Slavenības
2022. gada 13. decembris, 05:55

Kirils Serebreņņikovs: "Esmu pārliecināts par Rīgas kā Eiropas kino dzīves vietas lielo potenciālu"

Jauns.lv

Mani ar Rīgu daudz kas saista, es to mīlu un pazīstu, raidījumā “Statuss:Brīvs” atzīst režisors Kirils Serebreņņikovs. Šā gada rudenī Rīgā tika uzņemta viņa jaunākā filma par pretrunīgi vērtēto krievu literātu un politiķi Eduardu Ļimonovu.

Rīgu kā filmēšanas vietu piedāvājis pats režisors pretēji producentu iecerēm, kuri sākotnēji aicinājuši izvēlēties Budapeštu vai Prāgu. “Producenti gribēja filmēt citā pilsētā. Ir jau labi funkcionējošas filmu veidošanas shēmas Ungārijā un citās valstīs. Tur filmē lielas krievu kompānijas, tur filmē apjomīgus projektus. Taču es teicu kolēģiem, ka mums nepieciešami cilvēki, sejas, komforts un mājīgums. Ka mums nepieciešama Rīgai raksturīgā atmosfēra,” saka režisors.

foto: Alamy/ Vida Press
Rīgu kā filmēšanas vietu piedāvājis pats režisors pretēji producentu iecerēm, kuri sākotnēji aicinājuši izvēlēties Budapeštu vai Prāgu.

Viņš Rīgā saskata lielas kino industrijas attīstības iespējas. “Kopumā esmu pārliecināts par Rīgas kā Eiropas kino dzīves vietas lielo potenciālu. No vienas vietas līdz citai ir 10–15 minūtes, maksimums, pusstunda. Tā ir kinematogrāfa laime. Neviens nekavē. Mēs atradām lieliskus profesionāļus, vietējos puišus, kuri savu darbu darīja ļoti rūpīgi, ar lielu cieņu un profesionalitāti,” vērtē Kirils Serebreņņikovs.

Viņa jaunākās filmas scenārija pamatā ir Emanuela Karēra darbs “Ļimonovs”, kurā autors apraksta nozīmīgākās Eduarda Ļimonova dzīves epizodes, bet galveno lomu filmā spēlē britu aktieris Bens Višovs.  Plānots, ka pirmizrādi filma piedzīvos 2023. gada pavasarī.

Auditorijai Latvijā Kirila Serebreņņikova darbi nav sveši. Viņš Rīgā iestudējis vairākas izrādes, šeit notika arī viņa filmas “Čaikovska sieva” Eiropas pirmizrāde.

“Rīga piestāv Serebreņņikovam, tā ir viņa pilsēta – un ne tāpēc vien, ka te saprot arī krievu valodu. Te nekad nepamet kāda savādas radniecības izjūta, nojausma par kopīgu pagātni, kas reizēm saista vairāk nekā jaunas pazīšanās un draudzības,” secina raidījuma “Statuss:Brīvs” vadītājs Sergejs Nikolajevičs.

Krievijas režisors Kirils Serebreņņikovs tiesas sēdē Maskavā

gallery icon

Žurnālista Sergeja Nikolajeviča projekta “Statuss:Brīvs”, kas veidots sadarbībā ar izdevniecību “Rīgas Viļņi”, centrā ir lielu zvaigžņu un spilgtu radošu personību likteņi.  

Ko Kirils Serebreņņikovs saka par Rīgu un tai raksturīgo atmosfēru, uzziniet rakstam pievienotajā video, bet pilnu videointerviju raidījumam “Statuss:Brīvs” par šo un daudziem citiem tematiem skatieties portālā Jauns.lv.