foto: NASA / SWNS
Franču zinātnieks atzīstas, ka "kosmiskā teleskopa attēlā" patiesībā redzama desas šķēle
Džeimsa Veba teleskops ir jaudīgākais teleskops, kas jebkad palaists kosmosā.
Trakā pasaule
2022. gada 8. augusts, 13:33

Franču zinātnieks atzīstas, ka "kosmiskā teleskopa attēlā" patiesībā redzama desas šķēle

Jauns.lv

Franču zinātnieks atvainojies par to, ka tviterī ievietojis čorizo desas šķēles fotoattēlu, apgalvojot, ka tas ir attālas zvaigznes attēls, ko uzņēmis jaudīgais Džeimsa Veba kosmiskais teleskops.

Slavenais fiziķis, Francijas Alternatīvās enerģijas un atomenerģijas komisijas direktors Etjēns Kleins jūlija beigās sociālajā vietnē "Twitter" dalījās ar pikantās spāņu desas attēlu, slavējot tā "detalizācijas līmeni".

"Attēls ar Proxima Centauri, Saulei tuvāko zvaigzni, kas atrodas 4,2 gaismas gadu attālumā no mums. To uzņēmis Džeimsa Veba kosmiskais teleskops. Šāda detalizācijas pakāpe... Katru dienu tiek atklāta jauna pasaule," viņš pierakstījis pie bildes, ko ievietojis savā "Twitter" kontā ar vairāk nekā 91 000 sekotāju.

Ar attēlu dalījās un to komentēja tūkstošiem lietotāju, kuri uzticējās zinātnieka teiktajam. Tomēr viss nav bijis gluži tā, kā izskatās.

Kleins vēlāk atzinies, ka patiesībā attēls ir čorizo desas tuvplāns, kas uzņemts uz melna fona.

"Saskaņā ar mūsdienu kosmoloģiju, neviens objekts, kas saistīts ar spāņu gaļas izstrādājumiem, nepastāv nekur citur, kā tikai uz Zemes," viņš norāda.

Daudzi gan šādu zinātnieka jociņu nesaprata un norādīja, ka profesionālim tā nepiedienoties. Uz to Kleins atbildēja, norādot, ka arī autoritāšu sacītais ir jāizvērtē. 

Kosmosā palaists visu laiku jaudīgākais teleskops

No Kurū kosmodroma Franču Gviānā sestdien palaists kosmosā visu laiku jaudīgākais teleskops, ar kuru paredzēts pētīt Visuma vecākās galaktikas. Džeimsa ...

gallery icon

Trešdien Kleins atvainojās par mānīšanos, sakot, ka viņa nolūks bijis "mudināt būt piesardzīgiem attiecībā uz attēliem, kas, šķiet, runā paši par sevi".

Cenšoties sasmelt izlieto, viņš publicēja iespaidīgās Ratra galaktikas attēlu, apliecinot sekotājus, ka šoreiz fotogrāfija ir īsta.

Zināms, ka Džeimsa Veba teleskops ir jaudīgākais teleskops, kas jebkad palaists kosmosā. Tas zinātnisko darbību oficiāli sāka 12. jūlijā. Teleskops ļaus ielūkoties eksoplanetu atmosfērās un novērot dažas no pirmajām galaktikām, kas izveidojušās Visumā, aplūkojot tās caur infrasarkano gaismu, kas ar cilvēka aci nav saskatāma. Kosmiskā observatorija nosaukta bijušā NASA vadītāja Džeimsa Veba vārdā.

NASA satriecošās bildes no kosmosa

NASA jaunais 10 miljardus dolāru vērtais kosmosa teleskops ir ieguvis satriecošus "zvaigžņu bērnudārza" un "kosmiskās dejas" attēlus.

gallery icon

Fotogrāfijas, kas uzņemtas no kosmosa

gallery icon