foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Viņu kontos ripo tūkstoši. Cik pelna pašmāju plastikas ķirurgi
Kaspars Feldmanis un viņa komanda darba dunā tālajā 2009. gadā.
Slavenības
2022. gada 28. decembris, 06:16

Viņu kontos ripo tūkstoši. Cik pelna pašmāju plastikas ķirurgi

Žurnāls "Kas Jauns"

Kamēr virknei Latvijas uzņēmumu gan pandēmija, gan tagad kara izraisītās ekonomiskās problēmas sagādā grūtus laikus, par dzīvi īpaši sūdzēties nevar pašmāju plastiskās ķirurģijas nozares grandi. To peļņa joprojām mērāma tūkstošos…

Jurševics: "Šī maize nav viegla"

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Eduards Jurševics.

Medicīnas zinātņu doktors Eduards Jurševics, kas vada estētiskās medicīnas klīniku "Lipex", ar sejas ķirurģiju nodarbojas jau kopš 1987. gada. Žurnālam "Pastaiga" 2020. gadā viņš intervijā stāstīja, ka “nevar kļūt par plastikas ķirurgu – un viss, vairs nekādas piepūles, strādā tik līdz mūža galam. Ar tādu attieksmi tu jau rītdien būsi nekas. Otrkārt, arī fiziski tas nav viegls darbs.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Plastikas ķirurgs Eduards Jurševičs.

“Par naudu runājot: šodien ārsti, kas ir pieprasīti, neatkarīgi no specialitātes visi pelna labi. Tas ir fakts. Turklāt jebkurā valstī. Es nekur pasaulē neesmu redzējis pieprasītu, labu ārstu, kas būtu nabadzīgs un nelaimīgs. Bet, jā, šī maize nav viegla. Jo īpaši ķirurģijā. Te galīgi nevar teikt, ka pelna lielu naudu un neko nedara. Pirmām kārtām tās ir mācības visa mūža garumā. Es varu jebkuru operāciju “iziet” aizvērtām acīm. Bet es arī ne brīdi nevaru apstāties attīstībā. Perfekti jāorientējas jaunākajās tendencēs, un ne jau tikai plastiskajā ķirurģijā,” saka viņš.

Kā tad Jurševica vadītajam uzņēmumam klājas finansiālā ziņā? Viņam pieder SIA "Medserviss", kas 2021. gadā strādājis ar 3,4 miljonu eiro apgrozījumu un uzrādījis 700 tūkstošu eiro peļņu, nodarbinot 49 darbiniekus.

Feldmanis sev dividendēs izmaksā 100 000

Rīgas pievārtē Dreiliņos, klusā vietā, atrodas "Dr. Kaspara Feldmaņa plastiskās ķirurģijas privātklīnika".

Tā darbojas kopš 2008. gada, un pa šo laiku tajā savu vēlamo vizuālo tēlu, labsajūtu un veselību gūst vairāk nekā 1000 pacientu gadā. Informācija klīnikas mājaslapā vēsta, ka “plastiskais ķirurgs dr. Kaspars Feldmanis ir profesionālis ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi. Praktizējis Zviedrijas, ASV un Vācijas klīnikās.” Minēts arī, ka “tā vairs nav tikai slavenību vai šīs pasaules vareno privilēģija - iespēja norēķināties uz nomaksu padarījusi plastisko ķirurģiju pieejamu ikvienam”.

Lursoft datu bāzē noskaidrojam, ka "Dr. Kaspara Feldmaņa plastiskās ķirurģijas privātklīnika" īstenībā ir SIA "Kefiss", kas ar savu darbību 2021. gadā spējusi apgrozīt 716 tūkstošus eiro un nopelnīt gandrīz 265 tūkstošus. Uzņēmums simtprocentīgi pieder Kasparam Feldmanim, un viņš no šīs peļņas aizpērn sev izmaksājis 100 000 eiro dividendes. Vēl iepriekšējos divus gados Feldmanis sev izmaksājis pa 90 tūkstošiem, pirms tam – 55 tūkstošus. Tātad labi redzams, ka pandēmijas laikā Feldmaņa ienākumi nav ne nieka mazinājušies, bet pat pieauguši…

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Evija Rodke un Kaspars Feldmanis bija kolēģi 2009. gadā.

Rodkes firmas pelņa – ceturtdaļmiljons

Gandrīz trīs miljonus eiro 2021. gadā apgrozījusi SIA "Aesthetica", kas “piedāvā augstākā līmeņa plastiskās ķirurģijas, estētiskās medicīnas un ārstnieciskos pakalpojumus mūsu klientu dzīves kvalitātes un veselības uzlabošanai”. Evijai Rodkei, kas savulaik bija Kaspara Feldmaņa kolēģe, piederošais 2016. gadā dibinātais uzņēmums pērn nopelnīja 253 tūkstošus eiro. Vēl gadu iepriekš peļņa bija 226 tūkstoši, vēl pirms tam – 408 tūkstoši.

Budžetam ienes miljonu

“Klīnika, kas svin cilvēka pašapziņu” – tāda ir Latvijas Mikroķirurģijas centra devīze. Šis centrs “piedāvā plastiskās ķirurģijas pakalpojumus par pieņemamām cenām” un, šīs cenas pārvēršot eiro, kas ripo bankas kontā, pērn sapelnījis 600 tūkstošus eiro.

foto: Publicitātes
SIA "Latvijas plastiskās, rekonstruktīvās un mikroķirurģijas centrs" valdes priekšsēdētājs Jānis Krustiņš.

SIA "Latvijas plastiskās, rekonstruktīvās un mikroķirurģijas centrs" 2021. gadā apgrozījis 3,88 miljonus eiro un gandrīz miljonu samaksājis valsts budžetam. Kam tad šis centrs pieder? Teju pavisam vienādās daļās – ap 16,7 procenti katram – to sadalījuši seši ārsti: Haralds Adovičs, Mārtiņš Kapickis, Gundars Krauklis, Jānis Krustiņš (valdes priekšsēdētājs), Kalvis Pastars un Aivars Tihonovs. Jānorāda gan, ka šim centram ir sadarbības līgums par rekonstruktīvās mikroķirurģijas pakalpojumu sniegšanu Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai.

Zaržeckis pelna Ādažos

Viens no Latvijā pazīstamākajiem plastikas ķirurgiem ir Jānis Zaržeckis, kas savu privātpraksi atvēris jau deviņdesmito gadu sākumā.

Jānis Zaržeckis pie pacientiem dodas ar personisko lidmašīnu

gallery icon

61 gadu vecais Zaržeckis šobrīd ir simtprocentīgs SIA "Zaržecka privātprakse" īpašnieks, un šīs firmas pērnais apgrozījums vēl nav zināms. Redzams, ka 2020. gadā tas bijis mazliet vairāk par pusmiljonu eiro, peļņa sasniegusi 285 tūkstošus. Zināms arī, ka SIA ir meitasuzņēmums "Ādažu privātslimnīca", ar kuru "Zaržecka privātprakse" veikusi savstarpējos darījumus. Sniegto pakalpojumu apjoms 2020. gada laikā sasniedza teju 345 tūkstošus eiro, no Ādažu privātslimnīcas saņemto pakalpojumu apjoms bija ap 80 tūkstošiem eiro. Un "Ādažu privātslimnīca", kurā Zaržeckim pieder 66 procenti daļu, pērn norādījusi 1,5 miljonu eiro lielu apgrozījumu un 112 tūkstošu eiro peļņu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jānis Zaržeckis.

Tāpat Zaržeckim vēl pieder 100 procenti no SIA "Jaunciema osta", kas gan ar plastiskās ķirurģijas pakalpojumiem nenodarbojas, bet ir “domubiedru grupa, kas apvienojušies, lai realizētu ieceri par ūdenssporta attīstību un aktīva, veselīga dzīves veida popularizēšanu”. Šis Zaržecka “hobijs” peļņu viņam nenes – pērn strādāts ar 50 tūkstošu eiro apgrozījumu un 8825 eiro zaudējumiem.