foto: action press/ Vida Press
Aktieris Brendans Freizers runā par dēla autisma diagnozi: "Es biju satriekts"
Brendans Freizers šā gada janvārī.
Slavenības
2023. gada 9. februāris, 07:19

Aktieris Brendans Freizers runā par dēla autisma diagnozi: "Es biju satriekts"

Jauns.lv

Holivudas aktieris Brendans Freizers pastāstījis, kāpēc publiskos pasākumos īpaši cenšas uzrunāt fanus, kuriem ir autisms. Viņš zina, ko nozīmē šī diagnoze, jo tā ir arī viņa paša vecākajam dēlam.

Slavenību žurnāls “People” citē aktiera neseno pieredzi, kurā viņš padalījies, viesojoties Hovarda Sterna radiošovā “SiriusXM”. Tajā Brendans Freizers vaļsirdīgi pastāstījis par vecākā dēla Grifina Freizera audzināšanu.

foto: Michael Hurcomb/Shutterstock/ Vida Press
Brendans Freizers ar vecāko dēlu Grifinu 2022. gada septembrī.

“Manam vecākajam dēlam ir autisms, un es zinu, cik nozīmīgas ir tādas tikšanās viņu ģimenēm un viņiem pašiem. Man tas nozīmē neizsakāmi daudz, ja varu kādu iepriecināt tikai pienākot un aprunājoties.”

Brendans padalījies atmiņās, kā juties brīdī, kad uzzinājis par sava dēla autismu. “Kad 22 vai 24 mēnešu vecumā uzzināju sava bērna diagnozi, es, maigi izsakoties, biju satriekts,” atceras aktieris. “Mana pirmā reakcija bija: ‘Es gribu zināt, kā to var labot. Kādas ir zāles? Ko tas nozīmē?’”

foto: Ralph Merlino/Shutterstock/ Vida Press
Brendana Freizera bijusī sieva Aftone Smita ar gadu veco dēlu Grifinu 2003. gadā.

“Tu paliec tāds, it kā būtu dabūjis ar beisbola nūju pa pakausi. Kā tas var būt? Tā nevajadzēja notikt. Tu sāc vainot sevi un domā – ‘pie vainas ir mani gēni’ vai ‘es koledžas gados smēķēju zāli’. Tu sāc vainot sevi, meklējot iemeslu, kāpēc tā noticis.”

“Tas ir kā prasīt skaidru atbildi no rūķīša,” viņš salīdzinājis, paskaidrojot, cik grūti ir pieņemt labāko atbildi, kāda šobrīd ir profesionālu rīcībā, ka autisms rodas “neizskaidrotu iemeslu rezultātā”.

Taču Freizers atzīst, ka viņš ātri sapratis, ka “nebūs citas izejas”.

foto: Queensofthenorth/MEGA / Vida Press
Brendans Freizers ar jaunākajiem dēliem 2018. gadā.

“Šis bērns priecājas vairāk nekā jebkurš cits, ko pazīstu, un viņš ir mans dēls. Es gribu zināt, kas viņam visas dienas garumā šķiet tik ārkārtīgi smieklīgs, ka viņš spēj sevi tik ļoti sasmīdināt. Viņam patīk vizināties ar automašīnu, un nav svarīgi, kur jūs viņu vedat.”

Jautāts, vai Grifina diagnoze veicinājusi problēmas laulībā ar bijušo sievu Aftoni Smitu - ar kuru viņam ir vēl divi kopīgi dēli Lelands (16) un Holdens (18) -, Brendans paskaidrojis: “Es savai profesionālajai dzīvei pievērsu vairāk uzmanības nekā personīgajai. Tas ir tikai manis dēļ.”

Brendans Freizers uz ekrāniem un dzīvē

gallery icon

“Bet kopā ar Grifinu viss cits jānoliek malā. Kuru interesē, kādas ir mūsu savstarpējās problēmas? Tam nav nozīmes,” viņš norādījis. “Ir pacelts baltais pamiera karogs, un mēs darām visu, lai atbalstītu šī zēna un viņa brāļu vajadzības.”