foto: APEX / MEGA / Vida Press
Benediktam Kamberbačam var lūgt izmaksāt kompensāciju Barbadosai par vergu tirdzniecību
Benedikts Kamberbačs.
Slavenības
2023. gada 3. janvāris, 13:55

Benediktam Kamberbačam var lūgt izmaksāt kompensāciju Barbadosai par vergu tirdzniecību

Jauns.lv

Britu aktiera Benedikta Kamberbača ģimenei varētu lūgt izmaksāt kompensācijas Barbadosai par viņa senču saistību ar vergu tirdzniecību.

Aktieris Benedikts Kamberbačs atveidoja plantāciju īpašnieku “Oskara” balvu saņēmušajā filmā “12 gadi verdzībā” (“12 Years a Slave”).

foto: ©Fox Searchlight/Courtesy Everett Collection/ Vida Press
Benedikts Kamberbačs filmā “12 gadi verdzībā” (2013).

Aktiera vecvecvectēvs septītajā paaudzē 1728. gadā nopirka plantāciju Klēlandes plantācijā Sentendrū štatā Barbadosā, raksta izdevums “The Telegraph”. Pēc verdzības atcelšanas britu valdība Abrahamam Parijam Kamberbačam izmaksāja tūkstošiem sterliņu mārciņu lielu kompensāciju. Tiek ziņots, ka plantācija, kur strādājuši vergi, ievērojami papildinājusi Kamberbaču ģimenes bagātību.

Kamberbača senča pārvaldītā plantācija kļuva par mājām 250 vergiem līdz pat verdzības atcelšanai vairāk nekā 100 gadus vēlāk. Kad 1834. gadā tika pieņemts verdzības atcelšanas likums – kas faktiski aizliedza šo praksi Britu impērijā –, tā laika valdība kompensēja vergturiem viņiem radušos zaudējumus.

Benedikts Kamberbačs ar sievu Sofiju Hanteri

gallery icon

Kamberbača ģimenei tika izsniegta 6000 sterliņu mārciņu liela kompensācija par “cilvēku īpašuma” zaudēšanu – šodienas naudas izteiksmē tie ir aptuveni 3,6 miljoni sterliņu mārciņu (4,08 miljoni eiro). Lielbritānijas valdība tolaik bija paņēmusi aizņēmumu, lai atmaksātu zaudējumus vergturiem visā Impērijā. Kopumā tie bija 20 miljoni sterliņu mārciņu (šodien 17 miljardi mārciņu), kas bija milzīgi 40 procenti no valsts budžeta un tika atmaksāti vien samērā nesen – 2015. gadā.

Barbadosas valdība tagad cīnās par to, lai vergturu ģimeņu senči atmaksātu viņiem reiz izsniegtās kompensācijas.

Barbadosas Nacionālā reparāciju darba grupa, kas ietilpst “Caricom” reparāciju komisijas sastāvā, iepriekš koncentrējusies uz reparāciju piedziņu no koloniālām lielvalstīm un bagātām iestādēm, kas guvušas lielus ienākumus no verdzības, vēsta “The Guardian”.

Benedikts Kamberbačs ar sievu bauda medusmēnesi

Britu aktieris Benedikts Kamberbačs ar māmiņas cerībās esošo sievu Sofiju Hanteri bauda medusmēnesi Franču Polinēzijai piederošajā Bora Bora salā.

gallery icon

Nesen Komisija pirmo reizi vērsās pie britu parlamenta locekļa Ričarda Draksa sakarā ar to, ka viņa ģimenei salā savulaik piederējusi plaša cukurniedru plantācija, vēsta “The Guardian”.

Barbadosas vēstnieks un valsts darba grupas priekšsēdētāja vietnieks Deivids Komisiongs izdevumam “The Guardian” jau iepriekš izteicies, ka Draksa un citas ģimenes var saskarties ar tiesvedību, ja nepiekritīs izmaksāt kompensācijas.

“Šobrīd šo jautājumu izskata Barbadosas valdība,” viņš sacīja laikrakstam. “Šis jautājums tiek izskatīts visaugstākajā līmenī.”

Arī Benedikta Kamberbača ģimene var kļūt par mērķi prasībai par zaudējumu atlīdzināšanu.

“Līdz brīdim, kad Lielbritānija atcēla verdzību, [Kamberbača senča] plantācijas iegāde nesusi īpašniekam iespaidīgu summu. Pielāgojot šodienai – vairāk nekā miljonu ASV dolāru,” raksta “The Telegraph”.

Uz laikraksta jautājumu, vai Kamberbača ģimene tiks saukta pie kriminālatbildības, komisārs šādu iespēju neizslēdza. Viņš teica: “Vēl ir ļoti agrīna stadija. Mēs tikai sākam. Daudz kas no šī stāsta tikai tagad kļūst zināms.”

Zināms, ka Benediktu Kamberbaču saista radniecīgas saites gan ar nu jau mirušo karalieni Elizabeti II, gan karali Ričardu III. Aktieri un monarhu šķir 16 paaudzes.