Valmieras teātris sāk 100. sezonu

2022. gada 3. augustā Valmieras teātra kolektīvs pulcējās pie režisoram Oļģertam Kroderam veltītā mākslas objekta “Krodera ābele”, lai atklātu teātra ...

gallery icon
37
Slavenības
2022. gada 7. augusts, 11:59

FOTO: Valmieras teātris sāk savu simto sezonu

Jauns.lv

Neskatoties uz to, ka teātra ēka ārēji joprojām atgādina drupas, 3. augustā Valmieras teātra kolektīvs pulcējās pie netālu esošā režisoram Oļģertam Kroderam veltītā mākslas objekta “Krodera ābele”, lai atklātu teātra simto sezonu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar rekonstrukcijā esošo teātra ēku fonā arī tapa tradicionālā kopbilde.

Teātra direktore apsveica ar jaunās sezonas sākumu, vēlēja spēku un iepazīstināja ar sezonas iecerēm gan mākslinieciskā, gan arī būvniecības jomā. Tā kā rekonstrukcijas darbi turpināsies visas sezonas garumā, Valmieras teātris daudz laika pavadīs viesizrādēs Rīgā un visā Latvijā, turpinot spēlēt arī mājās – teātra Apaļajā zālē. Jaunajā sezonā plānoti 10 jauniestudējumi, kuros līdzīgi kā pērn spēcīgi iezīmējas ģimenes tēma.

Ar neviltotu prieku visi klātesošie sveica teātra režisoru Tomu Treini un kostīmu mākslinieci, nu jau Martu Treini, kļūstot par precētu pāri, kā arī kostīmu mākslinieci Ilzi Vītoliņu ar pievienošanos teātra štatam.

Teātra sezona jau tradicionāli sākās ar Valmieras vasaras teātra festivālu. Teātra štata režisoru festivālam iestudētās izrādes ar Valmieras teātra aktieriem un viesmāksliniekiem - Toma Treiņa 21. gadsimta. absurds “Rinda” un Ineses Mičules dvēseles nemiers dejas valodā “Plaušas” - pēc festivāla pāries teātra repertuārā un tiks spēlētas iekštelpās.

Spītējot sarežģītajiem darba apstākļiem, teātris nav samazinājis savas radošās ambīcijas un līdzās štata režisoriem šosezon te savas izrādes iestudēs Latvijā labākie režisori - bez festivāla jauniestudējumiem plānoti vēl astoņi jaundarbi.

Pirmā sezonas pirmizrāde gaidāma 16. septembrī, tā būs režisora Elmāra Seņkova iestudējums “Nelabie. Pēc Dostojevska”, kam dramaturģisko materiālu veidojusi Justīne Kļava, iedvesmojoties no pasaules literatūras klasiķa Fjodora Dostojevska 1872. gadā izdotā romāna “Velni”.

Novembra sākumā pirmizrāde režisora Toma Treiņa un dramaturģes Lindas Rudenes veidotajai izrādei pēc leģendārā vācu kinorežisora Vernera Hercoga filmas “Ģimenes romāns” motīviem.

Turpinot domāt par teātra mazajiem skatītājiem, decembrī gaidāms jaunās režisores Ilzes Blokas iestudējums bērniem – somu rakstnieka Petra Tamminena stāsts “Kā sagaidīt citplanētieti”, kas caur humoru māca gan bērnus, gan pieaugušos, kā pārvarēt bailes, sastopoties ar nepazīstamo. 

Norvēģu dramaturga Jūna Fosē ģimenes drāmu “Vārds” iestudēs režisors Reinis Suhanovs, pirmizrāde paredzēta janvāra vidū. Februāra beigās pie skatītājiem nonāks režisores Ineses Mičules iestudējums amerikāņu dramaturga Jūdžina O’Nīla lugai “Sēras piestāv Elektrai”, kas dēvēta par vienu no augstākajām klasiķa dramaturģijas virsotnēm un stāsta par kādas ģimenes kaislībām un savu traģisko notikumu dēļ līdzinās grieķu traģēdijai.

Sezonas otrajā pusē plānoti vēl trīs jauniestudējumi – aprīlī pirmizrāde režisora Regnāra Vaivara darbam “Stāsti par dakteriem”, tāpat izrādi iestudēs arī režisore Indra Roga un gaidāms vēl viens Toma Treiņa jauniestudējums.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās