foto: Publicitātes
"Kriminālās ekselences fonda" zvaigzne Andris Daugaviņš nonācis policijas uzraudzībā
Andris pēc izglītības ir jurists un daudzus gadus strādāja par maksātnespējas administratoru. Harija Kuharjonoka loma viņam bija pirmā nopietnā aktiera pieredze.
Slavenības
2022. gada 12. augusts, 06:59

"Kriminālās ekselences fonda" zvaigzne Andris Daugaviņš nonācis policijas uzraudzībā

Žurnāls "Kas Jauns"

"Kriminālās ekselences fonda" (KEF) cienīgā sižetā iepīta šīs pašmāju kulta kriminālkomēdijas zvaigzne, krāpnieka Harija Kuharjonoka lomas atveidotājs Andris Daugaviņš. Kā šonedēļ raksta žurnāls "Kas Jauns", pret viņu ierosinātās krimināllietas dēļ tika apdraudēta jaunas detektīvžanra daudzsēriju filmas tapšana.

Nupat uzsākta detektīvžanra daudzsēriju filmas "Nelūgtie viesi" filmēšana, kur viena no galvenajām lomām atvēlēta nu jau bijušajam maksātnespējas administratoram Andrim Daugaviņam, kas pēc dalības kases grāvējā KEF pirms četriem gadiem saņēma 'Lielā Kristapa" balvu kā labākais otrā plāna aktieris.

Jaunais seriāls būs aizraujošs stāsts par sarežģītu izmeklēšanas lietu, kuru risinās divi izmeklētāji – Ričards un Oskars –, un šīm lomām apstiprināti Andris Daugaviņš un Niklāvs Kurpnieks. Daugaviņa tēls ir izmeklētājs, kurš aizdomās turētajam par slepkavību piemēro samērā vieglu drošības līdzekli – neizbraukšanu no valsts –, taču reālajā dzīvē par rīcību ar svešu mantu viņam pašam šā gada februārī bija piemērots daudz stingrāks drošības līdzeklis, kas liedza pilnvērtīgi iesaistīties filmēšanā.

foto: Publicitātes
Andris Daugaviņš ir viens no galvenajiem varoņiem topošajā daudzsēriju filmā "Nelūgtie viesi".

Pret Daugaviņu ierosina kriminālprocesu

Andris Daugaviņš žurnālam "Kas Jauns" izstāsta, ka pret viņu patiešām izvirzīta apsūdzība par naudas piesavināšanos un izšķērdēšanu. Andris gan uzsver: “Netaisos ne skaidroties, ne attaisnoties, jo uzskatu, ka esmu rīkojies atbilstoši likumam un kreditoru sapulces lēmumiem. Šā procesa ierosināšana un uzturēšana ir Maksātnespējas kontroles dienesta iniciēts pasākums, realizējot administratoru, it sevišķi bijušo, sodīšanas politiku, interpretējot likumdošanu atbilstoši dienesta vēlmēm, lai attaisnotu tās pārmērīgo budžetu un iestādes kā tādas nepieciešamību. Tagad ironizējot gandrīz vai jāteic, nožēloju, ka tajā procesā vispār kaut ko darīju vai vismaz tiešām būtu piesavinājies to naudu. Tad vismaz zinātu, ko esmu “ēdis” un par ko mani apsūdz.”

Runa ir par valūtas maiņas uzņēmumu "Zeus", kurā iestrēga Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas nami" nauda un kuru Daugaviņš administrēja no 2012. gada beigām līdz 2019. gada vidum. “Manā profesionālajā darbībā šis bija visdarbietilpīgākais process. Darba rezultātā tiesvedībās tika noraidītas prasības vairāk nekā 3 500 000 eiro apmērā un panākts spriedums piedzīt zaudējumus gandrīz 900 000 eiro. Tādējādi Rīgas namiem radās iespēja atgūt nevis tikai apmēram 150 000 eiro, bet vismaz 600 000 eiro. Taču, neraugoties uz to, 2018. gada beigās "Rīgas nami", kas kļuva faktiski par vienīgo kreditoru, iesniedza par mani sūdzību Maksātnespējas kontroles dienestā, uzskatot, ka neesmu rīkojies atbilstoši likumam. 2019. gada vasarā tiku atcelts no administratora pienākumu pildīšanas, un septembrī atteicos no administratora darba vispār,” skaidro Daugaviņš.

Kadri no filmas "Kriminālās ekselences fonds" un filmēšanas aizkulisēm

Kadri no filmas "Kriminālās ekselences fonds" un filmēšanas aizkulisēm

gallery icon
69

Naktīs kļūst sabiedrībai bīstams

2020. gada jūlijā Andris Daugaviņš saņēma pavēsti ierasties ekonomiskajā policijā sniegt liecību kriminālprocesā. Tad viņš uzzināja, ka jau 2019. gada maijā pēc Maksātnespējas kontroles dienesta iesnieguma uzsākts kriminālprocess "Zeus" lietā.

“Ierados, sniedzu liecību un iesniedzu visus pieprasītos dokumentus. Līdz pat 2022. gada februārim nekas vairāk no manis netika prasīts, taču zināju, ka process vēl turpinās, ir nomainījušās jau četras izmeklētājas, un viņas pat neslēpa, ka nekā te nav, bet process turpinās tikai tāpēc, ka uz to uzstāj Maksātnespējas kontroles dienests,” stāsta Daugaviņš, sakot, ka turpmāk notiekošais viņu pamatīgi šokējis.

“15. februāra vakarā pastkastītē atrodu pavēsti, ka šajā dienā jau no rīta vajadzēja būt policijā, lai sniegtu liecību jau kā aizdomās turētais. Nākamajā dienā ierodoties policijā, saņēmu arī lēmumu, ka man ir piemērots drošības līdzeklis – katru dienu no pulksten 23 līdz 6 atrasties mājās un katru nedēļu pieteikties policijā. Uz jautājumu, kāpēc šis drošības līdzeklis ir tik smags, man atbildēja: “Bet skatieties, cik smags jums pants!” Faktiski izmeklētāja jau atzina mani par vainīgu,” atceras Daugaviņš, ironiski turpinot: “Pēc policijas ieskatiem sanāk, ka laikā no 23 līdz 6 es varu ietekmēt izmeklēšanu, bet no 6 līdz 23 nevaru, vai arī tieši 23 man izaug ilkņi un es eju plosīt manā lietā iesaistītos, bet sešos man ilkņi pazūd.”

foto: Publicitātes
Andris pēc izglītības ir jurists un daudzus gadus strādāja par maksātnespējas administratoru. Harija Kuharjonoka loma viņam bija pirmā nopietnā aktiera pieredze.

Kad solīts makā nekrīt

Daugaviņš todien izmeklētājai uzsvēris, ka vairs ar administrēšanu nenodarbojas un cer ienākumus gūt, piedaloties filmēšanās, kuras notiek arī naktīs un, iespējams, arī citās pilsētās, tāpēc piemērotais drošības līdzeklis to viņam liegs. Uz šo iebildi aktieris, kas tolaik jau bija redzams arī skatītāju itin labi novērtētajā daudzsēriju filmā "Bezvēsts pazudušās", saņēma no izmeklētājas atbildi, ka viņai tas ir zināms un lai viņš tad droši dod ziņu, gan jau viņa atļaus...

Bet kas tev deva... Maijā Daugaviņam kļūst skaidrs, ka viņam vajadzēs filmēties, turklāt no 15. jūlija līdz 1. septembrim būs jāatrodas Kandavā, kur tas notiks. “Informēju producenti par man piemēroto drošības līdzekli, kā arī izstāstīju par izmeklētājas solījumu atbalstīt man iespēju gūt iztiku filmējoties. Jūnija sākumā iesniedzu izmeklētājai gan noslēgto darba līgumu, gan lūgumu atcelt vai mainīt drošības līdzekli,” stāsta Andris.

14. jūnijā viņš saņēma izmeklētājas lēmumu par lūgumu atcelt vai mainīt drošības līdzekli filmēšanās dēļ. “Lēmuma sākumā rakstīts, ka mans lūgums ir daļēji apmierināts. Domāju – labi, atcelts nav, taču ir mainīts. Taču, lasot tālāk, mani pārņēma niknums ar bezspēcību. Izmeklētāja manu lūgumu bija sadalījusi trijās daļās: 1) atcelt drošības līdzekli; 2) mainīt drošības līdzekli, 3) paziņot man par pieņemto lēmumu. Un tālāk nolemtais: 1) un 2) – noraidīt, 3) – apmierināt! Tātad visu noraidīt, bet vien apmierināt lūgumu par lēmuma paziņošanu man, kurš lūgumu ir iesniedzis un uz kuru tas attiecas?! Kas tas bija? Vai ņirgāšanās un varas izrādīšana?!” sašutis Daugaviņš, kurš pat ar savu jurista izglītību un lielo pieredzi bijis pamatīgā šokā par saņemto atbildi.

Viņu aizskārusi arī atbildē ierakstītā frāze, ka viņš ir persona, kura attiecas ar vislielāko rūpību pret piemēroto drošības līdzekli, tāpēc viņam iepriekš jāizvērtē – kādus darba līgumus noslēgt un kādus darba pienākumus var uzņemties. Andris par to saka: “It kā man stāv rinda ar piedāvājumiem! Tagad, kad faktiski ar lielām grūtībām spēju nopelnīt iztikai un man jābūt pateicīgam par jebkuru darba piedāvājumu, man vēl jābūt izvēlīgam? Es taču šo līgumu noslēdzu arī tāpēc, ka paļāvos uz izmeklētājas solījumu. Ar lielāku savas varas parādīšanu, augstprātību un pilnīgu ignoranci no ierēdņa puses es vēl neesmu sastapies! It sevišķi pēc vēl vienas frāzes, kādu saņēmu izmeklētājas atbildē, ka tomēr atsevišķos un ārkārtas gadījumos es varu lūgt viņai atļaut nenakšņot noteiktajā laikā dzīvesvietā, iesniedzot savas koordinātas, viesnīcas atrašanās vietu, dokumentus par viesnīcas pakalpojumu apmaksu. Tad viņa to izvērtēs.... Un ko tad es biju iesniedzis, kad rakstīju iesniegumu par lūgumu mainīt man drošības līdzekli? Tieši to jau biju izdarījis! Es iesniedzu oficiālu darba līgumu, kurā norādīts gan laiks, gan vieta, gan tas, ka tas neattiecas tikai uz manu klātbūtni, bet uz veselu pasākumu, kurā iesaistīts lērums cilvēku!”

foto: Publicitātes
Andris pēc izglītības ir jurists un daudzus gadus strādāja par maksātnespējas administratoru. Harija Kuharjonoka loma viņam bija pirmā nopietnā aktiera pieredze.

Katastrofas priekšā!

Nākamajā dienā pēc izmeklētājas lēmuma saņemšanas Andris Daugaviņš satikās ar producenti un režisoru, pastāstīja, ka viņa pieteikums ir noraidīts, tāpēc viņam vai nu jāatsakās no filmas, vai katru dienu jābraukā uz filmēšanas norises vietu.

“Abi bija šokā un teica, ka tā ir katastrofa, jo mans tēls ir speciāli man rakstīts, citu aktieri sameklēt nebūs iespējams, bet katru dienu izvadāt mani ir nereāli. Producente pat bija gatava skriet pie izmeklētājas un lūgties, ka nodrošinās manu atrašanos Kandavā un personiski vedīs atzīmēties uz policiju. Teicu, ka lēmumu pārsūdzēšu, bet maz ticams, ka to atcels,” atceras Daugaviņš, kas 19. jūnijā iesniedza sūdzību uzraugošai prokurorei par izmeklētājas lēmumu, pievienojot producentu lūgumu sekmēt viņa dalību filmā. Saņemtajā atbildē bija noprotams, ka termiņš sūdzības izskatīšanai ir 28. jūlijs, tas ir, laikā, kad jau notika filmēšana Kandavā.

Ieskats daudzsēriju detektīva "Nelūgtie viesi" filmēšanā

Ieskats daudzsēriju detektīva "Nelūgtie viesi" filmēšanā.

gallery icon
21

“Negaidot šā termiņa beigas, 11. jūlijā zvanu gan izmeklētājai, gan prokurorei. Uz manu zvanu 12. jūlijā atbild prokurore, kura informē, ka process tagad atrodas pie viņas un, visticamāk, viņa ļaus man braukt. Savukārt 15. jūlijā saņemu prokurores atbildi, ka izmeklētājas lēmums ir pilnīgi pareizs, taču, tā kā process tagad ir prokuratūrā un man tiks izvirzīta apsūdzība, drošības līdzeklis man tiek mainīts uz visvieglāko,” stāsta Daugaviņš, esot neizpratnē par šādu formulējumu: “Kur tam visam ir loģika? Kad esmu aizdomās turētais, un vēl nav skaidrs, vai lietu vispār nodos prokuratūrai, tad mani pamatīgi jāuzrauga drošāk, bet tad, kad uzrādīta apsūdzību, varu uzelpot?”

Lai arī notikušais patiešām izklausās pēc absurda komēdijas, tomēr Andris Daugaviņš vismaz var piedalīties daudzsēriju filmas filmēšanā, kas sākās 18. jūlijā. Traucē gan ainas filmēšanas laikā saņemtie zvani no prokuratūras un 22. jūlijā saņemtā apsūdzību, bet gan jau darbs tiks padarīts un skatītājiem filma patiks. “Jā, Dievam, Liktenim vai kādam citam spēkam pilnīgi noteikti ir humora izjūta. Jo mēnesī, kad sākās KEF filmēšana, tika veiktas "Zeus" izmaksas, par kurām man celta apsūdzība, neilgi pēc "Lielā Kristapa" balvas dabūšanas saņēmu Rīgas namu sūdzību, ar kuru arī sākās viss šis process, bet divas dienas pēc lēmuma pārapsūdzības celšanas sākās "Nelūgto viesu" filmēšana...” nosaka Andris Daugaviņš.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!