņemot vērā tradīcijas, sarkanā paklāja krāsa fotogrāfijās vienkārši bieži vien nav glaimojoša.

"Sarkano paklāju krāsa ir mainījusies modes dēļ," viņa teica. "Tam ir jāpiemērojas kleitām, un sarkanā krāsa bieži rada sadursmi."

"Paklājam ir jāatspoguļo mode, kas pa to staigās, nevis jācīnās ar to," sacīja Veisa.

foto: AFP/Scanpix
Amerikāņu aktrise Marlija Matlina pozē "Oskara" balvu ceremonijas laikā

Pirms ierašanās pasākumā tā viesi vienmēr tiekot brīdināti par to, kādā tonī būs paklājs.

Par krāsu izlemj 45 dienas pirms ceremonijas

Sarkanais paklājs bijis pirmizrāžu un svinību pamatelements kopš 1922. gada, kad šovmenis Sids Graumans 1922. gadā Ēģiptes teātrī Holivudā to izklāja filmas "Robins Huds" pirmizrādē. "Oskara" ceremonija šo tradīciju aizsāka 1961. gadā, un kopš tā laika īpašais tonis, kas pazīstams kā "Academy Red", fotoattēlos atpazīstams bez liekas analizēšanas.

To, ka paklājs šogad būs citā krāsā, organizatori izlēmuši 45 dienas pirms ceremonijas. Paklāja radīšana ilgusi aptuveni trīs nedēļas, bet transportēšana līdz Losandželosai - vēl nedēļu.

Paklājs veidots uz poliestera bāzes un izgatavots no otrreizēji pārstrādātiem materiāliem, tāpēc tiks pārstrādāts arī pēc pasākuma, iespējams, sākot jaunu dzīvi jau kā sienu izolācijas materiāls vai cita paklāja polsterējums.

Jauns.lv jau ziņoja, ka ASV Kinoakadēmijas jeb "Oskara" balvu ceremonijā šogad lielākos uzvaras laurus plūkusi filma "Everything Everywhere All at Once" ("Viss visur vienlaikus").

Amerikāņu zinātniskās fantastikas komēdija saņēmusi "Oskaru" kategorijā "labākā filma", un tās režisori un scenārija autori Dens Kvans un Denjels Šeinerts ieguvuši "Oskaru" kategorijā "labākais režisors".

"Oskaru" kategorijā "labākā aktrise" saņēmusi Mišela Jeo par lomu filmā "Viss visur vienlaikus", savukārt "labākā aktiera" balva tikusi Brendanam Freizeram par lomu filmā "The Whale" ("Valis").