Bagātākie modes dizaineri pasaulē. TOPS
Pjērs Kardēns (92) viens no pirmajiem ieviesa uniseksa kolekcijas.
Slavenības
2015. gada 9. maijs, 13:09

Bagātākie modes dizaineri pasaulē. TOPS

Jauns.lv

Slavenāko modes dizaineru kapitāls ir milzīgs. Pateicoties tam, ka viņu karjera ilgst jau gadu dekādēm, ka viņi investē līdzekļus citās kompānijās un paplašina savas ražotnes, piedāvājot tirgū aizvien jaunas līnijas un zīmolus. Daudziem no viņiem piemīt īsts uzņēmēja gars un prasme pelnīt lielu naudu.

10. vietā Pjērs Kardēns ar 723 miljoniem ASV dolāru.

Šo franču modes dizaineru mēdz dēvēt par klasiķu klasiķi. Pjērs Kardēns (92) viens no pirmajiem ieviesa uniseksa kolekcijas, pielāgojot tērpus, kas vienlīdz der kā vīriešiem, tā sievietēm. Vārdi, kas raksturo šo dizaineru ir: novatorisks, ne vienmēr praktisks un stila ikona.

9. vietā Alegra Versače ar 800 miljoniem ASV dolāru.

Viņa ir slavenās modes mākslinieces Donatellas Versačes un bijušā modeļa Pola Beka meita. Jau 28 gadu vecumā viņa ir multimiljonāre. Viņas ikdiena paiet dzīvojot Milānā, Ņujrokā un Losandželosā. Interesanti, ka lielo kapitālu meitene nav mantojusi no mātes, bet gan sava tēvoča Džanni Versačes, kurš testamentā māsasmeitai bija novēlējis 50% sava modes nama akciju.

8. vietā Maikls Kors ar 1 miljardu ASV dolāru.

Jaunā paaudze viņu vislabāk zina kā TV šova „Project Runaway’ žūrijas pārstāvi, taču Maikls Kors (55) jau no 1981. gada vada arī savu modes namu. Pirmās kolekcijas viņš piedāvāja tādiem lielajiem universālveikaliem kā „Bloomingdales” un „Saks Fifth Avenue”. Modes nams 1993. gadā piedzīvoja bankrotu un spēja atgriezties apritē no jauna. 2013. gadā izdevums „The Time” ierindoja Koru 100 ietekmīgāko cilvēku skaitā.

7. vietā Diāna fon Furstenberga ar 1.2 miljardiem ASV dolāru.

Dizainere Diāna fon Furstenberga (68) dzimusi 1946. gadā Briselē, Beļģijā. 18 mēnešus pirms meitas nākšanas pasaulē Diānas mamma pabijusi Aušvicas koncentrācijas nometnē. Dizaineres tēvs ir rumānis. 1969. gadā Diānas apprecēja Vācijas princi Egonu no Furstenbergas un mantoja titulu Viņas Augstība Furstenbergas princese Diāna. Pāris izšķīrās 1972. gadā. Dizaineres amatam Diāna pievērsās 1970. gadā.

6. vietā Domeniko Dolče ar 1.4 miljardiem ASV dolāru.

Domeniko Dolče (56) ir viens no populārākā dizaineru dueta cilvēces vēsturē. „Dolce & Gabbana” pirmo kolekciju izdeva 1985. gadā, prezentējot to Milānas modes nedēļā. Tolaik viņi algoja savus draugus, jo profesionālus modeļus nevarēja atļauties. Viņi savu zīmolu nostiprinājuši lēnām, bet pamatīgi. Tagad „D&G” modes nams izdod ne tikai apģērbus, bet arī dārglietu kolekcijas un aromātus.

5. vietā Stefano Gabana (52) ar 1.4 miljardiem ASV dolāru.

Patīkami uzzināt, ka šis dizaineru pāris savus ienākumus dala līdzīgi. Arī dzīvē Stefano Gabana (52) un Domeniko Dolče bija pāris, taču beigu beigās izšķīrās. Šobrīd abi dizaineri tiek vainoti nodokļi nemaksāšanā Itālija.

4. vietā Valentīno Garavani ar 1.5 miljardiem dolāru.

82 gadus vecais impērijas „Valentino” dibinātājs 2007. gadā devās pensijā, tomēr aizvien ir saglabājis statusu kā viens no planētas ietekmīgākajiem cilvēkiem. Viņam pieder modes nami Romā un Parīzē, viņš ir piedalījies kinofilmās, un viņam ir savs virtuālais muzejs. Internetā iespējams lejuplādēt aplikāciju un aplūkot šā itāliešu modes dizainera veikumu 50 gadu ilgās karjeras laikā.

3. vietā Ralfs Lorēns ar 7.5 miljardiem ASV dolāru.

Ralfs Lorēns (75) ir viens no slavenākajiem modes dizaineriem pasaulē. Viņš ierindojas 155. vietā pasaulē visbagātāko cilvēku skaitā. Savu pirmo veikalu Lorēns atvēra 1967. gadā ar apģērbu ražotāja Normana Hiltona palīdzību. 2010. gadā dizaineram piešķirts Francijas kavaliera goda ordenis. Lorēns ir arī pazīstams kā kaislīgs auto kolekcionārs.

2. vietā Džordžo Armani ar 7.8 miljardiem ASV dolāru.

Itāliešu modes mākslinieks Džordžo Armani (80) savu impēriju nodibināja 1975. gadā un ir apbalvots kā veiksmīgākais dizainers no Itālijas. Viņa modes nams piedāvā 7 dažādus zīmolus un ir viens no lielākajiem modes namiem pasaulē. Armani pieder 300 veikalu 37 dažādās pasaules valstīs. Lai kurp tu ietu, aiz stūra būs „Armani”!

1. vietā Miuči Prada ar 11.1 miljadiem ASV dolāru.

Itāliešu dizainere Miuči Prada (65) vienmēr bijusi vadošo skaitā. Pradai piemīt īsts uzņēmējas „ķēriens” un fenomenāla gaumes izjūta. Jaunākā Mario Pradas mazmeita pārņēma ģimenes luksusa preču tirdzniecību 1978. gadā. 2002. gadā dizainere atklāja arī pati savu modernās mākslas galeriju. Pērn finanšu žurnāls „Forbes” viņu ierindoja 75. vietā pasaules ietekmīgāko cilvēku topā.

Kasjauns.lv / Foto: Vida Press