foto: CAMERA PRESS/Joanne Davidson / Vida Press
Larsam fon Trīram diagnosticē Parkinsona slimību
Režisors Larss fon Trīrs.
Kino
2022. gada 9. augusts, 14:36

Larsam fon Trīram diagnosticē Parkinsona slimību

Jauns.lv

Izslavētajam un pretrunīgi vērtētajam dāņu režisoram Larsam fon Trīram diagnosticēta Parkinsona slimība, paziņojusi viņa producentu kompānija "Zentropa", ziņo "The Guardian".

Pirmdien izplatītajā paziņojumā sacīts, ka režisors ir labā noskaņojumā, un tiek ārstēts no simptomiem, kamēr viņš pabeidz televīzijas triloģijas pēdējo sezonu.

Filmas "Kingdom Exodus" pirmizrāde notiks Venēcijas filmu festivālā augustā. 

Paziņojumā arī apstiprināts, ka Trīrs plāno piedalīties atsevišķos mediju pasākumos seriāla pirmizrādes laikā, taču turpmāk retāk apmeklēs publicitātes pasākumus.

2018. gadā intervijā laikrakstam The Guardian's Xan Brooks fon Trīrs savu trīcošo roku skaidroja ar antidepresantiem un alkohola atteikšanos.

"Es strādāju pie sava alkoholisma, kas ir labi," viņš teica. Man bija astoņu mēnešu periods, kad es nedzēru, un es pie tā drīz atgriezīšos. Bet man alkohols ir rīks, ko izmantoju, kad tas ir nepieciešams. Un, ja man ir ļoti liela trauksme, tas ir vienīgais, kas palīdzēs.

Izņemot 2013. gada filmu "Nimfomāne", visas fon Trīra filmas ir debitējušas Kannu kinofestivālā. Sākot ar 1991. gada Trīra debiju "Europa" un turpinot ar "Breaking the Waves" (1995), "Dejotāja tumsā" (2000), "Dogville" (2003) un "Antikrists" (2009).

Fon Trīrs joprojām ir viens no polarizējošākajiem mūslaiku režisoriem. Viņa uzsāktā kinokustība "Dogme 95" radīja revolūciju mākslas kino ar savu bezkompromisa apņemšanos ievērot autentiskumu.

Konfrontējošajā pieeja dzimumu attiecībās un melnais humors ir pamatā lielai daļai Trīra darbu, to dēļ trīrs iemantojis gan uzticīgus fanus, gan kaislīgus nelabvēļus.