"Arēnā Rīga" uzstājas leģendārā grupa "The Cure"

Šodien, 6.oktobrī "Arēnā Rīga", ar pirmo un līdz šim vienīgo koncertu Baltijas valstīs uzstājās kulta grupa "The Cure".

gallery icon
65
Mūzika
2022. gada 7. oktobris, 00:05

FOTO: "Arēnā Rīga" uzstājas leģendārā grupa "The Cure"

Jauns.lv

Ceturtdien, 6.oktobrī ,"Arēnā Rīga" ar pirmo un līdz šim vienīgo koncertu Baltijas valstīs uzstājās kulta grupa "The Cure".

Vairāk nekā 40 gadu laikā harizmātiskā Roberta Smita vadītās formācijas daiļrade kļuvusi par sajūsmas, iedvesmas, atdarināšanas, uzmundrinājuma vai pat mierinājuma avotu nu jau vairākām klausītāju, mūziķu, mākslinieku, dizaineru u.c. radošu cilvēku paaudzēm, liecina "Biļešu serviss" mājaslapā pieejamā informācija.

"The Cure" (sākotnēji "Easy Cure") Anglijas pilsētā Krolijā Roberts Smits uzsāka kopā ar saviem skolas biedriem 1976.gadā.

Debijas albums "Three Imaginary Boys" jau ar "The Cure" vārdu iznāca 1979.gadā, un kritiķi to uzreiz novērtēja pozitīvi, kategorizējot grupu postpanka un jaunā viļņa virzienos.

Līdz ar nākamo albumu "Seventeen Seconds" puiši pakāpeniski pievērsās jaunam, drūmākam stilam, kas kopā ar Smita skatuvisko tēlu spēcīgi ietekmēja topošo gotiskā roka žanru, kā arī visu subkultūru, kas galu galā izveidojās ap šo žanru. 

Kopš tā brīža "The Cure" tiek uzskatīti par vieniem no gotiskā roka aizsācējiem un spilgtākajiem tā pārstāvjiem. Roberts Smits gan vienmēr atgaiņājies no vēlmes ierindot grupu kādā noteiktā kategorijā, kādā 2006.gada intervijā komentējot tā: "Ir tik nožēlojami joprojām redzēt "gotu" birku pie "The Cure" vārda.

Mēs neesam klasificējami. Iespējams, ka mēs bijām pieskaitāmi postpankam, kad sākām, bet kopumā tas nav iespējams... Es vienkārši spēlēju "Cure" mūziku, lai ko tā arī nenozīmētu." 

Karjeras laikā "The Cure" izdevuši 13 studijas albumus, vairākus koncertu un izlašu albumus, vairāk nekā 40 singlus, kopā pārdodot vairāk nekā 30 miljonus ierakstu.

Vēl viņu kontā ir vairākas koncertfilmas, kā arī viņu radīto kompozīciju izmantojums kinolentēs. Nav noslēpums, ka Roberta Smita veidols patapināts vienai no ikoniskākajām režisora Tima Bērtona filmām "Edvards Šķērrocis". Pēc filmas iznākšanas uz ekrāniem Smits muzikāli sadarbojies ar Bērtonu divās citās viņa filmās. 

"The Cure" saņēmuši virkni prestižu muzikālu apbalvojumu, tai skaitā "Brit Award", "MTV Music Video Award", "Ivor Novello Award" u.c.

2019.gadā "The Cure" uzņemti Rokenrola slavas zālē.