foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock/ Vida Press
Smagi saslimis interneta slavu iemantojušais suns Kabosu
Kabosu bilde attēlota uz "Dogecoin" kriptovalūtas
Trakā pasaule
2022. gada 28. decembris, 10:42

Smagi saslimis interneta slavu iemantojušais suns Kabosu

Jauns.lv

Internetā atpazīstamais suns Kabosu, kurš savulaik, pirms vairāk nekā desmit gadiem, kļuva slavens, kļūstot par tā saukto "interneta mīmu" ar nosaukumu "doge", ir nopietni slims ar leikēmiju un aknu slimībām, vēstī CNN.

17 gadus vecā šiba inu šķirnes kucīte Ziemassvētku vakarā pārstājusi "brīvprātīgi ēst un dzert", un viņai diagnosticēts akūts holangiohepatīts un hroniska limfomas leikēmija, "Instagram" raksta suņa saimniece Atsuko Sato no Japānas.

Lai gan Sato vēlāk norādīja, ka apetīte Kabosu atgriezusies, viņa iepriekš bija stāstījusi, ka suns aizvien mazāk un lēnāk pārvietojas.

Kabosu kļuva par vienu no atpazīstamākajiem dzīvniekiem internetā, kad 2010. gada fotoattēls, kurā kucīte pozē ar salocītām ķepām un dīvainu izteiksmi, izplatījās vietnēs "Reddit", "Tumblr" un "4Chan". Interneta asprāši pievienoja suņa bildei dažādus smieklīgus tekstus lauztā angļu valodā. Ar laiku suņa mīmu reklāmas nolūkos izmantoja pat zīmols "Oreo" un Stokholmas metro.

"Doge" mīma popularitāte tika nostiprināta 2013. gada decembrī, kad divi programmētāji ieviesa alternatīvu kriptovalūtu "Dogecoin" kā atbildi uz "Bitcoin". 2014. gadā tā sasniedza maksimālo vērtību, kas pārsniedz 400 dolāru, un tiek uzskatīta par pirmo kriptovalūtas “mīmu monētu".

Liels suņa fans ir arī miljardieris Īlons Masks, savukārt "Dogecoin" sponsorējis Anglijas "Vatfordas" futbola klubu, un tādējādi Kabosu seja bija redzama arī uz komandas formu krekla piedurknēm.

Kabosu seju izmanto arī "North Atlantic Fellas Organisation", proukrainiskā sociālo mediju kustība, kuras mērķis ir izsmiet Krievijas kara centienus un cīnīties pret dezinformāciju. Pēc tam, kad organizācija palīdzēja savākt atbalsta līdzekļus Ukrainas militārpersonām, Ukrainas Aizsardzības ministrija tviterī pateicās ar rediģētu attēlu, kurā redzams noguris šiba inu suns.