Slavenības
2022. gada 12. decembris, 06:26

Komponists Pēteris Vasks savu mersedesu aizsūta uz karalauku Hersonā

Žurnāls "Kas Jauns"

Pasaulslavenais komponists Pēteris Vasks (76) ar dzīvesbiedri režisori Dzintru Geku-Vasku (72) priecājas par nupat saņemto fotouzņēmumu no kara plosītās Ukrainas, kur savas dzimtenes aizstāvjiem lieti noder latviešu ziedotais ģimenes automobilis.

Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", ikdienā pāris dzīvo Rīgā, taču abi pastāvīgi uzturas arī savā lauku īpašumā Amatciemā. Rīga-Amatciems arī bijis viņu Lācēna biežākais maršruts, taču kopumā septiņu gadu laikā ar Vasku pāri "Mercedes-Benz" automobilis apceļojis teju visas Latvijas malu maliņas. Jo īpaši bieži izbraucienos pa dzimteni Pēteris un Dzintra devušies pandēmijas pulcēšanās ierobežojumu laikā. “Lai gan auto bija kā vizuāli, tā tehniski labā stāvoklī, kādu laiku prātojām, ka tik lielu un masīvu mašīnu vairs nevēlamies, un bijām sākuši domāt par pāriešanu uz mazāku,” tā "Kas Jauns" pastāstījusi komponista kundze.

Dzintra Geka atklāj, ka laikā, kad medijos izskanējušas ziņas par automašīnu nepieciešamību karā Ukrainā, abi ar Pēteri acumirklī sapratuši - Lācēns dosies karot par mieru kaimiņzemē.

Sirdi plosoši kadri: okupanti bombardē ļaužu pilnu tirdzniecības centru Ukrainas pilsētā Kremenčukā

gallery icon

Dzintra sazvanījusi organizācijas Ziedot.lv vadītāju Rūtu Dimantu, pastāstījusi, ka vēlas ziedot savu auto Ukrainas armijai. Pēteris, kurš, automašīnā braucot, allaž pieradis ar Lācēnu “sarunāties”, lūdzis, lai tikai viņus ik pa laikam painformē, kā ģimeni ilgus gadus uzticīgi pa ceļiem un neceļiem vedušajam auto klājas Ukrainā. “Pirmo bildi no Reiņa Pozņaka saņēmām jau tad, kad Lācēns konvojā devās uz Ukrainu kopā ar citiem ziedotajiem automobiļiem. Bet nu Reinis mums atsūtīja fotogrāfiju jau no karadarbības zonas un vēsti, ka Lācēns ir nokļuvis 131. izlūku pulkā Hersonas apgabalā. Lai viņam veicas! Ceram uz jaunumiem arī turpmāk,” teic Dzintra.

“Prieks, ka viņš ir noderīgs! No sirds ceram, ka gan mūsu Lācēns, gan daudzu citu cilvēku atbalsts Ukrainas armijai palīdzēs ātrāk apstāties šim Krievijas izvērstajam karam. Ar Pēteri ļoti pārdzīvojam par šausmām, kas notiek Ukrainā. Faktiski jau kopš kara pirmās dienas kā rītos, tā vakaros sekojam līdzi, kas notiek, kā ukraiņiem sokas,” pastāsta režisore, kura ar vīru Ukrainu cīņā pret iebrucējiem stutē arī ar finansiāliem ziedojumiem kā armijas vajadzībām, tā civiliedzīvotāju, īpaši bērnu, un dzīvnieku atbalstam.

Izpostītā Hersona pēc okupantu padzīšanas 2022. gada novembrī

gallery icon

Paši saviem braucieniem nu iegādājušies citu auto, kas ir krietni mazāka, vieglāka un... sarkana. Turklāt arī mersedess. “Uzreiz mašīnai arī iedevām vārdu – nosaucām par Magonīti. Tagad Pēteris pa ceļam Magonītei stāsta, ka viņas brālītis braši karo pret Krievijas armiju Ukrainā,” smaidot atklāj Dzintra Geka. Režisore arī atzīstas: “Ja nu kādudien Lācēns pārbrauks mājās sasists un sašauts, mēs to ņemsim atpakaļ. Izliksim savā pagalmā kā pieminekli!”