foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
No darba Nacionālajā teātrī pēkšņi aiziet aktrise Inga Misāne-Grasberga
Inga Misāne 2018. gadā, saņemot "Spēlmaņu nakts" balvu kā gada aktrise otrā plāna lomā par veikumu Latvijas Nacionālajā teātrī iestudētajā izrādē "Mežainis".
Slavenības
2023. gada 23. janvāris, 06:22

No darba Nacionālajā teātrī pēkšņi aiziet aktrise Inga Misāne-Grasberga

Žurnāls "Kas Jauns"

Kā vēsta žurnāls "Kas Jauns", kopš šā gada 1. janvāra darba attiecības pārtraukusi viena no izcilākajām Latvijas Nacionālā teātra aktrisēm Inga Misāne-Grasberga (43), kas bija štatā 18 gadus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aktrises iesniegtais atlūgums ir pārsteidzošs, jo Inga Misāne-Grasberga allaž bijusi viena no Latvijas Nacionālā teātra “pamatkodola” māksliniecēm. 18 gadu laikā viņa uz skatuves “iznesusi” ap 40 lomu. Pēdējā no tām bija izrādē "Aizliegtais pianīns", taču nu viņas vietā stājusies kolēģe Līga Zeļģe. Zeļģe pārņēmusi arī Billijas Dounas lomu komēdijā "Dzimusi vakardien", ko iepriekš izcili atveidoja Inga. Savukārt izrādē "Pieaugušie" iepriekš Misānes-Grasbergas atveidoto Aleksandru turpmāk spēlēs Jana Ļisova.

No kolēģiem atvadās ar zīmīti

Kā žurnālu "Kas Jauns" informējusi teātra pārstāve Lolita Grāvīte, ar paziņojumu par aiziešanu no štata Misāne-Grasberga klajā nākusi gada nogalē un ar teātri panākta vienošanās par darba attiecību pārtraukšanu no šā gada 1. janvāra. Grāvīte apgalvo, ka nekādu nesaskaņu vai domstarpību nav bijis, aktrise aizgājusi no darba, jo pati vēlējusies ko mainīt savā dzīvē. “Tas bija Ingas privāts lēmums. Kā viņa pati pateica, pieņemts ilgstošu pārdomu rezultātā. Tas nav nekādā veidā saistīts ar teātri vai notikumiem teātrī, bet vairāk ar dzīves kontekstu. Viņa saprata, ka vairs to nevēlas. Pērn decembra sākumā viņa atnāca, izrunājās, iesniedza atlūgumu un atstāja kolēģiem zīmīti ar ierakstu: “Paldies par kopīgo laiku.” Gan jau satiksim viņu kādās pirmizrādēs,” saka Latvijas Nacionālā teātra pārstāve.

Lēmums nācis ilgi un grūti

Vaicāta par negaidītajām pārmaiņām un aiziešanu no darba teātrī, Inga Misāne-Grasberga ļauj nojaust, ka lēmuma pieņemšana gluži tāpat vien nav notikusi un šim solim viņa centusies sadūšoties jau krietnu laiku. Skatuves mākslinieces balsī gan nav saklausāma smeldze, rūgtums vai nožēla, gluži pretēji – tajā dzirdams prieks, miers un dedzīgums sākt ko jaunu.

Inga uzskata: “Nevajag baidīties no pārmaiņām, jo pārmaiņas mūs tikai skolo un neļauj iesūnot.” Viņa gan atzīst, ka lēmums iet prom no teātra ir nācis smagi. “Tas ļoti, ļoti ilgi manī iekšā bija gruzdējis, veidojies un kūleņojis. Nebija viegli. To bija ļoti grūti izdarīt. Arī tāpēc, ka man ir ļoti daudzi kolēģi, kas ir mīļi... Un man šī radošā vieta patika. Arī mans vīrs aizvien tur strādā,” domīgi teic aktrise.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Inga ar vīru un savu trīs dēlu tēvu, Nacionālā teātra aktieri Gundaru Grasbergu.

Jautāta, vai dosies skatīt vismaz tās pirmizrādes bijušajā darbavietā, kurās spēlēs viņas laulātais draugs Gundars Grasbergs, Inga kategoriski paziņo: “Pagaidām neiešu gan. Šobrīd vēlos no tā pilnīgi atdalīties un atsvešināties, lai varētu paskatīties no malas. Jau jūtu, ka no šī dzīves cikla sāku attālināties. No šī teātra es esmu atvadījusies.” Misānes-Grasbergas vārds un fotogrāfijas jau izņemtas no aktieru saraksta un izrāžu galerijām, un patlaban vairs nav nekādu liecību par ilggadējās skatuves mākslinieces kādreizējo darbību teātrī.

Kāds nākotnes ceļš priekšā, vēl nezina

“Varu vēlreiz un vēlreiz apstiprināt, ka aktiera profesija ir neapskaužami sarežģīta. Tā pieprasa daudz enerģijas un pūliņu. Tāpēc tagad esmu ļoti priecīga un laimīga kopā ar savu ģimeni, ar bērniem un izbaudu šo laiku,” smaidot saka Inga Misāne-Grasberga. Aiziešana no Nacionālā teātra štata gan nenozīmē, ka Inga lēmusi atvadīties arī no aktrises profesijas. “Neatsakos no lietām, ko esmu apguvusi. Neatstāju aktrises profesiju. Esmu atvērta piedāvājumiem. Esmu pašlaik brīva, drīkstu izvēlēties, un to arī darīšu. Es jau arī līdz šim biju tāda diezgan izvēlīga, tāpēc varbūt teātrim bija grūti. Varbūt prasīju vairāk, nekā man varēja piedāvāt. Par to, kas bijis, tomēr runāt vairs nevēlos. Lai tas viss paliek... Neesmu aizvērusi durvis pilnīgi visiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jā, teātrī vairs nebūšu sastopama vispār, izrādēs vairs nespēlēšu. Jo tas bija saistīts ar ļoti daudziem faktoriem, kuri nav jāzina nevienam.

Un lai tas tā arī paliek. Ir kaut kas, kas ir izdzīvots, bet es gribu skatīties tālāk uz priekšu. Kāds ir paredzēts mans nākotnes ceļš, to vēl nezinu. Un šī neziņa, kas daudzus biedē, mani gluži pretēji izaicina, man tā patīk. Tad jūti vairāk vai mazāk savas dzīves rāmju atbrīvojumu. Savus jaunos izaicinājumus joprojām meklēju. Domāju, ka savos meklējumos tā arī neapstāšos. Pagaidām tas lai paliek manai nākotnei. Ir daudz dažādu domu lidojumu, un es pilnīgi ļaujos šim savam lidojumam. Man ir svarīgi iet uz priekšu un neapstāties, jo, kolīdz cilvēks apstājas, viņš sev var arī pateikt “paldies”.”

foto: Publicitātes
Inga Misāne-Grasberga un Egils Melbārdis ainā no komēdijas "Dzimusi vakardien".

“Mani ļoti daudz kas interesē. Iespējams, arī apgūšu ko pavisam nesaistītu ar aktiermākslu un izmēģināšu sevi vēl kādā citā profesijā,” atklāta ir aktrise Inga Misāne-Grasberga, kas savu karjeru pirms 18 gadiem Latvijas Nacionālajā teātrī sāka patiesi spoži – ar "Spēlmaņu nakts" balvu Spilgtākā debija, bet turpmākajos gados sešas reizes bijusi nominante kategorijās Jaunā skatuves māksliniece, Gada aktrise un Gada aktrise otrā plāna lomā.

Latvijas Nacionālajā teātrī atklāj jauno sezonu

gallery icon
147

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!