foto: no privātā arhīva
Bijusī ministre Marija Golubeva maina dzīvi - ar sievu saliek mantas mašīnā un dodas uz Berlīni
Šobrīd Marija un Diāna par savām mājām sauc Berlīni.
Slavenības
2023. gada 21. februāris, 06:40

Bijusī ministre Marija Golubeva maina dzīvi - ar sievu saliek mantas mašīnā un dodas uz Berlīni

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Bijusī iekšlietu ministre, augstskolu pasniedzēja, vēsturniece un cilvēktiesību aktīviste Marija Golubeva līdz šā gada pavasarim veic pētniecisku pojektu Berlīnē, līdzi viņai uz Vācijas galvaspilsētu devusies arī dzīvesbiedre - izglītības konsultante Diāna Ieleja.

Žurnālam "Kas Jauns" Marija Golubeva stāsta, ka no Latvijas ar dzīvesbiedri aizbraukušas pērn novembrī. Vispirms ceļš vedis uz Itālijas dienvidiem, kur lauku mierā un klusumā pavadīti divi mēneši.

Lai būtu tik ilgā prombūtnē no dzimtās Latvijas, visu nepieciešamo dažos koferos nesalikt un ar lidmašīnu neaizvest, tādēļ tika pieņemts lēmums doties ceļā ar personisko automašīnu, kurā salikt visu, kas nepieciešams, lai radītu omulīgu mājas gaisotni un komfortu. Diānai nav autovadītājas apliecības, tāpēc pa Eiropas maģistrālēm pie auto stūres bija Marija. Tiesa gan, ilgāk par piecām līdz sešām stundām nestūrēja, jo tad vajadzīga atpūta.

Divi mēneši Itālijas lauku mājās

“Man ļoti patīk Itālija, jau iepriekš tur daudz esmu bijusi. Ar dzīvesbiedri reiz bijām atvaļinājumā Apūlijas reģionā, tāpēc šoreiz vēlējāmies šo vietu iepazīt nedaudz vairāk. Un – kas meklē, tas atrod! Atradām starp draugiem cilvēku, kas ir no Itālijas, bet laiku pa laikam strādā Rīgā. Viņš mums draudzīgi piedāvāja savu lauku māju,” stāst Golubeva.

“Divi mēneši Itālijas laukos bija refleksijas, grāmatu lasīšanas un ceļošanas laiks. Jāteic, ka divi atpūtas mēneši bija par garu. Pietiktu ar vienu. Taču, protams, atradu, ko darīt šajā laikā, un kopumā esmu apmierināta. Itālijas dienvidos ziema ir ļoti maiga, salīdzinot ar Latviju. Dažas dienas pat izdevās Jonijas jūrā izpeldēties. Jā, ūdens bija auksts, bet ārā bija saulīte un gaisa temperatūra bija plus 18 grādu, tāpēc arī pirmo reizi mūžā izmēģināju izpeldēties laikā, kad ir tik liela atšķirība starp ūdens un gaisa temperatūru. Pēc peldes pat likās, ka pludmalē ir karsts.  

Pašas gatavojām sev maltīti no itāļu produktiem. Dažkārt apmeklējām restorānus, lai nobaudītu izcilo itāļu virtuvi, kas ir vienkārša, bet ļoti garšīga. Kur ir tik daudz saules, tur viss aug!” atmiņās par atpūtu Itālijā dalās Golubeva.

“Šobrīd politikā esmu paņēmusi pauzi, taču ne pielikusi punktu. Es pilnīgi noteikti ceru, ka atgriezīšos, protams, viss atkarīgs no apstākļiem. Mūsu dzīve un mūžs nav tik garš, ka vajadzētu sevi pilnībā izolēt no aprites. Respektīvi, ja pašlaik neesmu politiskajā apritē, tad esmu citā apritē, šajā gadījumā pētnieciskajā. Es dzīvoju pilnvērtīgu profesionālo dzīvi, vienkārši pašlaik citā jomā,” teic Marija Golubeva, kas, iespējams, startēs gaidāmajās Eiroparlamenta vēlēšanās 2024. gadā.

Izcils šopings un brīvā laika plāns

Pēc atpūtas Itālijā Marija un Diāna devās ceļā uz Berlīni. Diāna jau vairākus gadus strādājot attālināti, tāpēc viņa savu darbu varot veikt no jebkuras pasaules vietas. Marija bija saņēmusi Roberta Boša fonda akadēmijas stipendiju un nu darbojas pie projekta, kas saistīts ar Eiropas palīdzību Ukrainai un Moldovai.

Darbs pie starptautiskā projekta noris angļu valodā, un tas noslēgsies šā gada maijā. “Kā jau jebkuram politiķim, kas nav parlamentā un valdībā, ir vairākas opcijas, kur strādāt. Tā nu vairāki politiķi Eiropā izvēlas vai nu konsultācijas, vai pētniecību kā jomu, kur var izmantot savus intelektuālos uzkrājumus un novērojumus no politiskās dzīves. No pētniecības pēc tam ir vieglāk atgriezties politikā. Berlīnes piedāvājums atnāca negaidīti, jo tobrīd nebiju plānojusi braukt uz Vāciju. Taču saņēmu piedāvājumu no akadēmijas, ko izveidojusi slavenā firma "Bosch" – Roberta Boša fonds. Tas ir ļoti liels fonds, kas ik gadu īsteno projektus aptuveni 60 miljonu eiro apjomā,” stāsta bijusī iekšlietu ministre.

Uz projekta laiku viņai ir piešķirta dzīvesvieta Rietumberlīnē: “Protams, dzīvīgākais centrs ir starp austrumiem un rietumiem – Mitte. Te atrodas gan dažādu fondu biroji, gan Ārlietu ministrija, restorāni un veikali. Es dzīvoju mazliet tālāk no šīs vietas, un ik dienu uz darbavietu pa Berlīnes ielām braucu ar automašīnu. Zinu, ka šeit tā netiek uzskatīta par labu praksi, bet dažas reizes izmēģināju sabiedrisko transportu un secināju, ka starp manu dzīvesvietu un darbavietas biroju nav ideāls sabiedriskā transporta savienojums. Taču ar automašīnu skaidri zinu, ka 20 minūšu laikā būšu darbā. ”

Vaicājot, ko viņas ar dzīvesbiedri dara brīvajā laikā, Marija atklāj, ka brīvdienās bauda dabu ārpus Berlīnes, kur ir skaisti meži. “Plānos ir arī operas un teātra apmeklējums,” viņa nosaka. Tāpat arī izsenis latvieši iecienījuši lidot uz Berlīni šopingā, kur plašā klāstā var izvēlēties savai garderobei dažādus modes un stila atradumus. Arī Marija Golubeva atzīst, ka šopings Berlīnē ir izcils: “Nevaru teikt, ka ļoti padziļināti esmu izpētījusi, bet veikali ir tiešām labi. Es jau arī agrāk šeit esmu bijusi šopingā, un man te ir savi iecienītie veikali, kuros patīk iegādāties apģērbu.”

Pēc tam kad Berlīnē tiks pabeigts darbs pie projekta, Marija teic, ka vēl nezina, kur dosies. “Viss atkarīgs, kur tajā brīdī būs gan interesantāks, gan pamatīgāks projekts, ko piedāvā. Tad arī redzēs, vai es strādāšu no mājām Rīgā vai tomēr kādā citā valstī,” viņa ieskicē tuvāko nākotni.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!