Slavenības
2022. gada 12. decembris, 06:14

Kirils Serebreņņikovs: atkārtojas Padomju Savienības shēma. Videointervija ar izcilo režisoru

Jauns.lv

Krievijā patlaban tiek atkārtota jau Padomju Savienībā sekmīgi aprobētā shēma – nevēlamo aktieru un režisoru vārdus vienkārši izdzēst, raidījumā “Statuss:Brīvs” vērtē režisors Kirils Serebreņņikovs.

Par savu kolēģu – talantīgu režisoru, aktieru un citu radošu personību –izbraukšanu no Krievijas viņš runā ar rūgtumu, tomēr neuzlūko to kā traģēdiju. Viņaprāt, viss bijis noteikts jau iepriekš, kopš paša sākuma.

foto: Ieva Čīka/LETA
“Mums taču ilgi centās iedvest šādu virzienu – dariet, ko gribat, bet politiku neaiztieciet, neaiztieciet valsts iekārtu!" norāda režisors Kirils Serebreņņikovs.

“Mums taču ilgi centās iedvest šādu virzienu – dariet, ko gribat, bet politiku neaiztieciet, neaiztieciet valsts iekārtu! Tikko kāds pieskārās sāpīgajām tēmām, nekavējoties sekoja aizliegums vai stingrs uzbļāviens. Slēdza izrādes, sauca par nodevējiem. Atkārtojas Padomju Savienības shēma,” vērtē režisors.  

Auditorijai Latvijā Kirila Serebreņņikova darbi nav sveši. Viņš Rīgā iestudējis vairākas izrādes, šeit notika arī viņa filmas “Čaikovska sieva” Eiropas pirmizrāde. Visu 2022. gada augustu un pusi septembra režisors Kirils Serebreņņikovs Rīgā uzņēma savu jauno filmu par pretrunīgi vērtēto krievu literātu un politiķi Eduardu Ļimonovu (1943–2020).

Krievijas režisors Kirils Serebreņņikovs tiesas sēdē Maskavā

gallery icon

“Iespējams, viens no galvenajiem Kirila Serebreņņikova talantiem ir viņa neticamās darbaspējas un fantastiska koncentrēšanās uz svarīgāko. Man ir gadījies redzēt viņu visatbildīgākajos un dramatiskākajos radošās dzīves un personīgā likteņa brīžos. Kirils vienmēr ir bijis iekšēji savākts, gatavs kaujai, tuvcīņai. Jā, viņa āriene ir drīzāk bohēmiski nevērīga, manieres apburoši laipnas, tomēr viņā ir jaušams stingrs, dzelžains raksturs un tvēriens,” vērtē radījuma “Statuss:Brīvs” vadītājs žurnālists Sergejs Nikolajevičs.  

Viņš sarunā ar Kirilu Serebreņņikovu iesaista režisora filmu personības – kas režisoram sakāms par savu filmu saturu, kuras viņš veidojis, par pamatu ņemot izcilu personību likteņus? Piemēram, par dejotāju Rūdolfu Nurijevu, komponistu Pēteri Čaikovski un nu arī par savu jaunāko darbu pie filmas par Eduardu Ļimonovu.

Žurnālista Sergeja Nikolajeviča projekta “Statuss:Brīvs”, kas veidots sadarbībā ar izdevniecību “Rīgas Viļņi”, centrā ir lielu zvaigžņu un spilgtu radošu personību likteņi. Pilnu videointerviju ar Kirilu Serebreņņikovu raidījumam “Statuss:Brīvs” par šo un daudziem citiem tematiem skatieties portālā Jauns.lv.