foto: Publicitātes
"Nezināju, kā labā strādāju," - Markus Riva atsakās no agresoru asinsnaudas un nopelnīto ziedo Ukrainai
Uzzinot, kāda uzņēmuma pasākumu ir apkalpojis, Markus Riva saņemto honorāru ziedoja Ukrainas atbalstam.
Slavenības
2022. gada 5. jūlijs, 06:24

"Nezināju, kā labā strādāju," - Markus Riva atsakās no agresoru asinsnaudas un nopelnīto ziedo Ukrainai

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Kamēr daži mūsu hokejisti bez sirdsapziņas pārmetumiem noslēdz darba līgumu ar agresorvalsti valsti Krieviju, tikmēr Latvijā ir mūziķi, kuri, uzzinot, ka uzstājušies Krievijas uzņēmuma pasākumā, saņemto honorāru ziedojuši Ukrainas atbalstam.

Runa ir par dziedātājiem Markusu Rivu un Samantu Tīnu, kuri nesen piedalījās Krievijā bāzētā uzņēmuma "NL International" Latvijas atzara "NL Continent Baltic" rīkotajā pasākumā - Markus Riva vadīja semināru, bet nākamajā dienā Samanta Tīna dziedāja svinībās kinoteātrī "Splendid Palace".

Saprotot, ka strādājuši Krievijas uzņēmuma dzimšanas dienas ballē, abi mūziķi to uzskatīja par nepieņemamu.

Nezinājis, kā labā strādā

"NL Continent Baltic" ir Krievijas tīkla mārketinga kompānija, kas Latvijā piedāvā dažādus produktus notievēšanai un skaistumkopšanai. Šis uzņēmums, kurā darbojas arī pazīstamā influencere Katrīne Sauliete, jau agrāk ieguva pretrunīgu slavu, jo veselīga dzīvesveida piekritēju vidū tiek apšaubīta tā piedāvāto līdzekļu lietderība. Taču ne jau tāpēc Markus Riva un Samanta Tīna nolēma savus honorārus ziedot Ukrainas atbalstam.

“Pēc šī gada notikumiem man nav pieņemami sadarboties ar Krieviju. Nav divu domu – es nosodu Krievijas agresiju kopš tās iebrukuma Ukrainā pirmās dienas un publiski esmu paudis savu nostāju,” žurnālam "Kas Jauns" savu rīcību skaidro Markus Riva. Viņš gan nav zinājis, uz kāda uzņēmuma pasākumu uzaicināts strādāt. “Tā bija mana kļūda, ka neiedziļinājos, kas tā ir par organizāciju, no kuras valsts tā nāk. Man piedāvāja vadīt semināru kompānijai, kura man neko neizteica, kuras nosaukumā ir Baltijas vārds. Man nebija aizdomu, jo pasākums tika rīkots Latvijā. Tāpēc piekritu. Tikai pēc tam paziņas pārmeta, kā es varēju nezināt, kas tas ir par uzņēmumu, no kuras valsts tas ir! Uzzinot to, es jau tajā pašā dienā izlēmu, ka saņemto honorāru ziedošu labdarībai Ukrainas atbalstam.

Atteikties no šī darba pēdējā brīdī, aiziet no pasākuma nebūtu profesionāla rīcība, jo negribēju iegāzt cilvēkus, kuri mani nolīga.

Tāpēc izdarīju savu darbu, saņēmu atalgojumu un uzreiz to veltīju ziedojumiem. Tas bija labākais risinājums šajā situācijā – Krievijas uzņēmuma naudu ziedot Ukrainai, nevis atteikties no šī darba, ko tad varbūt būtu izdarījis kāds cits, kuram ir pieņemami sadarboties ar tādu valsti,” teic Markus Riva.

Protams, viņš nožēlo, ka iepriekš nebija noskaidrojis, kā labā strādājis. “Izlietu ūdeni nesasmelsi, un taisnoties nav jēgas – ko izdarīju, to izdarīju. Nezināšana neatbrīvo no atbildības, taču savu kļūdu atzinu un to laboju, veicot ziedojumu. Tagad esmu guvis sūru mācību. Līdz šim jau nebija tāds politiskais fons, bet turpmāk daudz vairāk piedomāšu pie tā, kur piedalīties,” uzsver Markus Riva.

Markus Rivas 31. dzimšanas dienas ballīte viesnīcā

2017. gada 3. oktobrī Markus Riva draugu un kolēģu lokā atzīmēja savu 31. dzimšanas dienu.

gallery icon
50

Ar Krieviju vairs nesadarbosies

Markus Riva bija viens no Latvijas mūziķiem, kurš agrāk ļoti aktīvi profesionālo darbību izvērsa Krievijā. Viņš piedalījies daudzos Krievijas TV projektos, filmējies TV šovos, uzstājies koncertos, veiksmīgi startējis muzikālo talantu koncertos, piemēram, "Gribu pie Meladzes" un citos, bet nu viņš saikni ar Krievijas šovbiznesu ir pārrāvis.

“Savu karjeru Krievijā esmu beidzis, es tur vairs neplānoju kaut ko darīt. Varbūt kāds teiks, ka pēc vairākiem gadiem šī valsts mainīsies, taču es par to šaubos. Krievijā joprojām ir daudzi mani draugi, kolēģi, taču cilvēcība man ir pirmajā vietā.

Tāpēc nesaprotu tos Latvijas cilvēkus, kuri joprojām ir gatavi naudu pelnīt Krievijā un turpina to darīt. Man tas nav pieņemami.

Nu, nav tādas naudas, kuras dēļ tas jādara. Pēc tā visa, ko pēdējos mēnešos šī valsts ir izdarījusi, nav nekāda attaisnojuma tur doties pēc peļņas. Ja nu vienīgi, ja viss pēc tam tiek ziedots Ukrainai. Tikai tad varbūt. Ir taču jābūt sirdsapziņai, un patiešām nespēju saprast, ka joprojām atrodas tādi, kuriem tas ir pieņemami. Manuprāt, šiem cilvēkiem nav mugurkaula, viņiem rūp tikai sava personiskā labklājība, un domāju, ka agrāk vai vēlāk viņi to nožēlos. Es pazīstu daudzus Ukrainas mega līmeņa māksliniekus, kuri līdz šim Krievijā pulcēja skatītājiem pilnas arēnas un stadionus. Viņi ir atteikušies no karjeras Krievijā, pat saprotot, ka tā viņiem Krievijā beigusies uz visiem laikiem. Viņi lieliski apzinās, ka šādi ir zaudēti ienākumi, taču arī saprot, ka šī nauda nav tā vērta,” uzskata Markus Riva.

Markus Riva Grieķijā 2020. gada vasarā

Markus Riva Grieķijā 2020. gada vasarā

gallery icon
22

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!