Slavenības
2022. gada 18. oktobris, 06:20

Čulpana Hamatova: "Sākumā es Alvi neieredzēju." Intervija ar izcilo aktrisi, kura līdz ar kara sākumu pametusi Krieviju

Jauns.lv

Izcilajai krievu aktrisei Čulpanai Hamatovai Jaunā Rīgas teātra izrādes “Post Scriptum” ieceres īstenošana bijis grūts uzdevums, saistīts ar personīgo baiļu pārvarēšanu. To aktrise atzīst intervijā raidījumu ciklā “Statuss:Brīvs”.

Čulpana Hamatova atceras, ka brīdī, kad apjautusi režisora Alvja Hermaņa ieceri par izrādi “Post Scriptum”, viņu pārņēmušas lielas šaubas par savām spējām to īstenot.

“Sākumā es Alvi neieredzēju, jo viņš man deva tādu uzdevumu, par ko es nebiju pārliecināta, vai spēšu to izpildīt. Vai es spēšu tikt šajā kalnā, vai spēšu pacelt šā uzdevuma smagumu. Es nezinu, kādas kvalitātes izrāde ir izdevusies, es to no malas neredzu. Taču saprotu, ka esmu šķērsojusi kādu iekšējo baiļu robežu, es ar šīm bailēm esmu tikusi galā,” atzīst Čulpana Hamatova.

foto: Olga Pavlova
Čulpana Hamatova un režisors Alvis Hermanis.

Aktrise norāda, ka pēc kara sākuma Ukrainā bijusi baiļu pārņemta. “Es baidījos elpot. Es baidījos apmeklēt veikalus. Baidījos bērnus atstāt mājās vienus, baidījos šķirties no viņiem pat uz piecām minūtēm,” viņa saka un piebilst, ka režisora Alvja Hermaņa izrādes iecere “atņēmusi ierastos aktiermeistarības instrumentus”.

 “Es nodomāju – ak kungs, nē, tas ir ļoti biedējoši! Turklāt viena uz skatuves, pirmā izrāde Rīgā. Jaunā teātrī. Jaunā valstī. Tas bija ļoti biedējoši. Tomēr viņa uzticēšanās to sabalansēja, un galu galā es ar šīs bailes pārvarēju. Varbūt ne pilnībā, jo joprojām ik brīdi, izejot uz skatuves, nolādu to mirkli, kad kļuvu par aktrisi. Tās bailes nekur nav pazudušas, bet ar to kaut kā cīnos,” secina Čulpana Hamatova.

Čulpana Hamatova uz JRT skatuves izrādē "Post Scriptum"

Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvojis iestudējums "Post Scriptum" ar izcilo krievu aktrisi Čulpanu Hamatovu galvenajā un vienīgajā lomā. Monizrādes režisors ...

gallery icon

Izrāde “Post Scriptum” Alvja Hermaņa režijā pirmizrādi piedzīvoja 2022. gada 15. jūnijā. Tajā galvenajā un vienīgajā lomā ir Čulpana Hamatova. Izrādes teksta materiāls aizgūts no nogalinātās krievu žurnālistes Annas Poļitkovskas  publikācijām laikrakstā “Novaja gazeta”, kā arī – cenzūras aizliegta nodaļa no Dostojevska romāna “Velni”. Taču tās stāsts ir par ko citu – par Krievijas (un ne tikai) apziņu, sirdsapziņu un zemapziņu pēdējo notikumu kontekstā. Izrāde “Post Scriptum” ir nominēta 2021./2022. gada “Spēlmaņu nakts” balvai kategorijā “Lielformāta izrāde”. Arī pati Čulpana Hamatova par šo lomu nominēta gada aktiera balvai.

Ar Čulpanu Hamatovu sarunājas žurnālists Sergejs Nikolajevičs, kurš ir vairāku grāmatu un televīzijas programmu autors. Viņa jaunā projekta “Statuss:Brīvs”, kas veidots sadarbībā ar izdevniecību “Rīgas Viļņi”, centrā ir lielu zvaigžņu un spilgtu radošu personību likteņi.  

Krievijas kino un teātra zvaigzne - Tatarstānā dzimusī aktrise Čulpana Hamatova

gallery icon

Pilnu video interviju ar Čulpanu Hamatovu raidījumam “Statuss:Brīvs” par aktiera profesiju, par karu Ukrainā, par viņas lēmumu pamest Krieviju, par to, kā iesākusies Čulpanas Hamatovas dzīve Latvijā, un daudz ko citu,  skatieties portālā Jauns.lv.