foto: AFP/Scanpix
Valzirgs Freija Norvēģijā gremdē laivas un iekaro sociālo mediju lietotāju sirdis
Valzirgs Freija Oslo fjordos atpūšas laivā.
Trakā pasaule
2022. gada 26. jūlijs, 10:05

Valzirgs Freija Norvēģijā gremdē laivas un iekaro sociālo mediju lietotāju sirdis

Jauns.lv

Burvīgais 600 kg smagais jūras zīdītājs, kas nosaukts skandināvu mīlestības un skaistuma dievietes vārdā, apmeties uz dzīvi Oslo fjordā.

Jaunā valzirgu mātīte Freija apbūrusi norvēģus, gozējoties Oslo fjordu saulē. Viņa pamatīgi izcēlusies plašsaziņas līdzekļos, jo ar savu ievērojamo svaru pamanījusies saliekt dažas laivas.

Freija jau ir redzēta Apvienotajā Karalistē, Nīderlandē, Dānijā un Zviedrijā, un tagad ir izvēlējusies daļu vasaras pavadīt Norvēģijā.

Freija pirmo reizi iemantoja slavu Norvēģijā, uzkāpjot uz izpriecu laivām Kragero, idilliskā dienvidu piekrastes ciematā, un kopš 17. jūlija to pašu dara Norvēģijas galvaspilsētas ūdeņos.

Zīdītāja klātbūtne, kas parasti dzīvo Arktikas ziemeļu platuma grādos, ir izraisījusi vietējo iedzīvotāju ziņkāri. 

Freija iepriekš arī nofilmēta dzenoties pakaļ un uzbrūkam gulbim, taču valzirga mīļākā nodarbe nav citu dzīvnieku ķeršana, Freija labprātāk izvēlas gulēt. Valzirgi var gulēt līdz pat 20 stundām dienā. 

“Žēl par materiālo zaudējumu, bet tā tas ir, ja ir savvaļas dzīvnieks,” telekanālam TV2 sacīja zivsaimniecības ierēdnis Rolfs Haralds Jensens, stāvot blakus piepūšamajai laivai, kas locījās zem dzīvnieka svara. 

Valzirgs Freija atpūšas Oslo fjordos

Burvīgais 600 kg smagais jūras zīdītājs, kas nosaukts skandināvu mīlestības un skaistuma dievietes vārdā, apmeties uz dzīvi Oslo fjordā.

gallery icon

Vietējās varasiestādes nolēmušas Freiju atsāt mierā un ļaut tai atpūsties. 

"Viņai klājas labi, viņa barojas, atpūšas un, šķiet, ir labā stāvoklī," pirmdien paziņoja Norvēģijas Zivsaimniecības padome. 

Lai gan Freija ir mierīga, varasiestādes iesaka dzīvniekam netuvoties. Valzirgi ne vienmēr ir tik lēni, kā varētu domāt uz tiem paskatoties. 

Ja cilvēki traucē valzirgus, un tie nesaņem nepieciešamo atpūtu, dzīvnieks var justies apdraudēts un uzbrukt.

Valzirgs ir aizsargājama suga, kas galvenokārt barojas ar bezmugurkaulniekiem, piemēram, garnelēm, krabjiem un mazām zivīm.

Pieaudzis valzirgu tēviņš sver aptuveni vienu tonnu, bet mātīte aptuveni 700 kg.