Arhitektūras brīnums: Kaltenes "Lieldienu sala"

Brīvdienu māja “Lieldienu Sala” Kaltenē ir arhitektes Zaigas Gailes izlolots projekts. “Patvērums minimālismā”, jeb māja, kas dzīvo saskaņā ar dabu. ...

gallery icon
Slavenības
2022. gada 8. decembris, 07:06

Māris Gailis atkal tirgo ekskluzīvo "Lieldienu salu"

Žurnāls "Kas Jauns"

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", par 4,2 miljoniem eiro tirgošanā atkal nonācis ekspremjeram Mārim Gailim piederošais īpašums "Lieldienu sala", kas atrodas Talsu novada Kaltenē un ir izpelnījies pat pasaules slavu.

"Lieldienu sala", kas, pateicoties vairākiem starptautiskiem apbalvojumiem, pamatoti tiek dēvēta par pasaules arhitektūras pērli, pārdošanā tika izlikta 2017. gada sākumā.

Tolaik ēkas īpašnieks Māris Gailis īpašuma pārdošanas cenu publiskot nevēlējās, atklādams vien, ka māju “par kapeikām” neatdos un pircējam būs jāšķiras no summas, kas mērāma ar septiņiem cipariem.

Pircēju nav, cena mazāka nekļūst

2018. gada sākumā nekustamo īpašumu kompānija "Latio", kam pircēju piesaistīšanu tika uzticējis Māris Gailis, nāca klajā ar vēsti, ka Gaiļu ģimenes Kaltenes rezidence tirgū pieejama par divarpus miljoniem eiro.

Gāja laiks, pircēju nebija, bet cena netika pazemināta – tieši otrādi, tā pieauga! 2018. gada rudenī ekskluzīvais īpašums atkal nonāca publiskā pārdošanā, un tā cena bija jau 4,2 miljoni eiro. “Šis īpašums pēc būtības ir nenovērtējams – tam nav cenas. Nav tā, ka man būs beigas, ja nepārdošu, bet ēka tomēr ir ļoti liela, prasa milzu līdzekļus, situācijas mainās... Tāpēc aizvien ceru, ka kādu cilvēku šis piedāvājums ieinteresēs,” žurnālam "Kas Jauns" toreiz stāstīja Gailis. “Bet pagaidām pircēju vēl nav. Nav neviena! Pilnīgs trakums. Tā ka jādzīvo vien pašiem. Sieva gan ir priecīga, ka pircēji nenāk. Kas zina, varbūt viņas stiprā vēlēšanās saglabāt šo māju arī ietekmē to, ka tie pircēji neuzrodas,” smaidot bilda Māris Gailis, piekrizdams, ka līdzīgā pozīcijā un situācijā savulaik bijis miljonārs Raimonds Gerkens – viņš pat bija atradis turīgu pircēju savai Langstiņu savrupmājai, taču pret īpašuma pārdošanu kategoriski iebilda viņa laulātā draudzene. Galu galā lepnā "Villa Velga" savulaik bija Raimonda dāvana kundzei kāzu jubilejā.

Raimonda Gerkena īpašumā villa "Velga" notiek zolītes turnīrs "Gerkens pret prostatas vēzi"

Raimonda Gerkena īpašumā villā „Velga” pulcējušies sabiedrībā zināmi ļaudis, kuri piedalās labdarības pasākumā „Gerkens pret prostatas vēzi”

gallery icon

Nu pēc četriem gadiem "Lieldienu sala" atkal ir pārdošanā – tas redzams nekustamo īpašumu sludinājumu portālā city24.lv. Tur arī rakstīts, ka Gailis par īpašumu joprojām vēlas saņemt 4,2 miljonus eiro.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Māra Gaiļa sieva Zaiga esot priecīga, ka īpašumam pircēji neatrodas.

“Patiesībā šis mūsu īpašums nekad nav arī izņemts no pārdošanas. Vienkārši tur nav nekādas aktivitātes, vēl neviens pircējs interesi nav izrādījis,” žurnālam "Kas Jauns" skaidro Māris Gailis. Viņš ar sievu "Lieldienu salā" dzīvo ik nedēļu un, vaicāts, vai nebūs žēl šķirties no šī unikālā īpašuma, ja gadījumā kāds tomēr to iegādāsies, atbild, ka nē: “Mēs tur dzīvojam jau 17 gadu. Un nav jau tā, ka to atdodu par velti, kaut ko tomēr saņemšu vietā. Bet cena tik liela ir tāpēc, ka tas ir ļoti neparasts projekts.”

Unikāls projekts pasakainā vietā

"Lieldienu salas" projektu 2006. gadā izstrādājusi Gaiļa dzīvesbiedre arhitekte Zaiga Gaile, un tās būvniecība ilga trīs gadus, līdz 2010. gadam. Ēku kopējā platība ir 566,65 kvadrātmetri, bet zemesgabala, uz kura tas atrodas, – 10 067 kvadrātmetri. Ēka ir pārveidots PSRS industriālais objekts, kas uzbūvēts uz mākslīgas salas 200 metru attālumā no jūras krasta. Sākotnēji tā bija sūkņu stacija, ko bija paredzēts izmantot kā lašu audzēšanas kompleksa sastāvdaļu.

Mājā izvietota garāža divām automašīnām, ir dzīvojamā telpa pārvaldniekam virs garāžas, piecas guļamistabas, piecas darbistabas un dzīvojamā halle ar virtuves un atpūtas zonām. Tāpat pie mājas ir privāta sezonas jahtu piestātne un helikoptera nolaišanās laukums.

Sludinājumā norādīts, ka “ēka atrodas unikālā vietā – uz īpaši radītas salas Rīgas jūras līcī Kaltenes pludmalē. Salu ar krastu savieno 300 metru garš akmens mols. Ēkā ir jūtama industriāla vide, kas apvienota ar 21. gadsimta komforta augstākajiem standartiem. Ēkas jūras pusē atrodas pirts māja Nautilus.” Tāpat norādīts, ka “interjers iekārtots stila tīrībā un minimālismā, ko rada ekskluzīva interjera priekšmetu kolekcija – arhitekte par rekonstrukcijas procesu un mājas iekārtojumu ir sarakstījusi grāmatu, kurā daudz vietas velta tieši dizaina kolekcijas priekšmetu aprakstam.”