Zemes klēpī guldīta izcilā mākslinieka Vilhelma Purvīša audžumeita Mariona

Decembra pirmajā pusē Rīgas Pirmajos Meža kapos līdzās izcilā mākslinieka Vilhelma Purvīša atdusas vietai zemes klēpī guldīta viņa audžumeita Mariona, ...

gallery icon
8
Slavenības
2022. gada 13. decembris, 06:39

Ilze Auzere ar lidmašīnu uz Latviju ved Vilhelma Purvīša meitas pelnus

Žurnāls "Kas Jauns"

Kā šodien vēsta žurnāls "Kas Jauns", decembra pirmajā pusē Rīgas Pirmajos Meža kapos līdzās izcilā mākslinieka Vilhelma Purvīša atdusas vietai zemes klēpī guldīta viņa audžumeita Mariona, kuras pelnus īsi pirms valsts svētkiem 18. novembrī uz Latviju no ASV lidmašīnā atveda Ilze Auzere.

Latviešu dižākā ainavu gleznotāja un Latvijas Mākslas akadēmijas dibinātāja Vilhelma Purvīša un viņa sievas Karolīnas audžumeita Mariona Vitans piedzima Latvijā, un viņas bioloģiskā māte bija gleznotāja sievas māsa.

Izstāde "Purvītis" Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā

Vilhelma Purvīša gleznu izstāde, kas no 2022. gada 28. maija līdz 16. oktobrim bija skatāma LNMM galvenajā ēkā, kopumā piesaistījusi ...

gallery icon
27

Vilhelms un Karolīna meiteni bērnībā adoptēja, kopā ar audžuvecākiem viņa savulaik emigrēja no dzimtenes uz Vāciju, bet vēlāk pārcēlās uz dzīvi Amerikas Savienotajās Valstīs. Mariona, ko Purvītis ar sievu mīlēja kā miesīgu bērnu, pēc sava vīra došanās mūžībā vecumdienas pavadīja veco ļaužu aprūpes namā, kur šā gada sākumā atzīmēja 100. dzimšanas dienu. Dižajā jubilejā latvieti apsveica pat ASV prezidents Džo Baidens.

To, ka leģendārā gleznotāja Vilhelma Purvīša audžumeita Mariona vēl ir dzīva, tikai pirms pāris gadiem atklāja fonds "Viegli", kura vadītāja Žaneta Grende uzņēmusies Latvijā izveidot Purvīša muzeju viņa dzimtajās mājās Vecjaužos. Uzrunājot vairākas Amerikas latviešu biedrības, pateicoties ASV dzimušās finansistes Ilzes Auzeres (iepriekš Jurkānes) brāļa kontaktiem, izdevās uzzināt Marionas atrašanās vietu un tolaik 99 gadus veco kundzi pansionātā sastapt. Tikšanos iemūžināja video, un Mariona, nespēdama noticēt, ka latvieši mērojuši tālo ceļu uz Ameriku tieši viņas dēļ, latviešu valodā stāstīja gan par savām bērnības atmiņām, gan ģeniālo audžutēvu Purvīti, gan deva piekrišanu fondam "Viegli" izveidot Vilhelma Purvīša muzeju. Mariona arī izteica kādu ļoti personisku lūgumu – pēc viņas nāves kopā ar vīru, kas bija miris jau pirms vairākiem gadiem, tikt pārvestiem uz Latviju un apglabātiem līdzās Vilhelmam Purvītim.

Šoruden Mariona Vitans devās aizsaulē, un, uzzinot šo skumjo vēsti, topošā muzeja veidotāji nekavējoties sāka kārtot formalitātes gan Amerikā, gan Latvijā, lai varētu piepildīt Marionas vēlēšanos.

Novembrī savās darīšanās uz ASV bija devusies finansiste Ilze Auzere, kas ar prieku un atbildību uzņēmās misiju fiziski atgādāt dzimtenē gan Marionas, gan viņas nelaiķa vīra pelnus. Uz Latviju Ilze lidmašīnā atlidoja jau “trijatā”, un 9. decembrī Pirmajos Meža kapos sirsnīgā ceremonijā Mariona tika guldīta zemes klēpī līdzās audžuvecākiem. Vilhelma Purvīša 150. jubilejas gadā nu visa ģimene ir kopā mīļajā un gleznotāja darbos tik ļoti cildinoši skaisti atspoguļotajā Latvijā.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!