Lolita Neimane mammai nolasa visas pienenes dārzā. Kāpēc? FOTO
Lolita Neimane šajā pavasarī pagatavojusi pieneņu ievārījumu. Recepti piedāvājam arī jums!
Slavenības
2015. gada 13. maijā, 07:40

Lolita Neimane mammai nolasa visas pienenes dārzā. Kāpēc? FOTO

Jauns.lv

Pavasaris ir pateicīgs laiks, lai uzturā lietotu pirmos zaļumus, un šādas tādas pavasara veltes jau var iekonservēt burciņās. To lieliski zina dietoloģe Lolita Neimane, kura ķērusies pie pieneņu ievārījuma vārīšanas.

Lolita Neimane mammai nolasa visas pienenes dārzā....

Jau izsenis noskaidrots, ka pienenes ir vērtīgs vitamīnu un minerālvielu avots, tās satur C, E un B grupas vitamīnus, kā arī kāliju, dzelzi, cinku, magniju. Uzturā var lietot gan pieneņu lapas, gan ziedu pumpurus, gan ziedus un sakni. Pienenes uzlabo nieru un aknu funkciju, labvēlīgi ietekmē redzi, pazemina asinsspiedienu un holesterīna līmeni asinīs, tās ir arīdzan iedarbīgs līdzeklis pret nogurumu. Pienenēs ir daudz antioksidantu.
Šīs zinības lietā likusi diētas ārste Lolita Neimane, kura, ievērojot veselīgu dzīvesveidu, pirmo reizi mūžā pagatavojusi tik veselīgo pieneņu ievārījumu. Portālam Kasjauns.lv dietoloģe stāsta: „Aizbraucu dienu pirms Māmiņdienas pie mammas uz Jelgavu, kur viņai ir arī dārzs. Pirms tam biju lasījusi par pieneņu labo ietekmi uz cilvēka organismu, tāpēc mammas dārzā aplasīju visas pienenes, par ko viņa ļoti priecājās. Pagatavoju trīs dažādu veidu pieneņu ievārījumus nelielās burciņās. Kādu arī uzdāvināju dēlam ar ģimeni, kādu paturēju. Tas man tāds eksperiments sanāca.” 

Dietoloģe sociālajā tīklā facebook.com padalījās arī ar savu recepti un fotogrāfijām, kā tad tapusi viņas pieneņu zapte. „Notīrīju ziedlapiņas, cik nu varēju no ziedkausiņiem, tad vāra četras minūtes ar diviem sablenderētiem citroniem un cukuru! Uz trīs litru zaptītes apmēram  nepieciešams 600 gramus  ievārījuma cukura. Un šis, ar visiem zaļumiem, liekas, varētu būt labs pie gaļas... Tā arī kilograms cukura neiztērējās.. Protams, ledusskapī jātur, ne siltā plauktiņā,” saviem draugiem un domubiedriem savu pieneņu ievārījuma pagatavošanas gaitu apraksta Neimane.

Dietoloģe Lolita Neimane šajā pavasarī pirmo reizi mūžā pagatavojusi pieneņu ievārījumu.

Dietoloģes Lolitas Neimanes pieneņu ievārījums

Dietoloģe Lolita Neimane šajā pavasarī pirmo reizi mūžā pagatavojusi pieneņu ievārījumu.

Savukārt portāls Kasjauns.lv iesaka izmēģināt šādu recepti pieneņu ievārījuma pagatavošanai: “Salasa 350 pieneņu ziedu galviņas, aplej ar puslitru verdoša ūdens, pusstundu nostādina, tad pusstundu vāra uz lēnas uguns. Vārīšanās beigās pievieno puscitrona sulu. Tad šķidrumu nolej citā traukā, ziedus izmet. Nolietajā šķidrumā izšķīdina 1kg. cukura un, ik pa brīdim noputojot, vāra uz lēnas uguns. Kad sīrups kļūst gaišs un staipīgs, pievieno otras citrona pusītes sulu, izmaisa un lej burciņās.”

Kasjauns.lv/Foto:No izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva, facebook.com