Aktieris Mārtiņš Egliens

Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Egliens.

gallery icon
Slavenības
2023. gada 27. februāris, 06:27

Mārtiņu Eglienu veselības problēmas vajā jau sešus gadus

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Šomēnes labdarības organizācija Ziedot.lv publicēja lūgumu finansiāli palīdzēt Mārtiņam Eglienam veikt Vācijā paredzētas procedūras, kas izmaksā 10 000 eiro. Tautas atsaucība bija tik milzīga, ka tautā mīļotā aktiera veselības atgūšanai nepieciešamā summa tika saziedota jau pāris stundās. Tagad atliek vien turēt īkšķus, lai ārstēšana izdotos un Mārtiņš atgūtu balsi!

Pirms gada Mārtiņš Egliens zaudēja sava aroda galveno instrumentu – balsi. Situācija bija ļoti nopietna, jo viņš vairs nespēja normāli parunāt. Ziedot.lv vēsta, ka kopš tā laika Mārtiņš bijis pie neskaitāmiem ārstiem, veicis izmeklējumus un procedūras. Apmeklēti vairāki speciālisti – LOR, neirologi, osteopāti, kineziologs, manuālais terapeits, psihiatrs, logopēds, balss treneris, adatu terapija un pat dziednieki.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Pirms dažiem gadiem, kinoteātrī "Splendid Palace" apmeklējot "Lielā Kristapa" balvu pasniegšanas ceremoniju.

Diemžēl tas nedeva pozitīvu rezultātu, bet nu Latvijas ārstu konsīlijs nozīmējis Mārtiņam procedūru, ko veic Vācijas klīnikā un kas izmaksā līdz 10 000 eiro. Loģiski, ka, nespējot pastrādāt (aktieris taču ir slavens arī ar savām lomām muzikālajās izrādēs, viņš uzstājas kā dziedošais aktieris, kopā ar sievu Ditu Lūriņu-Eglienu ir pieprasīts pasākumu vadītājs visā Latvijā), zaudēta iespēja nopelnīt. Lai varētu doties uz klīniku Vācijā, tika iesniegts pieteikums Nacionālajā veselības dienestā par valsts apmaksātu ārstniecību, taču atbilde vēl jāgaida. “Bet slimība negaida. Mārtiņš pēc iespējas ātrāk vēlas nokļūt klīnikā un saņemt procedūru. Ja procedūra palīdzēs, tad tādas pašas procedūras pēc kāda laika būs jāatkārto. Un arī tam būs nepieciešami līdzekļi,” teikts Ziedot.lv.

Nepilnas nedēļas laikā Mārtiņam Eglienam tika saziedoti jau 50 000 eiro, par ko aktieris ir milzu pateicības pilns. Uzzinot, ka jau dienas laikā tauta viņam savākusi nepieciešamo summu, Mārtiņš sociālajā tīklā "Facebook" teica lielu, lielu paldies.

“Es zināju, ka dzīvoju zemē, valstī, pasaulē, kurā mitinās ļoti daudz brīnišķīgu, nesavtīgu cilvēku. Bet, ka tik daudz... Kad runāju ar Ziedot.lv meitenēm, viņas izteica cerību, ka varētu būt, ka vēlamo summu savāksim ātri. Es klusībā nopriecājos un cerēju, ka varbūt mēneša laikā to varētu izdarīt... Jūs mani pārsteidzāt! Vajadzīgā summa tika savākta divu stundu laikā. Protams, jāsaka paldies dažiem maniem draugiem, kuri neprātīgā tempā aktivizēja sociālos tīklus. Tad arī tiem, kuri šo aktivizāciju draudzīgi turpināja aktivizēt tālāk. Bet vislielākais paldies, protams, visiem jums un katram atsevišķi. Lielāko daļu no jums es nepazīstu. Kaut gan nu jau mazliet tomēr pazīstu gan! Jo, kā mēs visi zinām, par cilvēku vislabāk runā viņa darbi,” rakstīja Mārtiņš Egliens, piebilstot: ja saziedotā nauda paliks pāri, tad ar Ziedot.lv panākta vienošanās, ka to varēs nodot citam, kam tas ir ļoti nepieciešams: “Iespējams, jūs būsiet palīdzējuši ne tikai man.”

Vispirms Laimas slimība, tad muguras problēmas

Kā atgādina žurnāls "Kas Jauns", tad veselības problēmas Mārtiņu Eglienu vajā pēdējos sešarpus gadus. Jau 2016. gada rudenī viņš, būdams viens no nodarbinātākajiem Latvijas Nacionālā teātra aktieriem, nevarēja piedalīties izrādēs un gatavoties jauniestudējumiem.

Toreiz Mārtiņš vienlaikus sirdzis ar Laimas slimību, mocījies ar muguras sāpēm un diska trūci, kā arī cīnījies ar veģetatīvo distoniju. Ārstējies gan slimnīcā, gan atguvies rehabilitācijas centrā. Par to laiku Mārtiņš vairāk bija gatavs runāt pēc pāris gadiem TV raidījumā "Pasaki to skaļi". “Atklāja to Laimas slimību, un man tas viss metās uz kājām, kā pīle staigāju, nevarēju paiet. Nogulēju kādas trīs nedēļas vai pat vairāk slimnīcā,” stāstīja aktieris, lielu paldies veltot sievai Ditai Lūriņai: “Viņa izturēja visu to laiku, turklāt ar diviem bērniem. Protams, tas bija baigi traks laiks. Arī finansiāli.”

41 spilgts mirklis no Ditas Lūriņas-Eglienas dzīves

Tik dažādā aktrise Dita Lūriņa-Egliena laiku lokos.

gallery icon

Izgājis rehabilitāciju kādā ārstniecības iestādē Jūrmalā, Mārtiņš Egliens 2017. gada 1. februārī atgriezās uz skatuves. “Tagad esmu ierindā, un tas ir galvenais. Viss ir labi, viss ir forši, un visi ir priecīgi – gan es pats, gan citi,” atgriežoties teātrī, labā noskaņojumā bija Egliens.

Par savu nokļūšanu uz slimības gultas viņš toreiz žurnālam "Rīgas Viļņi" teica, ka nevienu brīdi nav domājis – tas ir kas neatrisināms, un visu šo laiku bijis optimisma pilns. Viņš arī neslēpa, ka pamanījis un novērtējis cilvēku labvēlību, kas pausta gan komentāros pie interneta rakstiem, gan viņam personīgi vēstulēs sociālajos tīklos: “Daudzie pozitīvie vēlējumi man tiešām bija pārsteigums – nebija mūsu ierastās gānīšanās, briesmīgu prognožu izteikšanas... Un par to visiem cilvēkiem paldies! Esmu patīkami pārsteigts, ka ir tik daudz cilvēku, kam rūp tas, kas notiek ar otru.”

Jau gadu uz slimības lapas

Diemžēl pēc dažiem gadiem talantīgajam aktierim atkal sašķobījās veselība – viņam radās problēmas ar balsi. Turklāt tik nopietnas, ka viņš pat nespēja vairs normāli parunāt. Kopš 2022. gada 12. marta aktieris atkal bija uz slimības lapas, un pēdējā reize tajā sezonā, kad Eglienu kolēģi skatīja vaigā, bija 7. aprīlī, kad viesa statusā aktieris ieradās uz režisora Valtera Sīļa jauniestudējuma "Komūna" pirmizrādi.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Tik priecīgs aktieris Mārtiņš Egliens sen teātrī nebija redzēts! Viņš apmeklēja "Debesjuma" pirmizrādes svinības, kur uzspēlēja klavieres.

Problēmas ar balsi Eglienam bija jau kopš 2021. gada rudens. Turklāt vēl, spēlējot skvošu, aktieris tad traumējis arī kāju, kā dēļ kādu laiku pārvietojies uz kruķiem. Kolēģi teātrī visu šo laiku no sirds atbalsta Mārtiņu un viņa sievu Ditu ģimenei tik grūtajā brīdī un ir cerību pilni uz Mārtiņa drīzu atlabšanu un atgriešanos ierindā. “Pozitīvais ir tas, ka esot zināms, ka pie vainas nav audzējs. Ir cita vaina, un tā noteikti pēc īsāka vai garāka laika tiks izdziedināta. Mēs visi ceram, ticam un esam pārliecināti, ka Mārtiņš, būdams tik gaišs cilvēks, cīnītājs, kam tāds jēdziens kā padošanās neeksistē, atveseļosies, ka medicīna un viņa cīnītāja gars viņu atgriezīs normālā dzīve un arī uz skatuves. Mārtiņš ir brašs vīrs, garā spēcīga personība – tādus kā viņš pat milzu raizes, problēmas un sarežģījumi nesalauž. Mēs esam kopā ar Mārtiņu, esam kopā ar Ditu un, cik vien spējam, darām abiem zināmu – viņi nav vieni šajā grūtumā. Un galvenais – ticam, ka šī cīņa tiks uzveikta!” pirms gada žurnālam "Kas Jauns" teica kāds aktieru pāra kolēģis.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Arī aktrisei un Mārtiņa sievai Ditai Lūriņai-Eglienai šis ir sarežģīts laiks, jo nākas gan žilbināt lomās, gan būt stiprajam plecam ģimenē.