foto: akg-images
Spīlbergs nožēlo, ka “Žokļi” veicināja haizivju iznīcināšanu
"Žokļi"
Kino
2022. gada 19. decembris, 08:22

Spīlbergs nožēlo, ka “Žokļi” veicināja haizivju iznīcināšanu

Jauns.lv

​​​​​​​Slavenais amerikāņu režisors Stīvens Spīlbergs paudis nožēlu par to, ka viņa “Oskara” balvu ieguvusī filma “Žokļi” veicināja haizivju populācijas būtisku samazināšanos.

Intervijā “BBC Radio Desert Island Disks” viņš pauda bažas, ka haizivis viņu joprojām neieredz, ka kļuva par cēloni viņu masveida nozvejai. “Es patiesi līdz pat šai dienai nožēloju haizivju populācijas samazināšanos, ko izraisīja grāmata un filma. Es tiešām, no sirds to nožēloju,” viņš sacīja par savas filmas radīto efektu, sējot paniku un naidu pret haizivīm.

Kā vēsta žurnāla “Nature” pērnā gada pētījums, pārmērīgas nozvejas un medību dēļ haizivju skaits pēdējā pusgadsimta laikā samazinājies par 71%, bet daudzas haizivju sugas ir uz izmiršanas robežas.

1975. gada filma “Žokļi” stāsta par balto haizivi – cilvēkēdāju, kura terorizē mazu ASV kūrortpilsētiņu. Filma bija ļoti populāra, pirmajās 10 dienās nopelnot rekordsummu — vairāk nekā 21 miljonu dolāru, bet 78 dienu laikā pārspēja Frānsisa Forda Kopolas “oskarotās” mafijas sāgas pirmo filmu “Krusttēvs” kā visienesīgākā filma Ziemeļamerikā. “Žokļi” bija visu laiku ienesīgākā filma, līdz to pārspēja pēc diviem gadiem debitējusī Džordža Lūkasa kosmiskā sāga “Zvaigžņu kari”. “Žokļi” bija trīs turpinājumi, taču Spīlbergs tajos nebija iesaistīts.

Filma uzņemta pēc amerikāņu rakstnieka Pītera Benčlija (1940-2006) tāda paša nosaukuma 1974. gada romāna motīviem. Arī Benčlijs savulaik paudis nožēlu par savas grāmatas radīto efektu.

Filma "Žokļi"

"Oskarotās" filmas "Žokļi" reklāmas plakāti

gallery icon
3

"Žokļu" nezūdošo popularitāti apliecina arī lielā mērā tās iespaidā tapušais NHL komandas Sanhosē "Sharks" nosaukums, kā arī filmas šermuļus uzdzenošā mūzika, kas arēnā tradicionāli skanēja mājinieku vairākuma laikā.

Jāpiebilst, ka "haizivju" rindās vairākas sezonas lieliski aizvadīja latviešu hokeja leģendas Artūrs Irbe un Sandis Ozoliņš.