Zvēresta nodošana 14. Saeimas pirmajā sēdē

Ievēlētie deputāti nodot zvērestu.

gallery icon
Slavenības
2022. gada 15. novembris, 05:34

Parādi, pirkumi, uzkrājumi - jaunās Saeimas deputāti un viņu finanses

Žurnāls "Kas Jauns"

1. novembrī uz pirmo sēdi sanāca jaunievēlētās 14. Saeimas deputāti - parlamentā iekļuvuši četri jauni politiskie spēki un savus krēslus saglabājusi vien trešdaļa līdzšinējo tautas kalpu. Žurnāls "Kas Jauns" lūkojis, ko par jaunajiem (no kuriem vairāki gan ir krietni pieredzējuši) parlamentāriešiem stāsta viņu pirms vēlēšanām iesniegtās deklarācijas.

Edgars Rinkēvičs turpina taupīt

Edgars Rinkēvičs tiekas ar pāvestu Francisku

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Vatikānā tikās ar Romas katoļu baznīcas galvu Viņa Svētību pāvestu Francisku. Tikšanās laikā sarunu partneri ...

gallery icon

Edgars Rinkēvičs Saeimā droši vien ilgi nesēdēs, jo, visticamāk, saglabās ārlietu ministra amatu. Lūkojot Rinkēviča iesniegtās deklarācijas, līdz šim vienmēr bijis skaidrs, ka viņš ir viens no mūsu taupīgākajiem politiķiem. Rinkēviča uzkrājumi gadu no gada pieaug, un nu tie sasniedz jau gandrīz 450 tūkstošus eiro. Tā turpināt, un martā, kad būs nākamais deklarāciju iesniegšanas termiņš, varēsim sveikt ar uzkrātu pusmiljonu!

Ainārs Šlesers skaidrā naudā glabā 150 tūkstošus

Šlesers protesta akcijā Rīgā pulcē vairākus simtus

Rīgas centrā partijas “Latvija pirmajā vietā” līderis Ainārs Šlesers rīko kārtējo protesta akciju, kurā sanākušie kritizē valdības politiku Covid-19 krīzes ...

gallery icon

Latvijas politikas veterāns, kura pārstāvēto partiju pulciņš ir tik plašs, ka pat uzskaitīt grūti, sniedzis ziņas, ka bezskaidrā naudā uzkrājis gandrīz 400 tūkstošus eiro, bet skaidrā naudā glabā vēl 150 tūkstošus. Viņš arī ir aizdevis nedaudz vairāk par 200 tūkstošiem, un interesanti, ka Šleseram īpašumā nav auto vai īpašumu Rīgā vai Jūrmalā. Norādīta ir vien politiķim piederoša zeme Dobeles novadā.

Ričarda Šlesera tētis tomēr bagātāks

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ričards Šlesers ar māti Inesi 2018. gadā.

14. Saeimā ievēlēts arī par oligarhu dēvētā Aināra Šlesera dēls Ričards. Viņa iesniegtie dati liecina, ka Ričardam pieder dzīvoklis Rīgā, kapitāldaļas SIA "Regma Group", neko uzkrājis jaunais tautas kalps nav, bet viņa parādi sasniedz gandrīz 680 tūkstošus eiro. Arī "Regma Group", kurā Šleseram pieder 10 procenti daļu un kura darbības veids ir “citas finanšu pakalpojumus papildinošas darbības”, pērn strādājis bez apgrozījuma, īpašniekiem sarūpējot 32,5 tūkstošus eiro lielus zaudējumus. Ar gandrīz 200 tūkstošu eiro zaudējumiem strādājusi arī SIA "Regma Management", kur Ričards ir valdes loceklis.

Jānis Dombrava iegulda akcijās

foto: Ernests Dinka, Saeimas Kanceleja.
Jānis Dombrava.

Interesantas lietas vērojamas deputāta Jāņa Dombravas deklarācijā. Bezskaidrā naudā uzkrājis gandrīz 10 tūkstošus eiro, viņa parādi pārsniedz 20 tūkstošus eiro, īpašumā ir pirms dažiem gadiem pirkta 2007. gada izlaiduma "Volvo XC70", zeme Saulkrastos, kopīpašumā dzīvoklis Rīgā, taču uzmanību var pievērst tam, ka deputāts knaši rosās akciju tirgos. Akcijas un kapitāla daļas viņam ir padsmit kompānijās, un kopumā to vērtība norādīta aptuveni 100 tūkstošu eiro apmērā. Kur tad Dombrava ieguldījies? Gan mūsu pašu "Ditton" pievadķēžu rūpnīcā, gan "Ensysce Biosciences", "NGL Energy Partners", "Synergy Pharmaceuticals", "Oasis Petroleum", "SM Energy Company", "Callon Petroleum Company", "Diamondback Energy" un "Hertz Global Holdings", kas visas ir ASV kompānijas.

Mācītājam Jencītim trīs dzīvokļi

foto: LETA
Partijas "Latvija pirmajā vietā" biedrs mācītājs Mārcis Jencītis piedalās partijas "Latvija pirmajā vietā" kongresā.

Saeimā tika arī evaņģēlisko kristiešu draudzes Kristus pasaulei vecākais mācītājs Mārcis Jencītis. Kas tad pieder viņam? Kā izrādās, viens dzīvoklis Rīgā un divi Cēsu novadā. Tāpat viņš pērn iegādājies 2012. gada izlaiduma BMW spēkratu, bet aizpērn – 2008. gada izlaiduma BMW markas motociklu. Uzkrājumu Jencītim nav, bet ir 15 600 eiro lielas parādsaistības.

Viktors Valainis nopērk vecu moskviču

foto: Ernests Dinka, Saeima
Viktors Valainis.

Viktors Valainis, kas savu vietu Saeimā saglabājis, pērn izcēlies ar eksotisku pirkumu – savā īpašumā ieguvis 1967. gada izlaiduma automašīnu "Москвич-408". Un tāpat pērn nopircis 2005. gada motociklu "Piaggio Vespa GT125". Vēl Latvijas lielo pilsētu asociācijas izpilddirektora īpašumā ir dzīvoklis Rīgā, bet skaidrā naudā uzkrāti 8200 eiro. Un politiķa parādsaistības sasniedz teju 30 tūkstošus eiro.

Savukārt "Progresīvo" pārstāve Jana Simanovska rīkojusies gluži pretēji. Viņa nopirkusi 2021. gada izlaiduma "Volkswagen ID.3 Pro", kura cena ir, sākot no 33 tūkstošiem eiro.

Viktorija Pleškāne ir profesionāla darba aizsardzības speciāliste

foto: Publicitātes
Viktorija Pleškāne

Pēc tam kad Saeimas krēslā sēdīsies politiskās partijas Stabilitātei! pārstāve Viktorija Pleškāne, jauns darbinieks būs jāmeklē teju 50 uzņēmumiem! Jā, viņa norādījusi, ka pilda “darba aizsardzības speciālista” amatu akurāt 49 firmās… Šajā jomā gan Rēzeknē dzīvojošā Pleškāne, visticamāk, ir zinoša dāma – viņa norādījusi, ka Latvijas Universitātē pirms desmit gadiem guvusi profesionālu maģistra grādu darba aizsardzībā. Un tas viss gadu laikā ļāvis viņai tikt pie skaidrā naudā uzkrātiem 25 tūkstošiem eiro, automašīnas "Toyota RAV4", diviem motocikliem un dzīvokļa Rēzeknē. Bet bankām Pleškāne laikam neuzticas – tur nekādu ievērojamu uzkrājumu nav.

Aleksejs Rosļikovs ar 100 000 eiro parādiem

Alekseja Rosļikova vadītā partija "Stabilitātei!" 14. Saeimas vēlēšanu rezultātu gaidās

gallery icon

Pēc CVK sniegtās informācijas, aiz vēlēšanās uzvarējušās "Jaunās vienotības" daudziem politiķiem visvairāk balsu ieguvis "Stabilitātei!" līderis Aleksejs Rosļikovs. Kas tad pieder viņam? Nekā daudz, izrādās, nav. Ir dzīvoklis Rīgā, 2014. gada mersedess un teju 100 tūkstošu eiro lieli parādi.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Aleksejs Rosļikovs.

Krištopana iekrājumi izkusuši, parādi pazuduši

Kādreizējais Ministru prezidents Vilis Krištopans iepriekš beidzamo reizi amatpersonas deklarāciju iesniedza tālajā 2009. gadā, kad bija beidzis pildīt Saeimas deputāta pienākumus. Nu viņš atkal ir tautas kalpu rindās, un atkal jāuzrāda, kas pieder un cik kam ir parādā. Kas šo gadu laikā mainījies?

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vilis Krištopans.

Kā pirms vēlēšanām atklāja Krištopans, viņam pieder zeme Ropažu novadā, kapitāla daļas SIA "Upes-Plostiņi" (1400 eiro vērtībā) un SIA "Berģu tūjas" (4544 eiro vērtībā), neko uzkrājis nav, parādsaistību nav, ir vien gandrīz 50 tūkstošu eiro liels aizdevums.

Viļa Krištopana māja Berģos

Par 4,9 miljoniem eiro pārdošanā izlikta bijušā premjera Viļa Krištopana māja Berģos

gallery icon

Bet pirms tālajiem nu jau teju 14 gadiem Krištopana deklarācijā bija vēl arī zeme Garkalnes pagastā, bet kopīpašumā – māja Floridā. Viņam piederēja 15 tūkstošu latu vērtas kapitāla daļas SIA "VK Invest", pārvaldīšanā bija 673 tūkstošu eiro vērts akciju portfelis "Merrill Lynch Bank" (kopīgs ar sievu Aiju), bezskaidrā naudā bija uzkrāts virs 30 tūkstošiem ASV dolāru, skaidrā naudā tika turēti 8200 lati, 4350 dolāri un 6830 eiro. Bija gan arī vērienīgas parādsaistības – 780 tūkstoši eiro un ceturtdaļmiljons dolāru. Tagad nav ne uzkrājumu, ne parādu, un var 14. Saeimā iesoļot kā no baltas lapas!

Savukārt Viļa Krištopana dēls Kaspars Krištopans, kas, kā zināms, tapa izsludinājis maksātnespēju, iesniegumā norādījis, ka viņam ir mazliet vairāk nekā 900 tūkstošu eiro lielas parādsaistības, tomēr vēl īpašumā atstāts 2000. gada auto "Mercedes-Benz".

Māris Kučinskis nav sakrājis neko

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Māris Kučinskis.

Ja vienam Latvijas politiskajā arēnā izdodas sakrāt desmitiem tūkstošu vai tikt pie vērienīgiem īpašumiem, tad citam, pat gadiem strādājot tautas labā, nekas tāds nesanāk. Lūk, bijušais valsts premjers Māris Kučinskis, kas politikā ir jau teju 30 gadu (ievēlēts jau septītajā Saeimā pēc kārtas), nav uzkrājis neko, ko būtu vērts deklarēt. Viņam īpašumā ir vien 2019. gadā pirkta toreiz pavisam jauna "Peugeot 5008" un zeme Skultes pagastā. Viss! Turklāt palikušas vēl teju 13 tūkstošu eiro lielas parādsaistības…