Aktrise Svetlana Bless (1942 - 2022)

Mūžībā 79 gadu vecumā devusies aktrise Svetlana Bless.

gallery icon
Slavenības
2022. gada 18. oktobris, 06:29

Zināms, kā atvadīsies no viņsaulē aizgājušās aktrises Svetlanas Bless

Žurnāls "Kas Jauns"

Pagājušajā nedēļā mūžībā aizgāja aktrise Svetlana Bless - akurāt trīs nedēļas pirms savas 80. dzimšanas dienas. Kā žurnālam "Kas Jauns" atklājusi viņas meita aktrise Ieva Puķe, publisku atvadu no mātes nebūs.

Svetlanas Bless meita - Valmieras Drāmas teātra aktrise Ieva Puķe - ir ļoti pateicīga mammai, ka viņa atradusi laiku un mīlestību, ko veltīt meitai un jau vēlāk mazmeitām. Svetlana ir spilgts piemērs, ka aktrise nodzīvo ne tikai spožu skatuves mūžu, bet arī piepilda savu sievietes laimi, kļūstot par mammu un vecmāmiņu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Svetlana ar meitu Ievu.

Pieminot mammu, Ieva žurnālam "Kas Jauns" pastāstījusi: "Mamma ir Cilvēks un Aktrise ar lielo burtu. Viņai teātris un ģimene ir bijuši vienlīdz svarīgi un nekad kaut kas nav pārlecis pāri robežai. Es kā bērns savā ģimenē jutos ārkārtīgi laimīga.

No mammas vienmēr saņēmu vismilzīgāko mīlestību, kāda vispār var būt, un atbalstu vienmēr un visās situācijās. Viņa nekad nav mani gremdējusi, tikai cēlusi.

Mamma man bija autoritāte. Es vienmēr klausīju viņas viedokli. Kad pēdējos gados viņa vairs nenāca uz teātri, jo veselības problēmu dēļ tas bija grūti, es viņai vai nu parādīju savu izrāžu videoierakstus, vai izstāstīju par mēģinājumiem. Un viņa vienmēr man pateica, ko domā, kā būtu labāk un ko vēl vajadzētu darīt."

"Taču vislielākais ir tā milzīgā mīlestība, ko viņa mums visiem ir sniegusi. Man un manām meitām viņa ir bijusi ārkārtīgi mīļa mamma un vecmāmiņa. Viņa ļoti mīlēja savas mazmeitas, ir sniegusi viņām daudz jautru un laimes pilnu brīžu," tā Puķe.

"Jā, kādreiz mammai bija kāds traģiskāks skats uz dzīvi, kā jau skumjajam klaunam, jo pēc savas būtības diezgan paradoksāli – viņa nebija rudais, bet gan skumjais klauns. Un, lai gan reizēm bija šis traģiskais skats uz dzīvi, viņa tik un tā nezaudēja humoru. Traģikomika bija viņas ampluā," piebilst aktrise.

Sarunā ar "Kas Jauns" Ieva teic - joprojām ir grūti aptvert, ka mammas vairs nav: “Mamma vienmēr bija tik dzīva, ka man šķita, viņa būs visu laiku dzīva, jo citādi nevar. Un viņa līdz pēdējam brīdim saglabāja savu humoru un ironisko skatu uz dzīvi. Mēs izpildīsim mammas vēlēšanos, viņas atvadas nebūs publiskas, tikai šaurā lokā. Mamma gribēja, lai viņu kremē un pelnus izkaisa jūrā.”

Kādās atmiņās par savu skatuves biedreni dalījies aktieris Jānis Skanis, lasiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā, kur lūkojama arī Svetlanas Bless pēdējā intervija.