foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Režisors Matīss Kaža ir tik ražīgs, ka nav pat laika privātajai dzīvei
Matīss Kaža.
Slavenības
2022. gada 20. oktobris, 06:39

Režisors Matīss Kaža ir tik ražīgs, ka nav pat laika privātajai dzīvei

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Jaunais režisors, producents un scenārists Matīss Kaža ir ļoti ražīgs, jo šā mēneša laikā Latvijas pirmizrādi piedzīvo gan paša režisētā filma, gan kinolente, kurai viņš ir producents. Žurnālam "Kas Jauns" viņš atklājis, ka tieši tāpēc beidzamajā laikā privātai dzīvei un atpūtai izdevies pievērsties minimāli.

Matīsa Kažas jauniešu drāmas "Neona pavasaris" pirmizrāde "Splendid Palace"

gallery icon

Rīgas Starptautiskā kinofestivāla ietvaros Latvijas pirmizrādi 14. oktobrī piedzīvoja Matīsa Kaža veidotā filma "Neona pavasaris", bet jau šodien tiks rādīta režisores Lindas Oltes sociāla ģimenes drāma "Māsas", kurai Matīss ir producents. Tāpat arī šogad pirmizrādi ir piedzīvojusi režisora radītā filma "Ūdens garša".

Skatītāji ierodas uz komēdijas "Ūdens garša" pirmizrādi

7. aprīlī, kinoteātrī "Citadele" notika satīriskās komēdijas "Ūdens garša" pirmizrāde.

gallery icon

Par neskaitāmo darbu un pienākumu slodzi runājot, režisors sarunā ar "Kas Jauns" atklājis, ka diennaktī viņam ir maz laika atpūtai, kur nu vēl privātai dzīvei, pasākumu apmeklēšanai vai izbraucieniem.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Matīss Kaža režisores Elzas Gaujas filmas "Mamma vēl smaida" pirmizrādē aprunājās ar kinokritiķi Dārtu Ceriņu. Matīss teic, ka teorētiski režisors ar kinokritiķi nevar būt domubiedri, jo abi “atrodas pretējās frontēs”, taču, tā kā viņi ir no vienas industrijas, ir arī sadarbojušies dažādos mazākos projektos un tikušies festivālos. “Mūsu privātās attiecības var raksturot kā labvēlīgi koleģiālas,” viņš nosaka. Uz pirmizrādi režisors bija ieradies ar Jaunā Rīgas teātra aktieri Gerdu Lapošku.

Tāpat arī šoruden Matīss Kaža piekritis darboties žūrijas rindās trīspadsmitajā Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves un audiovizuālās mākslas festivālā "Patriarha ruden"s, kurā viņš vērtē jauno režisoru izrādes. Paralēli visiem darbiem Matīss piekritis veidot video sižetus – komiskas etīdes, kuras tapušas Latvijas teātros un kuras varēsim vērot teātra balvu pasniegšanas ceremonijā "Spēlmaņu nakts".

Matīss arī kā pedagogs LKA pasniedz filmu režiju un audiovizuālās mākslas dramaturģiju 1. kursa studentiem, bet pats studē LKA doktorantūrā.

Laiku pašam sev Matīss Kaža ieplānojis veltīt jau oktobra izskaņā. Lai arī viņš dosies darba darīšanās, ceļojot uz dažādām valstīm, lai piedalītos kinofestivālos, būšot arī brīvais laiks, lai izklaidētos un baudītu dažādu valstu kultūru un citus labumus. “Šādu filmu festivālu maratonu sanāk piedzīvot reti, kad no viena filmu festivāla braukšu uz citu. Sākšu Izraēlā, turpinot Čehijā, Igaunijā, Luksemburgā un Itālijā. Tas vairs nav rutīnas, ofisa vai filmēšanas darbs, bet gan posms, kurā var pabaudīt arī sava darba augļus,” viņš nosaka.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!