foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Būvniecības guru Armands Garkāns uzcēlis iespaidīgu ģimenes māju jūras krastā
Centrālais nams stiepjas līdz pat pludmalei. Ņemot vērā jūras dabu pamazām “grauzt” krastu, tas viscaur nostiprināts ar pamatīgu laukakmeņu krāvumu. Jāpiebilst, ka īpašumam ir 300 metru robeža ar jūru.
Slavenības
2022. gada 17. septembris, 06:39

Būvniecības guru Armands Garkāns uzcēlis iespaidīgu ģimenes māju jūras krastā

Vita Zvaigznīte, Ieva Valtere

Žurnāls "Kas Jauns"

Viens no ēku un ceļu būvniecības nozares pamatlicējiem Latvijā miljonārs Armands Garkāns (61) ar vērienu iekārtojis ģimenes atpūtas māju gleznainajā jūras krastā Kaltenē, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

Rojas pagasta Kaltene kā atpūtas mājvieta jau izsenis piesaistījusi mākslinieku, politiķu, uzņēmēju, amatpersonu un citādi turīgu cilvēku uzmanību.

Armands Garkāns nav izņēmums. Kā vēsta "Kas Jauns", uzņēmējs, kura vārds jau gadu desmitiem saistīts ar tādām būvfirmām kā "Arčers" un "Binders", pārsteidz ar lepnu savrupnamu, kas slejas Kaltenes kāpās.

foto: LETA
Būvuzņēmējs Armands Garkāns, esot tirgū jau vismaz 30 gadu, zina, ko šajā jomā var vēlēties. Par to liecina arī viņa jaunais īpašums, kas prasmīgi iekļauts piejūras ainavā.

Par cik var pārnakšņot?

Ne tikai daudzi ceļotāji, pa šoseju braucot garām žogam ar uzrakstu "Platāji", met pa bremzēm, iedomājoties, ka šeit varētu būt pieejama grezna viesu māja, bet arī viens otrs soctīklu lietotājs reizēm pavaicā, “vai kāds gadījumā nezin’”, kā tajos "Platājos" varētu tikt pie numuriņa, jo reklāmas nekur neesot. Un cik tas maksājot?! Kā vieniem, tā otriem gan jāsamierinās, ka pie numuriņa pievilcīgajā piejūras objektā tikt nav iespējams, jo "Platāji" ir “kādam miljonāram” piederoša privātmāja.

Vietējie, kas sekojuši līdzi tās celtniecībai, zina stāstīt, ka būvniecība noritējusi strauji. Jaunākās ēkas, kas atgādina tējas namiņu, būvdarbi iesākti tikai šogad ap Lieldienām, kad kāpās pie rakšanas darbiem ķēries ekskavators, bet nu tas pabeigts, un visapkārt plešas nevainojams zāliens. Tā kā objekts no vienas puses robežojas ar šoseju, bet no otras – ar jūru, tas ir labi pārredzams arī vienkāršam garāmgājējam. To izmantoja arī žurnāls "Kas Jauns", raugot gan to, kas saskatāms pie sētas, gan to, kas attiecībā uz šo īpašumu ierakstīts Zemesgrāmatā.

Būvinspekcija pārkāpumus nekonstatē

Kā vērojams, pastaigājoties gar jūru, "Platāju" kompleksā ietilpst pakavveida dzīvojamā māja, kas robežojas un ainaviski saplūst ar krasta līniju, kura pamatīgi nostiprināta laukakmeņiem, tējas namiņam vai “mājiņai uz vistas kājas” līdzīga būve, kas, spriežot pēc izvietojuma un stikla sienas, paredzēta relaksētai jūras skata baudīšanai, labiekārtots sporta laukums, bērnu rotaļu laukums, saimniecības ēkas un viesu māja. Savukārt pludmales smiltīs līdzās īpašumam iekārtots volejbola laukums.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Jaunākā būve ir namiņš “uz vistas kājas”, kas slejas pie pašas krasta līnijas, caur stikloto sienu ļaujot baudīt arī skatu, kā jūrā lec saule.

Vietējo vidū izskan bažas, ka lepnais savrupnams iebūvēts aizsargjoslā, norokot daļu krasta kāpas. Talsu novada Būvvaldes būvinspektors Agris Jansons sarunā ar "Kas Jauns "gan neapstiprina, ka par šo objektu oficiāli būtu saņemta vai vismaz dzirdēta kāda sūdzība. Viņš skaidro, ka celtniecība Platājos veikta vietā, uz kuru attiecas Aizsargjoslu likumā noteiktie būvniecības izņēmuma gadījumi, proti, šeit bijusi iepriekšēja apbūve. Pamatojot sacīto, būvinspektors atklāj, ka iepriekš “tur bijusi veca māja – daļēji sagruvusi būve, kuras daļa nu meistarīgi iekļauta jaunajā ēkā”.

“Cilvēks ir nopircis, iztaisījis projektu, kas ir dabai patīkams, nostiprinājis krastu, lai neskalotu ārā,” stāsta inspektors, īpaši uzsverot īpašnieka ieguldījumu krasta nostiprināšanā. Kādreiz šajā vietā pletusies ap 200 metriem plata pļava, taču nu “tā visa vairs nav”, pat šķūnis, kas atradies tuvāk krastam, aizskalots, jo jūra nāk tuvāk un tuvāk. Bet kāpa pavisam noteikti norakta neesot, baumām iebilst inspektors, sakot, ka reljefs, kāds tas ir šodien, šajā vietā bijis arī iepriekš. “Gan bijusi Vides pārvaldes pārbaude, gan objekts ir nodots ekspluatācijā,” informē inspektors.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Īpašumu rokādes

Kā liecina Zemesgrāmatā pieejamā informācija, zemesīpašums, uz kura atrodas "Platāji", ir mazliet virs trim hektāriem. Un to 2016. gada maijā kopā ar četrām saimniecības ēkām un dzīvojamo ēku kopā par 250 000 eiro iegādājās uzņēmējs Armands Garkāns. Līdz 2001. gadam īpašums piederējis Ārijai Tomsonei, no kuras vēlāk pusi nopircis uzņēmējs Guntis Priedaiks, bet otru pusi – Juris Sprūde. Vēlāk, līdz ar Garkāna darījumiem ar mantotājiem, īpašums atkal nonāca viena saimnieka rokās.

Tiesa, lai arī Garkāns tiek uzskatīts par namatēvu un mājas saimnieku, īpašumtiesības kopš 2016. gada Zemesgrāmatā piedzīvojušas visai interesantus pavērsienus. Gandrīz gadu pēc iegādes Garkāns visu īpašumu uzdāvinājis meitai Lindai Garkānei-Sondorei (40), bet ar nosacījumu, ka viņam ir bezatlīdzības lietojuma tiesības līdz mūža galam. 2017. gada 17. februāra dāvinājuma līgums nosaka “aizliegumu bez Armanda Garkāna rakstiskas piekrišanas nekustamo īpašumu atsavināt, tai skaitā dāvināt, ieķīlāt, sadalīt un/vai kā citādi apgrūtināt to ar lietu un/vai saistību tiesībām”. Tāpat dāvinājuma līgums paredz, ka meitai “Lindai ir jāatdod (jāuzdāvina) nekustamais īpašums Rebekai Garkānei tad, kad viņa ir sasniegusi pilngadību”. Jāpiebilst, ka Rebeka, kam miljonārs paredzējis māju, potenciāli varētu būt viens no turīgākajiem bērniem Latvijā, jo septembra vidū kļūs tikai sešus gadus veca.

Allaž Latvijas miljonāru sarakstā figurējošā uzņēmēja Armanda Garkāna vārds pēdējos gados skaļi izskanējis vairākkārt. 2016. gadā Garkāns kā "Arčera" līdzīpašnieks sašūmēja sabiedrību, iegādājoties tūkstoti tobrīd tikko iznākušo Latvijas 5 eiro sudraba monētu Nacionālais uzņēmējs par izdevīgu cenu, kamēr citi, nostāvējuši garā rindā, nedabūja nevienu. Bet visskaļāk – “būvnieku karteļa” lietā attiecībā uz valsts pasūtījumiem. Garkānu, kas, piemēram, 2018. gadā bija minēts kā patiesā labuma guvējs 33 Latvijā reģistrētos uzņēmumos, žurnāls "Forbes" nodēvēja arī par “iepirkumu karali”, rēķinot, ka 2018. gadā viņa firmas – "Binders", "Arčers" un citas – ieguvušas apmēram 140 pasūtījumu par kopējo summu 139 miljoni eiro.

"Lursoft" informācija liecina, ka Garkāns savu pirmo uzņēmumu "Arčers" (pēc zinātāju teiktā, tam liekot sava suņa vārdu) nodibināja uzreiz pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, 1992. gadā, un līdz pat 2008. gadam tas bija viņa vienīgais uzņēmums. Tagad Garkāns ir patiesā labuma guvējs divos uzņēmumos – 2019. gadā dibinātajā SIA "OX Investering" un pilnsabiedrībā "Binders, ACB, Belam-Rīga". Šī pilnsabiedrība gan nekādus maksājumus valsts budžetā neveic, un šogad martā pieņemts lēmums par tās saimnieciskās darbības apturēšanu.

Taču Garkāns, kā rāda "Lursoft", caur akciju sabiedrību "UGN" un tālāk SIA "Nule 7" ir saistīts ar ceļu būves firmu SIA "Binders". Šā uzņēmuma apgrozījums pērn bija gandrīz 91 miljons eiro, bet ar peļņu strādāt gan nav izdevies – bija 345 tūkstošu eiro lieli zaudējumi (gadu iepriekš bija 3,6 miljonu liela peļņa). "Bindera" patieso labuma guvēju sarakstā Garkāna gan nav.

Bet Garkānam simtprocentīgi piederošais uzņēmums "OX Investering", kura darbības veids ir “citur neklasificētas finanšu pakalpojumu darbības, izņemot apdrošināšanu un pensiju uzkrāšanu”, pērn strādājis bez apgrozījuma un ar 5172 eiro lieliem zaudējumiem. Darbinieku SIA nav, bet uzņēmuma valdē vienīgā locekle ir Dina Zaķīte – savulaik viņa šādu pašu amatu pildījusi "Arčerā".

Ģimenes dzīve

Zināmais par miljonāra Armanda Garkāna ģimenes dzīvi, par kuru publiski vēstīts visai maz.

Uzņēmēja attiecības preses uzmanības lokā nonākušas divas reizes. 2012. gadā, kad Garkāna sieva Spodra laikrakstam "Diena" atklāja, kā abi rūpējas par pamestiem dzīvniekiem, savā skaistajā mājā Pierīgā Daugavas krastā pieņemot vairākus suņus un līdzdarbojoties dzīvnieku patversmes "Labās mājas" izveidē. Sarunā nekas neliecināja par krīzi vairāk nekā 30 gadu ilgušajā laulībā. Spodra stāstīja, ka pa vasaru lielajā savrupnamā dzīvo ne tikai viņa ar vīru Armandu, bet arī abas meitas – Linda un Kerija, viņu vīri un mazbērni. Apcerot, kas ir “lielā dzīves laime”, viņa atzina, ka tā ir kaut vai iespēja visai kuplajai ģimenei, suņus ieskaitot, kopā brokastot.

Tomēr kopš 2015. gada smalkajās aprindās izskanēja runas, ka miljonāram Garkānam ir izveidojušās ārpusģimenes attiecības ar 20 gadu jaunāko Ievu Federu. Iepriekšējās attiecībās ar komunikāciju speciālistu Gintu Federu Ieva bija kļuvusi par divu dēlu māmiņu, bet 2016. gadā viņa atvasi dāvājusi arī Garkānam – meitu.

FOTO

2017. gadā Armands Garkāns vairs nevairījās iziet sabiedrībā ar meitas māmiņu, apmeklējot, piemēram, (attēlā) Rīgas Operas festivāla Galā koncertu Latvijas Nacionālajā operā.

 

 

Redzot šādu uzrakstu, ne viens vien domā, ka aiz vārtiņiem ir viesu māja. Taču piedāvājumu par to meklēt velti.

 

 

 

 

 

Pludmalē, kas teorētiski ir publiski pieejama, ierīkots volejbola laukums.

 

Būvējot namu, respektēts jūrai piestāvošais savvaļas dabas motīvs. Galvenās ēkas, kas gaumīgi savienojas ar laukakmeņiem, netiecoties pēc dominantes, segumam izmantota zaļo jumtu tehnoloģija, proti – uz tā aug zāle. Uz jumta iekārtota arī atpūtas zona, izvietotas saules baterijas. Teju leģendārs vietējo sarunās kļuvis milzīga vērša atveids, kas ieņēmis vietu līdzās auto novietnei zem mājas.

 

Atpūtas stūrītis, līdzīgi kā uz jumta, iekārtots arī starp akmeņiem piekrastē.

 

Tuvāk šosejai, vizuāli atsaucoties uz galveno ēku, iekārtota viesu māja. Teritorijā ir labiekārtots sporta laukums. Saimnieka vaļasprieks esot krikets. Redzams, ka īpašumā, plānojot izklaides, padomāts, lai šeit labi justos visas paaudzes. No šejienes redzams iebraukāts ceļš uz jūru, pa kuru tiek nogādāti dažādi ūdens braucamrīki.