foto: CAMERA PRESS/Colin Hart / Vida Press
Mūžībā aizgājusi roka leģenda — elektriskās ģitāras virtuozs Džefs Beks
Džefs Bleks
Mūzika
2023. gada 12. janvāris, 05:03

Mūžībā aizgājusi roka leģenda — elektriskās ģitāras virtuozs Džefs Beks

Jauns.lv

Otrdien, 78 gadu vecumā miris viens no visu laiku izcilākajiem roka ģitāristiem Džefs Beks. Viņa stils jau pērnā gadsimta sešdesmitajos gados atstāja iespaidu uz ģitārspēli rokā un vēlāk ietekmēja daudzus roka virzienus, tostarp smago metālu, džezroku un panku.

Mūziķa nāve tika apstiprināta viņa oficiālajā “Twitter” lapā. Paziņojumā teikts, ka viņš pēkšņi saslima ar bakteriālo meningītu un aizgāja mūžībā 10. janvārī.

Angļu mūziķis slavu ieguva grupā “The Yardbirds”, 1965. gadā nomainot Ēriku Kleptonu, 1967. gadā ar Rodu Stjuartu un nākamo “The Rolling Stones” dalībnieku Roniju Vudu izveidoja “The Jeff Beck Group”, bet 1972. gadā izveidoja kolektīvu “Beck, Bogert & Appice”. 1975. gadā Beks uzsāka solo karjeru, sadarbojoties ar daudziem izciliem mūziķiem, pietiek minēt tādas leģendas kā Stīviju Vonderu, Miku Džegeru, Rodžeru Votersu, “ZZ Top”, Tīnu Tērneri, Oziju Osbornu, Džonu Bon Džovi un daudzus citus.

Neilgi pirms savas nāves Beks sadarbojās ar slaveno aktieri Džoniju Depu, kopīgi ierakstot albumu “18”, kas dienas gaismu ieraudzīja 2022. gada 15. jūlijā.

Savas gandrīz 60 gadu ilgās mūziķa karjeras laikā viņš divas reizes ir uzņemts Rokenrola Slavas zālē — 1992. gadā “The Yardbirds” sastāvā un 2009. gadā kā solo mākslinieks, kā arī saņēma astoņas “Grammy” balvas, pirmo 1985. gadā, bet pēdējo 2010. gadā.

Pirmo reizi nokļūstot Rokenrola slavas zālē, Beks pajokoja par savu šķiršanos no "The Yardbirds": "Kāds man teica, ka man šovakar būtu jājūtas lepnam. Bet es tā nejūtos, jo viņi mani izsvieda [no grupas]... Viņi tā izdarīja... Pie***** viņus!" savā uzrunā teica Beks. Savukārt otrajā uzņemšanas reizē balvu viņam pasniedza pats Džimijs Peidžs. Uz skatuves Beks nodeva uguņus kopā ar Peidžu, Roniju Vudu, "Aerosmith" Džo Periju, "Red Hot Chili Peppers" Flī un "Metallica" vīriem Džeimsu Hetfīldu, Larsu Ulrihu, Robertu Truhiljo, Kērku Hemetu un Džeisonu Ņūstedu.

1990. gadā laikraksta “The Observer” aptaujā Beks tika atzīts par pasaules visizcilāko ģitāristu, bet žurnāla “Rolling Stone” ekspertu aptaujā 2015. gadā atzīts par piekto visu laiku izcilāko ģitāristu, atpaliekot tikai no pastāvīgā “ģitārista numur viens” Džimija Hendriksa, kā arī Ērika Kleptona, Džimija Peidža un Kīta Ričardsa.