Kino
2023. gada 13. marts, 07:36

"Navaļnijs" saņēmusi labākās dokumentālās filmas "Oskaru"

Jauns.lv/LETA

Dokumentālā filma "Navaļnijs" saņēmusi "Oskara" balvu kategorijā "labākā dokumentālā filma".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kanādiešu režisora Daniela Roera filma stāsta par Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija politisko karjeru, mēģinājumu viņu noindēt ar ķīmisko ieroci "Novičok" un sekojošo izmeklēšanu.

foto: REUTERS/SCANPIX
Dokumentālās filmas "Navaļnijs" režisors Daniels Roers.

Roers, saņemot "Oskara" balvu ceremonijā Holivudas teātrī "Dolby", veltīja to politieslodzītajiem visā pasaulē.

"Ir viens cilvēks, kurš šovakar nevarēja būt kopā ar mums - Aleksejs Navaļnijs, Krievijas opozīcijas līderis, kurš paliek vieninieku kamerā par, kā viņš to sauc, Vladimira Putina netaisnīgo agresijas karu Ukrainā," sacīja Roers.

"Aleksej, pasaule nav aizmirsusi tavu svarīgo vēstījumu mums visiem. Mēs nevaram [baidīties], mums nav jābaidās stāties pretī diktatoriem un autoritārisms," sacīja Roers.

Navaļnijs un viņa sabiedrotie uzskata, ka aiz viņa indēšanas mēģinājuma stāv Putins. Dokumentālā filma tapa laikā, kad Navaļnijs pēc saindēšanās ārstējās Berlīnē.

"Mans vīrs atrodas cietumā tikai par patiesības teikšanu. Mans vīrs atrodas cietumā tikai par demokrātijas aizstāvēšanu," norādīja Navaļnija sieva Jūlija, kura kopā ar bērniem apmeklēja "Oskara" ceremoniju un pievienojās Roeram uz skatuves, saņemot balvu.

Dokumentālās filma "Navaļnijs" februārī saņēma arī Lielbritānijas Kino un televīzijas mākslas akadēmijas (BAFTA) balvu.

"Es ceru, ka Navaļnijs caur šo filmu (..) spēs atgādināt pasaulei, ka ir iespējama alternatīva vīzija par to, kāda var būt Krievija, (..) bet galu galā, es ceru, ka filma palīdz uzturēt Navaļniju dzīvu," novembrī intervijā laikrakstam "L.A. Times" sacīja Roers.

“Oskara 2022” balvu ceremonijas vakara labāk ģērbtās slavenības

gallery icon
43
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās