foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Dace Rukšāne šokā, ka padarīta par mirušu
Visai nepatīkamus mirkļus aizvadītajā nedēļā piedzīvoja rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska. T
Slavenības
2023. gada 9. februāris, 06:40

Dace Rukšāne šokā, ka padarīta par mirušu

Žurnāls "Kas Jauns"

Visai nepatīkamus mirkļus aizvadītajā nedēļā piedzīvoja rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska. Tiesa gan, sākotnējais šoks izvērties smaidā, jo situācija bija cik nepatīkama, tik komiska.

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", nesenā Saeimas deputāte vēlējās apmeklēt valsts pārvaldes pakalpojumu portālu Latvija.lv, un tur viņai “izmeta” paziņojumu, ka dati nav pieejami, jo... viņa esot mirusi! Vēlāk gan Dace portālā atradusi piezīmi sarkaniem burtiem, ka šāda situācija rekonstrukcijas dēļ varot gadīties, taču kādu brīdi viņa patiešām sajutusies diezgan neomulīgi.

“Tagad man nāk smiekli, bet tajā brīdī ne visai,” žurnālam "Kas Jauns" atzīst Rukšāne. “Es jau to brīdinājumu, ka var gadīties, ka persona tiek uzrādīta par mirušu, izlasīju tikai pēc tam. Bet sākotnējā sajūta... Diezgan jocīga... Padomāju, ka esmu netīšām iegājusi kāda sava radinieka, kuram ir tāds pats vārds un uzvārds, profilā, un kurš, izrādās, ir nomiris, bet es par to neko nezinu. Es to uztvēru diezgan personiski, jo nupat aizsaulē bija devies manas labākās draudzenes vīrs... Tiešām tobrīd kādu mirkli biju “uz pauzes”. Bet es uz portālu ļaunu prātu neturu, jo brīdinājums par tādu situācijas iespējamību bija,” uzsver Dace Rukšāne, piebilstot, ka nu jau viņa par piedzīvoto pasmejas.

Ar humoru pieņemt notikušo Dacei palīdzēja arī cilvēki, kuri, reaģējuši uz viņas ierakstu par piedzīvoto, spēja sirsnīgi pajokot ar melno humoru. Piemēram, viens komentējis: “Bet, kā lai nomirušais zina, ka viņš ir nomiris, ja viņam par to nepaziņo!”, kāds: “Valsts nolēmusi Tevi kancelēt!”, cits: “Tagad tu varēsi lepoties, ka esi bijis oficiāls velis!”, kā arī: “Vidēji statistiskais Latvijas iedzīvotājs, ko tādu redzot, no sajūsmas izlēktu no biksēm, jo mirušajiem tak nav jāmaksā nodokļi!”, “Oficiālais nāves iemesls miršanas apliecībā – gļuki latvija.lv sistēmā!”, bet kāds cits piebildis: “Grāmata uzrakstīta, autors miris!”

Un runa ir par Daces Rukšānes nu jau desmito uzrakstīto grāmatu, ko viņa no tipogrāfijas saņēma tās pašas dienas vakarā. Romāns "Džikī" ir otrā daļa rakstnieces iecerētajai triloģijai un turpinājums viņas romānam "Krieva āda". Tagad viņa ķersies klāt trešajai daļai, jo triloģija iecerēta kā stāsts par vienas ģimenes trim paaudzēm.

Daces Rukšānes grāmatas "Latviskās laimes kods" prezentācija

gallery icon