foto: imago images/Future Image
Uzbrukums bija brutāls. Zināms vairāk par rakstnieka Salmana Rušdi stāvokli pēc šausmām uz skatuves
Salmans Rušdi
Slavenības
2022. gada 23. oktobris, 19:10

Uzbrukums bija brutāls. Zināms vairāk par rakstnieka Salmana Rušdi stāvokli pēc šausmām uz skatuves

Jauns.lv

Britu rakstnieks Salmans Rušdi pēc augustā piedzīvotā uzbrukuma Ņujorkas Šatokua institūtā zaudējis redzi vienā acī un vairs nespēj pakustināt vienu roku, raksta "The Guardian".

75 gadus vecais Rušdi, kura romāns "Sātaniskās vārsmas" savulaik izsauca tādu islāmistu sašutumu, ka autoram nāves draudu dēļ nācās slēpties, tika sadurts kaklā un rumpī laikā, kad viņš atradās uz skatuves, kur grasījās uzstāties ar runu.

Līdz šim nebija skaidrs, kādus ievainojumus Rušdi uzbrukumā guvis, taču nu rakstnieka menedžeris vairāk par Rušdi veselības stāvokli un to, kā uzbrukums mainījis viņa dzīvi, pastāstījis intervijā Spānijas laikrakstam "El País".

foto: AP/Scanpix
Rušdi pēc uzbrukuma ar helikopteru tika transportēts uz slimnīcu

"Viņa brūces bija dziļas, taču viņš arī zaudējis vienas acs redzi," sacīja Endrjū Vailijs. "Viņš guva trīs nopietnas brūces kaklā. Viena roka ir rīcībnespējīga, jo rokai pārgriezti nervi. Un viņam ir vēl aptuveni 15 brūces krūtīs un rumpī. Tātad tas bija brutāls uzbrukums."

Menedžeris atteicās atklāt, vai Rušdi joprojām atrodas slimnīcā, norādot, ka vissvarīgākais ir tas, ka rakstnieks ir dzīvs.

Rušdi saduršanā apsūdzētais vīrietis, 18. augustā stājoties tiesas priekšā, nav atzinis savu vainu otrās pakāpes apsūdzībās par slepkavības mēģinājumu un uzbrukumu.

foto: AFP/Scanpix
Par uzbrukumu rakstniekam apsūdzētais Hadi Matars

Divas nedēļas pirms uzbrukuma Rušdi kādā intervijā bija atklājis, ka viņam šķiet, ka viņa dzīve šobrīd atkal ir "ļoti normāla" un bailes no uzbrukumiem ir pagātne.

Zināms, ka par savu romānu "Pusnakts bērni", kas tikai Lielbritānijā vien pārdots miljons eksemplāros un arī latviešu valodā piedzīvojis divus izdevumus, Rušdi 1981. gadā saņēma Bukera prēmiju.

Taču viņa 1988.gada romāns "Sātaniskās vārsmas", kas, tāpat kā daudzi citi rakstnieka sacerējumi, lasāms arī latviešu valodā, daļā musulmaņu izsauca milzu sašutumu, jo, viņuprāt, tas bija zaimojošs pret pravieti Muhamedu.

Toreizējais Irānas augstākais vadītājs ājatolla Homeinī izdeva fatvu par Rušdi nogalināšanu. Par rakstnieka galvu islāmisti izsludināja atlīdzību, kas joprojām ir spēkā.