foto: no privātā arhīva
Veltas Skurstenes mazmeita atklāj, ko mantojusi no vecmāmiņas
Vai zinājāt, ka simpātiskā Lietuvas dziedātāja Baiba Skurstene-Serdjuke ir latviešu leģendārās aktrises Veltas Skurstenes mazmeita?
Slavenības
2023. gada 25. februāris, 06:50

Veltas Skurstenes mazmeita atklāj, ko mantojusi no vecmāmiņas

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Latviešu aktrises Veltas Skurstenes mazmeita Baiba Skurstene-Serdjuke no leģendārās vecmāmiņas mantojusi gan skatuvisko harismu, gan balsi, ko spilgti demonstrē kā dziedātāja uz Lietuvas estrādes. Kā raksta žurnāls "Kas Jauns". viņa arī mantos vecmāmiņas ordeni, kas saņemts par ieguldījumu Latvijas kultūras dzīvē.

foto: no privātā arhīva
Baibas Skurstenes ceļš no Latvijas uz Lietuvu aizveda pirms 18 gadiem, kad viņa sāka džeza vokālās studijas Viļņas koledžā. Tobrīd Baiba bija 20 gadu veca.

Baibas Skurstenes ceļš no Latvijas uz Lietuvu aizveda pirms 18 gadiem, kad viņa sāka džeza vokālās studijas Viļņas koledžā. Tobrīd Baiba bija 20 gadu veca.

Dzīves ceļš aizved uz Lietuvu

“Pēc koledžas turpināju studijas, pabeidzu Viļņas Pedagoģijas universitāti. Nu jau Lietuvu saucu par savām mājām, jo šeit arī ir manas mājas – nekustamais īpašums. Manuprāt, mājas ir tur, kur ir tava sirds, un, tā kā mana ģimene – vīrs un bērni – ir šeit, šo vietu es saucu par savām mājām. Es tekoši runāju lietuviešu valodā, kā arī tajā varu izpausties rakstiski. Brīžiem ir problēmas ar gramatiku, jo tā patiešām ir grūta, lai gan līdzīga latviešu valodai. Tolaik, kad sāku mācīties lietuviešu valodu, man bija 20 gadu. Tā kā biju iemesta studiju vidē, nekas cits neatlika, kā vien apgūt šo valodu. Pirms tam biju Rīgā apmeklējusi sešas lietuviešu valodas nodarbības, bet ar to bija krietni par maz. Un pirmais eksāmens bija jākārto lietuviešu valodā…”

“Ģimenē ar vīru un bērniem runāju lietuviski. Man pašai liekas, ka bērni man piedzima diezgan vēlu. Pirmais mazulis – dēls Antans – pasaulē nāca, kad biju 33 gadus veca, bet meita Anniņa dzima, kad man jau bija 35 gadi. Ar dēlu sākumā runāju latviešu valodā, bet, ja bija kaut kas ātri jāpasaka, pārmetos uz lietuviešu. Jāteic, esot Lietuvā, man nav neviena, ar ko runāt latviešu valodā. Ja mani bērni nākotnē vēlēsies, mācīšu viņiem latviešu valodu,” saka Baiba, atklājot ģimenes radurakstus: “Mana vīra tētis ir ukrainis, bet mamma lietuviete. Vīrs ar mammu runā lietuviski, bet ar tēti sazinās krievu valodā. Man jau liekas –  jo vairāk valodu zini, jo labāk, tas ir labs ieguvums. Es pati turpinu mācīties, lasu grāmatas lietuviski. Brīžiem manas draudzenes ir pārsteigtas, ka zinu interesantus, senus lietuviešu vārdus. Ja tu dzīvo citā valstī, tas ir respekts pret valsti, tāpēc valoda ir jāiemācās,” sarunā ar "Kas Jauns" stāsta Veltas Skurstenes mazmeita.

Dziedātājas karjera un dalība TV šovos

Baibu reizēm pārņem skumjas un nostalģija pēc dzimtās Latvijas. Jo īpaši viņa to izjūt vasarās. “Esmu uzaugusi Liepājā. Man ļoti pietrūkst jūras, jo tā ir mana stihija, upes vai ezeri to nespēj aizstāt. Vecumdienās gribētu dzīvoklīti vai mazu mājiņu pie jūras, varbūt tajā pašā Liepājā,” viņa piebilst.

Lietuvā Baiba Skurstene ir zināma dziedātāja, piedalījusies dažādos televīzijas raidījumos un šovos. Pats pirmais muzikālais realitātes šovs bija "Mūzikas akadēmija", kas viņai deva atpazīstamību visā Lietuvā. No lielākajiem televīzijas šoviem, kuros Baiba piedalījusies, ir jāmin "Dejo ar zvaigzni", "Dziedi ar zvaigzni" un "Izklausies redzēts". Ik pa laikam Baiba piedalās Lietuvas nacionālajā Eirovīzijas dziesmu konkursa atlasē. Arī šis gads nav izņēmums. Šoreiz Baiba startēja ar pašas sarakstītu dziesmu "When the Lights Go Out", kas tapusi, iedvesmojoties no pasaulē aktuāliem notikumiem.

“Man sāpēja sirds par to, kas notiek pasaulē, un dziesmas galvenā ziņa: kad esi nokļuvis bezdibenī, tad paliek ticība, cerība un mīlestība. Es ļoti ceru, ka šī dziesma aizkustinās tos cilvēkus, kam vajag atbalstu. Dziesma patiesībā nav romantiska, tā ir uz skumjas nots – kad esi pazaudējis dzīvē jēgu, varbūt kādu tuvu cilvēku, tad nepieciešams saņemt mīlestību. Pasaulē tieši šobrīd ir tik daudz skumīgu momentu, ka mums visiem ir nepieciešama mīlestība. Tāds ir manas Eirovīzijas dziesmas galvenais vēstījums,” viņa nosaka.

Baiba neslēpj, ka gatavošanās process nav viegls, jo ikdienā ir taču arī darba un mammas pienākumi. Bet, ja reiz ir apņēmība startēt konkursā, tad visam jāatrod laiks un nopietni jāgatavojas. “Esmu bijusi kā bekvokāliste uz lielās Eirovīzijas skatuves. 2009. gadā iekļuvām Eirovīzijas finālā ar lietuviešu dziedātāju Sašu Song,” viņa piebilst.

Ikdienā Baiba Skurstene strādā par vokālo pedagoģi, mācot bērniem un pieaugušajiem solo dziedāšanu, kā arī privātskolā vada bērnu kori. Tāpat arī ierunā bērnu animācijas filmas.

Dažreiz saviesīgos pasākumos Lietuvā Baiba uzstājas duetā ar dziedātāju Lauri Reiniku: “Mēs jau sen esam pazīstami. Iepazināmies, kad Latvijā uzstājos ar lietuviešu grupu. Bet tā vairāk mūsu draudzība aizsākās pērnā gada rudenī, kad Lietuvā vadījām vienu pasākumu un dziedājām. Lauris arī nedaudz runā lietuviešu valodā. Mums ir izveidojušās siltas un draudzīgas attiecības. Savus bērnus esmu iepazīstinājusi ar Laura muzikālo projektu bērniem Ričijs Rū, kas lietuviski ir Ričis Ra. Mani bērni jau dzied viņa dziesmiņas. Esmu priecīga par mūsu draudzību un ceru, ka nākotnē vēl sadarbosimies.”

Veselīgs dzīvesveids un sabalansēts uzturs

Lai arī Baibai Skurstenei ikdiena piesātināta ar darba pienākumiem un bērnu audzināšanu, viņa izskatās lieliski un ir teicamā formā. “Vienmēr jau var vēl pacensties. Noteikti ģenētika arī palīdz. Man ir gados jauns vīrs, izbijis sportists – bijušais pasaules čempions kikboksā, viņš rūpējas par savu izskatu un veselību. Bet tas nenozīmē, ka mēs nedēļas nogalē nevarētu apēst kādu picu vai hamburgeru. Taču visu darba nedēļu cenšamies ēst pareizi, sabalansētu uzturu. Agrāk vairāk nodarbojos ar sportu, tagad tam ir mazāk laika. Savulaik regulāri trenējos aerobikā, četrus gadus pie vīra apmeklēju kikboksa treniņus. Protams, izskatā jāiegulda gan laiks, gan finanses. Ja esi skatuves cilvēks, ir jāizskatās labi,” saka dziedātāja.

No mīļās omas dāvanā šujmašīna un mantojumā ordenis

Baiba atzīst, ka no savas vecmāmiņas, leģendārās aktrises Veltas Skurstenes, ir mantojusi gan skatuvisko harismu, gan balsi. “Daudzi ir teikuši, ka man ar vecmāmiņu ir līdzīga balss. Nu es ceru, ka tā ir! Mēs ar vecmāmiņu bijām arī vienādā augumā. Lai gan jāteic, ka mana māsa laikam ir vairāk vizuāli līdzīga omai. Savukārt savu muzikalitāti esmu mantojusi no abām omām, jo arī manas mammas mamma labi dziedāja. Ceru, ka esmu visu to labo mantojusai no mīļās omas Veltas, kuru mēs mīļi saucām par omu Vevu,” atklāj Baiba.

Ciemos pie Veltas Skurstenes un Visvalža Lāča

Ciemos Skultē pie aktrises Veltas Skurstenes-Lāces un viņas vīra Visvalža Lāča 2022. gada ziemā.

gallery icon

Vaicāta, ko vēl mantojusi no vecmāmiņas, Baiba atklāj: “Vecmāmiņa man 18. dzimšanas dienā uzdāvināja šujmašīnu, un es iemācījos šūt. Tā bija ļoti laba dāvana. Tagad ik reizi, kad kaut ko uzšuju, domāju par vecmāmiņu. Oma jau vienmēr ir manā sirdī. Mēs vienmēr sirsnīgi aprunājāmies. Un man liekas, ka es no viņas esmu mantojusi arī apņēmību – ja reiz esi ko ieņēmis galvā, tad lūst vai plīst, bet tu to izdarīsi. Ja man ir kāds mērķis, es to sasniegšu.”

“Es ļoti lepojos ar savu slaveno, talantīgo un visu mīlēto omu. Visas filmas un Leļļu teātra izrādes, kurās viņa spēlējusi, – tā ir milzīga bagātība. Man pat liekas, ka viņa ir ne tikai mana vecmāmiņa, bet vecmāmiņa pusei Latvijas bērnu. Un man nav žēl ar šo mīlestību dalīties,” saka Baiba un piebilst: “Nesen man piezvanīja tante Zane, omas meita, un teica, ka grib man nosūtīt ordeni, kas Veltai bija piešķirts par ieguldījumu Latvijas kultūras dzīvē. Man tas ir ļoti svarīgi… (Baibas balss aizlūst.) Un ceru, ka arī es kādreiz kaut ko tik īpašu sasniegšu, ka mani bērni un mazbērni ar mani leposies.”

Ļaudis atvadās no mūžībā aizsauktās aktrises Veltas Skurstenes

gallery icon

“Oma vienmēr bija optimistiska, ar labu humora izjūtu, ļoti mīļa un kārtīga. Viņa bija pedante, viņai vienmēr mājās bija siltas pusdienas un viss spīdēja, bez neviena putekļa. Vienmēr viņa bija ar frizūru un labi izskatījās,” atminas Baiba. “Nepietiks žurnālā lappušu, lai es visu izteiktu, cik viņa bija forša, mīļa un talantīga. Man viņa vienmēr būs sirdī kā mīļā oma Veva. Labi, ka ir filmas – ja būs skumji, varēšu ieslēgt un uz viņu paskatīties. Man joprojām ir skumīgi (sāk raudāt), bet neviens mēs neesam mūžīgs. Oma nodzīvoja lielisku un garu mūžu. Viņa redzēja, kā uzaug mazmeitas, arī mazmazbērnus piedzīvoja. Mans dēliņš ar viņu ir saticies, vienīgi mazā Anniņa klātienē tā arī nesatika, jo, kad meita piedzima, bija kovids un mēs atcēlām tikšanos. Aizvadītā gada rudenī visi tikāmies opīša bērēs, bet oma tolaik jau bija tik švaka, ka vairs neatcerējās, ka ir satikusi mazo Anniņu,” bilst mūsu leģendārās aktrises mazmeita. “Oma vienmēr būs manā sirdī silta un mīļa. Vienmēr, kad sazvanījāmies, teicām, ka viena otru ļoti mīlam. Arī mana šā gada Eirovīzijas dziesma ir par šo sāpi, jo, dzīviem esot, vajag vairāk teikt, ka viens otru mīlam,” sarunas nobeigumā nosaka Baiba Skurstene.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!